Maison Ventenac: de dorst naar vrijheid van dissidenten!

“L’Intrus” is de recenste creatie van de kring der “Dissidents”! Andermaal het resultaat van de experimenten van Olivier Ramé, wijnmaker van Maison Ventenac in Aude, die een wind van figuurlijke onbeschaamdheid laat waaien in het traditionele gamma wijnen.

Zoet, fris, sappig en 100% Cabernet Franc: de kenmerken van L’intrus, geboren met het wijnjaar 2018, drie maanden gerijpt in betonnen vaten, en de nieuwste aanwinst van de “Dissidents”. Olivier Ramé: ‘Deze cuvée maakt deel uit van onze revolutionaire benadering van de wijngaarden en tekent de continuïteit van onze filosofie, een wijn zonder make-up, sprekend voor de eigenheid én van de bodem én van de druif.’

Olivier Ramé staat samen met zijn echtgenote Stephanie aan het hoofd van het familiedomein Maison Ventenac. Hij verliet reeds meer dans eens de traditioneel gebaande paden van de AOP Cabardès, om met micro-cuvées, van één enkel wijnras, Vin de France, te produceren. Onder de noemer “Dissidents” omvat het assortiment 8 wijnen, specifiek afgestemd op het netwerk CHR (wijnwinkels, hotels, restaurants). Kenmerkend hierbij zijn een voorafgaand uitgebreid onderzoek, een selectie van de beste percelen, uitgevoerd op de meest natuurlijke manier en wijn maken zonder zwavel, op basis van inheemse gisten.

Vier genummerde micro-vintages openden het assortiment, “Paul” en “Patience” 100% Cabernet Franc, in kuipen van 125 liter en foudres 2000 liter. “Puritein” is een verfijnde Syrah gerijpt in kruiken, “Candide”, een witte Chenin gevinifieerd in kleine foudres. Het assortiment werd in 2017 verruimd met “Les Préjugés” een Chardonnay gefokt in foudres, “Le Paria” , een frisse Grenache gevinifieerd in betonnen vaten en “L’Idiot” ,100% Merlot. Hierbij werd uitgegaan van het principe om geleidelijk af te wijken van de vertrouwde wijnmethodes op basis van de eigen ervaringen. Het spreekt voor zich dat de smaakpapillen zullen worden overdonderd door 100% pure sappen die tot dusver quasi onbekend waren.

De wijnstokken van Maison Ventenac bloeien op de frisse terroirs van AOP Cabardès, op het kruispunt van oceanische en mediterrane invloeden. De ranken van Grenache, Syrah, Merlot, Malbec, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon werden in de heuvels geplant volgens de normen van duurzame landbouw, gecertificeerd door de organisatie “TERRA VITIS”, de wijngaarden zijn sinds begin 2018 bovendien volop in biologische omschakeling. www.maisonventenac.fr