Restaurant Bari – Gent

Een druilerige lentedag bracht ons naar de Gentse binnenstad waar we in de door werken geteisterde Brabantdam een onderkomen vonden in restaurant Bari. In dit duidelijk Italiaans getinte restaurant zorgt Angelo de Benedetto met zijn team voor een ruime keuze van verse pasta’s en pizza’s, vlees –en visschotels, vegetarische gerechten en uitgebreide dessertkaart.

De langgerekte huiskamer werd omgebouwd tot een sfeervol en intiem restaurant dat door leuke baksteen muurtjes in meerdere compartimenten van telkens twee tafeltjes werd opgesplitst. Door deze opdeling vormen de mooi en fris gedekte tafeltjes een onbetwistbaar onderdeel van het sfeervolle interieur.

Zodra je aan tafel plaatsneemt krijg je een bordje aangeboden met schijfjes chorizo, brokjes kaas, groene olijven en radijssnippers. Ook het broodkorfje met wit en grijs brood, heerlijke boter en geurige olijfolie volgt prompt. Bij het aperitief, een frisse en pittige proseco, een bordje met een kwartje van een mini-pizza met garnituur van kaas en champignons.

Een overvolle kaart maakt een keuze voor nieuwkomers extra lastig al blijken er gelukkig ook enkele leuke menusuggesties voorhanden. Toppers op de kaart zijn alvast tris di pasta, tortelloni al tartuffo, Tagliollini con gamberoni, Pizza carpaccio met ruccolla, Pizza pescatore…..Tris de carpaccio, diverse salades, gegratineerde mosselen, huisbereide garnaalkroketten…Osso Bucco, kalfs Escalopes, Saltimbocca Romana, Filet Pur met diverse sauzen, Cote D’agneau…. Alles wordt met grootste zorg bereid. Tot het assortiment vis behoren tongen, lotte, gamba’s, Calamares, …. met als specialiteit een gegrilde visschotel. We kozen uiteindelijk voor het maandmenu bestaande uit een carpaccio con rucola é parmigiano en een escalope ‘maison’ con pasta, 19€. Als wijnsuggestie opteerden we voor een Tenuta Sant’ Alfonso, Chianti Classico, van het huis Rocca delle Macie dat we een tijdje terug in Italië konden bezoeken. Niet alleen de warme, volronde rode wijnen zijn ons bijgebleven maar evenzeer de Britse keldermester die steevast in bermuda op het domein ronddwarrelt. Onze Gentse wijn bracht gewoonweg de bevestiging van onze aangename ervaringen. Rocca delle Macie werd uitgebouwd door de Italiaanse filmmaker Italo Zingarelli die o.m. Bud Spencer en Terence Hill wereldroem bezorgde.

Het voorgerecht werd een prettige en pittige introductie met fijne rundscarpaccio, mooi getooid met rucola en gul gedrapeerd met grote schilfers parmigiano. Lekker, smaakvol en verfrissend. De escalope maison baadde net als de pasta in een geurige en mooi kruidige tomatensaus met als extra garnituur partjes van bloemkool, maar ook venkel, bonen en witloof, kortom een aantrekkelijk groentegarnituur. De volronde en stevige rode wijn rondde samen met een hartig koffietje, het geheel perfect af.

Restaurant Bari – Brabantdam 103 -9000 Gent – tel 09-223 65 71

www.ristorantebari.be

Open van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21u30. Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

gezellig interieur

vlotte bediening

attentievol

uitgesproken smaakvolle Italiaanse accenten