Les auteurs d’un vin – Château Lestage – Listrac-Médoc

Dit domein bevindt zich in het hartje van de Haut-Médoc in de gemeente Listrac-Médoc. Het kasteel werd in 1870 gebouwd volgens de plannen van architect Ernest Minville. Het werd in 1963 aangekocht door Marcel Chanfreau, maar het zijn de kleinkinderen Jean Chanfreau en zijn echtgenote Marie-Hélène samen met Caroline Chanfreau-Philippon die het beheer thans onder hun hoede hebben.

Recentelijk vervoegden Jean’s zonen Loïc en Guillaume het team. Loïc integreert zich in het technisch gedeelte terwijl Guilaume zich vooral op het commerciële  toelegt. Dit aaneengesloten domein van 42 ha ligt op de hellende heuvelruggen in de betere Médoc terroirs en geniet van een bevoorrechte positie zodat mooie rijke wijnen met ‘gourmand-accenten’ kunnen worden aangemaakt, wijnen die bovendien over een degelijke bewaarcapaciteit beschikken.

Château Lestage behoort sinds 1932 tot de cru bourgeois, classificatie die in 2003 werd herbevestigd, aspect dat in 2008 bij de invoering van de nieuwe classificatie werd geconfirmeerd. Door de ingebruikname van een nieuwe chai in 2015 verstevigt Château Lestage niet alleen de kwaliteit van zijn wijnen maar kunnen ook perceelsgewijze vinificatie plaatsvinden.

De wijngaarden werden aangeplant op een terroir dat rust op graves pyrénéennes met een sokkel van calcaire en argilo-calcaire residuen in de diepere ondergrond. Ze bestaan uit 53% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 2% Petit Verdot. De terroirs worden bewerkt met het grootste respect van een permanent evenwicht tussen de plant en het milieu. De oogst wordt gekenmerkt door een selectieve keuze van de beste trossen van elk perceel, de mout gaat in kleine thermogereguleerde cuves zodat men controle heeft over de fermentatie maar ook over de rijkdommen, nuances en smaakaccenten van de percelen. De cuvaison neemt 20 à 25 dagen in beslag en wordt gevolgd door een rijping in vaten van Franse eik gedurende 12 maand met jaarlijks 1/3 nieuwe vaten.

Op de proeftafel: Château Lestage 2014

Frisse neus met leuke fruitige toetsen van zwart fruit, subtiele houtaccenten, fijne hints van witte bloemen.

In de mond een volronde aanzet, fris en mooi gestructureerd. De delicate houttoetsen worden vermengd met fijne toetsen van mokka, leuke evenwichtige afdronk met mooie elegantie