Les Maîtres Vignerons de Cascastel

In een zeer beschermde omgeving, twintig kilometer van de Middellandse Zee, baten ambachtelijke wijnbouwers een verkavelde, gefragmenteerde wijngaard uit, terug gewonnen terroirs op het kreupelhout. In een context van beperkte productie en dus ook kleinere opbrengsten, accentueren ze zich voornamelijk op de productie van kwalitatieve wijnen.

“Cascastel is het einde van de wereld, boordevol prachtige landschappen, waarbij de wijnstok een unieke kans biedt op de productie van leuke wijnen met een aantrekkelijke verhouding prijs/kwaliteit/plezier. Wijnen die bovendien tot de beste van de Languedoc behoren… “

Marc GUINEBAULT, commercieel directeur, verduidelijkt: ” Door een aangepaste en gepersonaliseerde benadering voor elk van onze terroirs kan de coöperatie leuke wijnen aanbieden waarop we trots zijn. Geen stereotype productie maar een sterke binding met de natuur waarbij gedeelde knowhow en gepassioneerde wijnbouwers mekaar aanvullen en ondersteunen. Een samenspel dat zelfs succesvol is in een gewijzigde markt.”

Les Maîtres Vignerons de Cascastel werd opgericht in 1921 en omvat 4 dorpen, nl Cascastel, Fraisse, St Jean de Barrou en Villesèque, gelegen in het prachtige Hautes Corbières en Fitou Haut. Binnen de vereniging zijn een 100-tal wijnbouwers actief.

De terroirs situeren zich op heuvels van zwarte leisteen in het noorden en westen en kalksteenklei in het zuiden en oosten. De wijngaarden liggen tussen 150 meter en 300 meter boven de zeespiegel, dankzij de koelere zomernachten blijven aroma’s en het fruit behouden. Globaal omvat de exploitatie zowat 750 ha waarbij ondanks intense inspanningen de opbrengsten tot de laagste in Frankrijk behoren. De teelt accentueert zich op de meest representatieve rassen van het Middellandse-Zeegebied, met Carignan, Grenache noir, Syrah voor de rode wijnen; Cinsault en Grenache gris voor rosés; Grenache blanc, Macabeu, Marsanne en Roussanne voor de witte wijnen en Muscat van Alexandrië en Muscat Petits Grains voor de Muscat de Rivesaltes.

De productie bedraagt zowat 27.000 hl/jaar, goed voor 2.5 miljoen flessen en zowat 100.000 BIBs. Hiervan is meer dan 80% gecertifieerd AOP, met voorop AOP Fitou wiens wijnmakerij een van de belangrijkste producenten, goed voor 10.000 tot 11.000 hl; AOP Corbières op het terroir van Durban: 12 000 hl waarvan 3 500 hl in rosé; BOB Muscat de Rivesaltes: 1000 hl en IGP Paradise Valley ongeveer 5.000 hl.

De vinificatie van de rode wijnen, circa 80%, gebeurt op verschillende manieren naargelang de druif. De Carignan krijgt een carbonische maceratie met een cuvaison van ongeveer 2 weken. Grenache en Syrah krijgen een traditionele gisting met ontsteelde druiven onder gecontroleerde temperatuur en fermentatie met regelmatige ventilatie van het sap voor een betere extractie van polyfenolen. Voor bepaalde jaargangen kan de Syrah worden gevinifieerd door carbonische maceratie. De rijpingskelder biedt plaats aan ruim 500 vaten.

Het laatste decennium werd de distributie grondig hertekend. Tot in 2008 eiste vooral de bulkmarkt het leeuwenaandeel op. Sedertdien biedt Les Maîtres Vignerons de Cascastel een reeks jaargangen met sterke persoonlijkheid en komt 15% in de traditionele Franse netwerken terecht, 50% gaat naar de groothandel in Frankrijk met vooral Causon en Casino die ook premium wijnen onder eigen merk aanbieden. De resterende 35% gaat naar de export vooral Duitsland en België, opmerkelijk is de forse exportontwikkeling van de Japanse markt.