Maison Lemonnier eert ‘Vigneronnes’!

Als introductie op de internationale vrouwendag van 8 maart brengen Eric & Tristan MARTIN, chef van La Maison Lemonnier op 4 & 5 maart hulde aan de inzet en het werk van vijf vrouwelijke wijnmakers.

In de spotlights staan 4 Franse en een Belgische vrouwelijke wijnmaker, nl Nathalie Falmet (Champagne Falmet), Elodie Balme (Domaine Elodie Balme), Isabelle Champart (Domaine du Mas Champart), Mary en Sylvie Courselle (Domaine Château Thieuley) en Vanessa Vaxelaire (Château de Bioul). Om hun werk en passie kracht bij te zetten worden twee gastronomische avonden georganiseerd waarbij de gerechten aan de wijnen of de wijnen aan de gerechten worden aangepast. Het wordt bovendien een speciale reis om de vrouwen achter de wijnen te leren kennen en om ervaringen te delen.

Voor elk van hen hebben de koks een gerecht gecreëerd in nauw overleg met de gekozen wijn. Dit was ook de eis van Eric Martin, de wijn een plaats geven die hij verdient door middel van een aangepaste keuken, niet simpelweg een verwijzing of en label maar een duidelijke link met de wijnmaker-producent. Dit is trouwens ook het geval voor elke producent waarmee vader en zoon Martin voor kun keuken samenwerken, geen anonimiteit, maar een oprechte en lonende samenwerking achter de schermen van de keuken.vigneronne-nathalie-falmet-p1030490

Wijn en de wijnstok zijn in Nederlands beide mannelijk. In het Frans is ‘le vin’ echter mannelijk, terwijl ‘la vigne’ vrouwelijk is, zo zie je maar hoe een dubbeltje rollen kan. Dit belet de wijnmaaksters niet om op elk moment en met elk gebaar hun keuze en toewijding – talrijk, vrijwillig, in volle bewustzijn – de complementariteit van genres in hun werk te benadrukken. Ze houden van de wijngaard en de wijn! En daarom namen wijnbouwsters de teugels van het landgoed over of creëerden ze hun eigen domein. De uitdaging maakt hen niet bang, omdat ze instinctief weten dat de aarde kostbaar is, dat tevens de wieg is waar de wijnstok gedijt. Met deze passionele vrouwen verlaat de rede nooit het hart, de druivenoogst en wijnmaken blijft simpelweg emotioneel. De wijn vertelt en onthult alle geheimpjes … zelfs veel meer. .

Omdat koken en wijn het huwelijk belichamen.

Omdat Eric & Tristan MARTIN, chef-koks van restaurant LEMONNIER, het ongelooflijke geluk hebben, in overeenstemming met hun kookkunst, om de smaak te delen maar ook het ontstaan van een wijn, leek het hen van essentieel belang om deze wijnmaaksters begin maart, een periode die symbolische aan de vrouwen is gewijd in het daglicht te stellen. Hun selectie berust op de wijsheid en het lef dat deze vrouwen hebben om uitmuntende wijnen te produceren.

Ze zijn 5. Net als de vijf vingers van de hand – de vrouw of … de man! – zonder welke de vruchten van de wijnstok nooit WIJN zouden worden!.

‘Vigneronnes’ Zondag 4 maart en maandag 5 maart telkens om 20 uur Maison Lemonnier in Lavaux Ste Anne. Op het menu een 5-gangen diner met telkens een gerecht dat aan de wijn werd aangepast. Kostprijs voor dit exclusief all-in diner, 190€ per persoon. Informatie en boekingen: www.lemonnier.be

Vigneronnes : Nathalie FALMET, Champagne Falmet  www.champagne-falmet.com – Elodie BALME, Domaine Elodie Balme à Rasteau  www.domaineelodiebalme.com – Isabelle CHAMPART, Domaine du Mas Champart à Saint Chinian   www.mas-champart.com – Marie & Sylvie COURSELLE, Domaine Château Thieuley, Bordeaux    www.marieetsylviecourselle.com –  Vanessa VAXELAIRE, Château de Bioul  www.chateaudebioul.be