Los Vascos: rode wijnen

Tot het elitekransje van de cuvées Los Vascos die dit jaar moeten worden ontdekt behoren Los Vascos Cabernet Sauvignon 2012; Los Vascos Grande Reserve 2010; Los Vascos Carmenere Grande Reserve 2012 en Le Dix de Los Vascos 2010.

Los Vascos Cabernet Sauvignon 2012 – 100% Cabernet Sauvignon – Prijs: 9,20€

Het mooie robijnrode jasje straalt kracht uit, fruitige neus. Vleugjes rode vruchten zoals kersen en aardbeien zijn subtiel versterkt door een basis van tijm, laurier en munt. Deze wijn biedt een mooi volume in de mond met soepele maar aanwezige tannines. Een evenwichtskunstenaar die heerlijk smaakt met gestoofde gerechten zoals een Provençaals stoofpotje of lamsstoofvlees. De klassieker die het domein groot maakte!

Los Vascos Grande Reserve 2010 – 75% Cabernet Sauvignon, 10% Carmenère, 10% Syrah, 5% Malbec – Prijs: 13,75 €

De opmerkzame liefhebber zal een levendige robijnrode kleur opmerken. Deze indruk wordt bevestigd door een uitgesproken neus van aroma’s van pruimen, verse kersen in een bed van diepere toetsen: vanille, kaneel, hazelnotenmeel, witte peper, kruidnagel en cashewnoot. Het verleidelijke volume en lange afdronk doen verfijnde gerechten perfect tot hun recht komen: gegaard lamsvlees, Chateaubriand met Cajunsaus, gekruide eendenborst en zachte aardappelen.

Los Vascos Carmenere Grande Reserve 2012 – 100% Carmenère – Prijs: 13,75 €

Dit druivenras dat in Frankrijk (het land van oorsprong) nog nauwelijks te vinden is, kreeg bijzondere aandacht van de Chileense technische ploeg. Drie jaar werk maar het resultaat mag er zijn: een wijn met verleidelijke rijpe vruchten en kruidige aroma’s. Een mooi paarsachtig jasje en een neus die vleugjes zwarte peper, laurier, koffie, bittere chocolade, munt en nootmuskaat onthult. Een uitzonderlijke wijn die uitstekend combineert met kaas, pasta of vlees. Past ook prima bij de Chileense keuken.

Le Dix de Los Vascos 2010 – 85% Cabernet Sauvignon, 10% Carmenère, 5% Syrah – Prijs: 39,60 €

Le Dix de Los Vascos mag zich het beste paard van de Viña Los Vascosstal noemen en blinkt uit door een diepe robijnrode kleur met lichte steenkleurige tinten. In de neus mengen zich rijpe rode vruchten met lichte likeurtoetsen. Het rijpen in Franse eikenhouten vaten zorgt voor een aangename licht geroosterde smaak. Structuur, volume en tannines vullen elkaar aan om een wijn aan te bieden die bol staat van elegantie, evenwicht en persoonlijkheid. Voor kenners.

Verdeelpunten: Brussel: La Grande Epicerie (Ukkel), Wine Square (Ukkel) en Rob (Sint-Pieters-Woluwe) – Vlaanderen: Triple X (Limburg), Goetze (Lier), La Cave de Bordeaux (Knokke), Dranken Gijbels (Paal) en Wijn Plaza (Lier) – Wallonië: Drinks Paradise (Waver), Manigart (Aarlen), Melchior Vins (Bergen) en La Maison du Vin (Dinant).