Les Roussillons sont là!

Dit jaar komen de Roussillonwijnen terug naar België om ons de rijkdom en enorme diversiteit van deze wijnen te laten (her)ontdekken. Deze wijnstreek heeft immers altijd een vooraanstaand en speciaal plekje gehad in het hart van vele Belgen.

Een nieuwe communicatiecampagne van de Roussillonwijnen later dit jaar moet de bekendheid van deze wijnen versterken en de commerciële inspanningen van hun producenten en Belgische invoerders ondersteunen. In deze context organiseert het CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon) een hele reeks evenementen en initiatieven om uitgebreid en doelgericht te informeren over de uitzonderlijke eigenschappen van de wijnen uit deze regio.

De « coups de coeur » van Belgische sommeliers …

Een professionele blindproeverij waar een aantal topsommeliers 130 Roussillonwijnen proeven, wijnen die reeds in België verkocht worden, moet resulteren in een selectie van de 16 beste Roussillonwijnen, en uitgroeien tot de zogeheten « coups de coeur » van de Belgische sommeliers. Een exclusieve trip in de Roussillon, bestemd voor enkele toonaangevende en zorgvuldig gekozen wijnaankopers, is de ideale gelegenheid om op het terrein zelf de diversiteit en karakteristieken van de verschillende appellaties te (her)ontdekken, de stijging van de wijnkwaliteit te constateren en rechtstreeks in contact te komen met een aantal producenten en négociants die hun wijnen richting België willen exporteren. Een ervaring die ze best kunnen overbrengen naar hun gasten in restaurants en wijnwinkels. Dit alles met de bedoeling de wijnrijkdom van de Roussillon verborgen in 14 AOP’s en 2 IGP’s in de kijker te plaatsen.

Eric Aracil, adjunct-exportdirecteur van het CIVR, verduidelijkt : “We zijn heel blij om in 2022 onze producenten en invoerders met deze dynamische campagne te kunnen ondersteunen. De Roussillon bezit zo’n enorme diversiteit aan wijnstijlen, en dat in alle prijsklassen voor een uitzonderlijke kwaliteit, dat deze wijnstreek het verdient om in de schijnwerpers te staan. Roussillonwijnen bezitten een uniek karakter, gevormd door hun geografische ligging, hun rijke geschiedenis en eeuwenoud wijnerfgoed. We staan te popelen om dit te delen en de Belgische wijnprofessionals de evolutie van onze wijnstreek te tonen, net zoals het engagement van onze producenten en de uitzonderlijke kwaliteit van hun wijnen, acties die uiteindelijk de Belgische fijnproevers extra zullen charmeren. ”

De wijnstreek past zich voortdurend aan .

De afgelopen jaren hebben Roussillonwijnen hun aanbod met succes vernieuwd en moesten ze als reactie op de sluiting van de grenzen in 2020 zichzelf heruitvinden, toen de wijnexport vertraagde. Roussillonwijnen zijn er echter in geslaagd deze uitdaging tot een goed einde te brengen en zagen vanaf 2021 hun exportcijfers opnieuw stijgen, goed voor een toename van 18% in volume wereldwijd. Om deze ontwikkeling voort te zetten en een antwoord te bieden op de klimaatverandering voeren Roussillonwijnen tal van werken en experimenten uit, zoals wijngaarden waarin gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen, tests met resistente druivenrassen enz… In 2020 werden er vijf nieuwe druivenrassen goedgekeurd en toegevoegd aan de lange lijst die toegelaten zijn voor de wijnen van de IGP Côtes Catalanes. Op de lijst van blauwe druivenrassen staat voortaan ook cabernet cortis, terwijl op de lijst van witte druivenrassen de variëteiten muscaris, soreli, cabernet blanc en souvignier gris werden toegevoegd.

België en Roussillon, een mooi en lang verhaal …

Roussillonwijnen zijn internationaal sterk aanwezig en worden naar 80 landen wereldwijd geëxporteerd. België zat altijd al in de top 3 van de wijnimporterende landen van Roussillonwijnen. Maar na handelsactiviteiten die werden versterkt tijdens de coronapandemie is België vandaag de tweede grootste invoerder van droge Roussillonwijnen en VDN (Vins Doux Naturels), met respectievelijk 14% en 12% marktaandeel. Het marktaandeel van VDN-wijnen kende tussen 2020 en 2021 trouwens een stijging van 28%.

Een beetje geografie …

Roussillon ligt in het zuiden van Frankrijk, genesteld tussen Spanje, de Middellandse Zee, de Pyreneeën en het massief van Corbières, en bezit een enorme diversiteit aan terroirs. Dankzij het bijzonder klimaat, geologie, druivenrassen en wijnbouwgeschiedenis is het een unieke Franse wijnbouwregio, een streek die een breed scala aan droge wijnen en Vins Doux Naturels (VDN) produceert. We vinden er unieke wijnstijlen zoals Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes, Maury, Banyuls en Banyuls Grand Cru, samen goed voor 80% van de nationale productie van VDN-wijnen in Frankrijk.

Een pairing in de Wine Club in Brussel gaf alvast een voorsmaakje van de talloze en inventieve mogelijkheden. Het aperitief op basis van AOP Muscat de Rivesaltes 2020, Mas de la Deveze, 50% Muscat Petits grains en 50% Muscat d’Alexandre, beide geteeld op een terroir van zwarte schist gemengd met argilo-calcaire ondergrond met koude maceratie vormde een leuke introductie.

Bij de ceviche van grote garnalen getooid met groene citroen en gemarineerde groentjes bleef er keuze uit Domaine de la Toupie, IGP Côtes Catalane, Petit salto 2021 en Clos Saint Sebastien, AOP Collioure, Inspiration Minerale 2019. Petit Salto is een assemblage van 60% Grenache gris en 40% Macabeu en heeft een heldere witte kleur. De manuele oogst vindt in de vroege ochtenduren plaats om de rijkdom van de druiven optimaal te bewaren.  30% van de assemblage rijpt 2 tot 3 jaar in eiken vaten van 225l.  Clos Saint Sebastien is een assemblage van 90% Grenache gris en 10% Grenache blanc en heeft een licht goudgele kleur. Geteeld op terrassen van grijze schist Cambrien op 400 à 450m hoogte met volledig manuele oogst.

Een sobere maar lekkere creatie van calamars à la planche kreeg het gezelschap van twee roséwijnen: Domain Lafage, AOC Côtes du Roussillon , Galicia 201 en Domaine Sol Payré, IGP Côtes Catalanes, Rosae 2021. Galicia 201 is een assemblage van 45% Grenache gris, 45% Grenache noir en 10% Macabeu. Deze wijn wordt geteeld op ondergrond van schist en quartz op 300m hoogte, manuele oogst vanaf midden september. Heel bleke roze kleur met delicate toetsen van rood fruit en mooi fris. De Rosae 2021 is een assemblage van 50% Grenache noir en 50% Mourvèdre geteeld op argilo-calcaire ondergrond nabij Aspres. Vinificatie onder gecontroleerde temperatuur, een wijn met lichtroze zalmkleur met karakter en mooie structuur.

Het hoofdgerecht, Holsteiner rund met seizoengroenten kreeg het gezelschap van een Mas Becha, AOP Côtes du Roussillon Classique 2020 en een Terrassous, AOP Cotes du Roussillon Villages, Pierres Plates 2016. Mas Becha is een assemblage van 60% Syrah, 20% Grenache noir en 20% Mouvèdre. Maceratie op lage temperatuur en rijping gedurende 6 maanden in inox. De donkerrode kleur verbergt mooie fruitige en krachtige toetsen met delicate mineraliteit. Les Pierres Plates  is een assemblage van 45% Mourvèdre, 40% Syrah en 15% Grenache noir. De rijping van 12 maanden in Franse eiken vaten die elke drie jaar worden gewisseld zorgt voor en krachtige, karaktervolle wijn met mooie kleur en bekoord uitermate de smaakpapillen.

Wie Roussillon zegt denkt vanzelfsprekend ook aan zoete natuurlijke wijnen, het chocoladessert  werd vergezeld van een Domaine de Rancy, AOP Rivesaltes Ambré 2000 en Les Vignerons de Maury, AOP Maury Tuilé, Vieile reserve 2010. Rivesaltes Ambré 2000 is een assemblage van 95% Macabeu en 5% Grenache, rijping op lies fines in betonnen kelders waarna de eindrijping in eiken vaten gedurende 13 jaar plaatsvindt. Heerlijke zoete wijn en perfecte compagnon bij chocoladedesserts. Ook de Vieille Réserve 2010 , en 100% Grenache noir wijn, is een super compagnon bij de chocolade. Aangenaam zoet met lange afdronk.

Een selectie Roussillonwijnen die de rijkdom van de regio ten volle onderstreept. De ‘coups de coeur’ die de sommeliers selecteerden worden ongetwijfeld een feest voor alle wijnliefhebbers.