Maison Ruinart werkt samen met kunstenaar Jaume Plensa

Maison Ruinart, het allereerste champagnehuis opgesteld in 1729 in Reims, is filosofie, cultuur en art de vivre onafgebroken blijven bezielen, uitdragen en ontwikkelen.

Ruinart’s engagement op het gebied van kunst komt tot uiting in de deelname aan bekende internationale kunstbeurzen, maar ook vooral via samenwerkingen met vermaarde kunstenaars, die elk op hun manier en via hun eigen medium hun visie op het Huis uitdrukken.

In lijn met de associatie tot kunst zet Maison Ruinart een samenwerking op poten met Spaans gerenommeerd beeldhouwer Jaume Plensa om dom Thierry Ruinart te vertegenwoordigen. Jaume Plensa is gekend en erkend voor zijn silhouetten van knielende of zittende lichamen die de horizon afzoeken bij wijze van meditatie. Hij inspireert zich op het erfgoed van het Huis en oprichter dom Thierry Ruinart bij het creëren van zijn werk.

Het beeld is als een stille getuige. Het is verankerd in de grond als de wortels van de wijnstok, of als de culturele wortels waarmee dom Thierry Ruinart onlosmakelijk verbonden was met zijn geboortestreek, de Champagne. Het omvangrijke beeldhouwwerk is opgebouwd uit universele taalelementen: tekens en letters uit acht verschillende alfabetten in verwijzing naar de interesse van dom Thierry Ruinart in cultuur en etnologie.

De speciale uitgave van het kistje blijft trouw aan Plensa’s typerende stijl. De lettermozaïeken van uitgesneden metaal laten licht door en door de frame is een fles Ruinart Blanc de Blancs zichtbaar als een eerbetoon aan de stralende schittering van de chardonnay, de symbolische druivensoort van het Huis.