Les auteurs d’un vin -Château La Bridane – Saint-Julien

Deze wijn dankt zijn naam aan de abt Bridane, pastoor van de parochie Saint-Laurent du Médoc op het einde van het Ancien Régime. Traditioneel indertijd in kerkelijk middens oefende de pastoor ook nog een ander beroep uit, nl dit van molenaar. Zijn molen bevond zich in de gemeente Reignac, ondertussen Saint-Julien geworden.

Als priester en jurylid die openstond voor de ideeën van de Revolutie had hij een enorme invloed op de lokale bevolking en geschiedenis. Zijn politiekr standpunten maakten het mogelijk dat hij zijn ambt en zijn activiteiten als molenaar ongestoord verder kon beoefenen.

Château La Bridane wordt vandaag de dag met zijn domein van 15 ha beschouwd als een symbolische goudklomp binnen de appellatie Saint-Julien. Op een ondergrond van graves garonnaisses en kiezelsteen werden de aanplantingen opgesplitst in 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 10% Petit Verdot. Per hectare zijn er zowat 6500 ranken die een gemiddelde ouderdom hebben van 35 jaar.

Er is een mechanische oogst met cuvaison van de sappen in thermogereguleerde cuves gedurende 20 dagen, de rijping gebeurt ook hier op Franse eik gedurende een 12-tal maanden en de jaarproductie beloopt 40.000 flessen

Op de proeftafel: Château La Bridane – 2014

Dieprode kleur met heldere mantel die in de neus het typische parfum van een Saint-Julien openspreidt samen met fruitige aroma’s van zwarte vruchten en licht kruidige accenten.

In de mond een volronde en elegante aanzet met fruitige toetsen en subtiele ondertoon van cederhout. De tannines zijn erg delicaat en vlot verweven waardoor we een aangename textuur krijgen. Een leuke opvolger van de betere 2010.