Restaurant Lindekemale Molen

Restaurant Lindekemalemolen heeft sinds 1970 een onderkomen gevonden in een historisch pand, een oude graanmolen op de Woluwe. Tot de tweede helft van de zeventiende eeuw waren er in Sint-Lambrechts-Woluwe vier molens in gebruik. De Lindekemalemolen is de oudste van die molens : hij dateert van 1129. Het Lindeke, zoals hij ook wel genoemd wordt, was eigendom van de abdij van Park die de molen verpachtte sinds zijn overdracht door de families van de heren van Wezembeek, Duffel en Woluwe. Oorspronkelijk ging het om een graanmolen, maar in de negentiende eeuw werd de molen ook voor de productie van papier gebruikt. Het gebouw is in kalkzandsteen opgetrokken. Aanvankelijk moest het afgewerkt worden met een strooien dak maar later wordt er een verdieping in gemetselde baksteen bijgebouwd.

In de twintigste eeuw moet men door de concurrentie van meelfabrieken de meelproductie stopzetten. Daarom wordt overgestapt op snuiftabak en cichorei, twee gewassen die in de streek verbouwd worden. Het hoofdgebouw wordt in het begin van de 20ste eeuw tot café-melksalon omgevormd. Hiervan getuigt een reeks pittoreske retouches aan het gebouw : de puntgevelds, de luiken, het rustieke uithangbord, enz. De zuidelijke vleugel, die een industriële bestemming gekregen heeft, wordt na een brand in 1928 heropgebouwd.

In 1955 kocht de gemeente de molen, de bestemming blijft ietwat vaag tot hij in 1970 tot een restaurant wordt omgevormd. Sinds 1989 is de molen geklasseerd. In 1997 zijn de molen en het schoepenrad diepgaand gerestaureerd dankzij de heer Wilkin. Naast de Nekkersgatmolen in Ukkel is dit de enige watermolen die in het Brusselse gewest overblijft, terwijl er in het midden van de negentiende eeuw nog 87 molens van dit typen waren. Ook de Stockmansmolen, even verderop in Zaventem, werd de voorbije decennia tot een restaurant getransformeerd en behoort tot hetzelfde bouwkundig patrimonium.

Het interieur getuigt volop van de robuuste bouwstijl, zware eiken balken schragen de ruwe muren of overkappen de verschillende lokalen. Tafels, stoelen en decoraties volgen de trend wat de bezoekers een gevoel van stevigheid en originaliteit bezorgt. Dankzij zware tussengordijnen kan de eetzaal trouwens in meerdere kleine locaties worden opgesplitst.

In de keuken dirigeert Laurent Van Poppel het team dat zich voornamelijk focust op de traditionele Franse keuken, rijkelijk overladen met sauzen. Sinds meer dan 10 jaar heeft Laurent hier een traditie opgebouwd waarbij hij de traditionele klassiekers koppelt aan regionale producten maar ook nieuwe trends op merkwaardige wijze in zijn bereidingen invoegt. Dit alles met het nodige respect voor de natuurlijke eigenheid van elk van de basisingrediënten. In de klassieke Franse keuken horen een aantal nobele producten thuis die Laurent graag verwerkt. Bovendien combineert hij op vlotte wijze zowel de zoete als gezouten bereidingen. Bij dit alles hoort een mooie wijnkaart met enkele leuke uitschieters.

De prijs van de lunch, 25€ voor een voorgerecht en hoofdgerecht uit het menu, schrikte ons in het klassieke kader ietwat af waardoor we besliste om à la carte te lunchen. Iets wat nadien een foute gok bleek al kunnen we niet oordelen over de kwaliteit van het menu op zich.

Als voorgerecht kozen we voor St Jacobsvruchten geroosterd in sesamolie, chips van ravioli en room met passievruchten. Een aanvaardbare bereiding die echter weinig enthousiasme losweekt. Ook onze salade met Italiaanse ham en geitenkaas, en vinaigrette met honing en frambozen, dreef zonder uitschieters mee op de middenmoot van bereidingen.

Als hoofdgerecht enerzijds een wilde eendenborst uit de Landes en anderzijds een ossenhaas uit Salers. De eendenborst kreeg lentegroentjes en heel veel saus met schaarse portie morieljes mee, een schotel met weinig karakter en gebrek aan finesse. Overdadige sausing bleek ook het ordewoord bij onze ossenhaas, het smaakaureool werd volledig overwoekerd door de saus zodat noch de gratin dauphinois, noch de groentenbeignets voor enige opbeurende toets konden zorgen.

 

Restaurant Lindekemalemolen – JF Debeckerlaan 6 -1200 Brussel

Tel 02-770 9057 – www.lindekemale.be

Gesloten op maandag, zaterdagmiddag en zondagavond

 

Culinaire commentaren:

Tasted:           1 minute

oversausde gerechten

lompe bediening, niet de minste uitleg van voorzetten van de gerechten

veel te duur voor aangeboden kwaliteit

GaultMillau:  vermeld

Delta:             maison de bouche

kracht van de traditie

klassiek decor, wit tafellinnen