Nieuwe CRU op Antwerpse Groenplaats opent de deuren

Op donderdag 21 februari opende CRU zijn nieuwe vestiging op de Antwerpse Groenplaats. De versmarkt is 765 m² groot en er gaan 25 medewerkers aan de slag. 21 van hen verhuizen mee vanuit CRU Wijnegem, dat begin januari de deuren sloot. CRU Groenplaats gaat voor een intense beleving van de ambachten in combinatie met praktische zelfbediening. In de bakkerij en eethoek kunnen klanten elke dag terecht voor ontbijt, lunch en aperitief, zowel ter plaatse als om mee te nemen.

Van Wijnegem naar centrale stadsligging

De nieuwe CRU bevindt zich op de hoek van de Schoenmarkt en de Geefsstraat. Jo Spiegeleer, business unit manager van CRU: “De Groenplaats is de ideale locatie voor een winkelconcept zoals CRU. Een plein met een ronkende naam, met veel passage, pal in het centrum van de stad. We merkten de voorbije twee jaar op de Kouter in Gent dat we zo een heel divers publiek kunnen aanspreken. Daar rekenen we niet alleen buurtbewoners tot onze vaste klanten, maar ook heel wat dagjesmensen en mensen van net buiten de stad.”

Nieuwe inrichting, kassasysteem en eethoek

CRU Groenplaats werd heel open ingericht en biedt een mooi overzicht van de verschillende metiers: seizoensgroenten en -fruit, dagverse vis en vlees, charcuterie, kaas, brood, originele dranken, chocolade en bloemen. Met de ingrediënten van de markt worden gerechten uit eigen keuken bereid. Het circuit is zo uitgetekend dat klanten de vakmannen nog beter aan het werk kunnen zien.

Belevingsmanager Didier Van Ghendt legt uit: “We willen nog meer voeling creëren met de ambachten. Mensen hechten steeds meer waarde aan eerlijke en duurzame producten. Bij CRU ontdekken ze dat vakmanschap in combinatie met ‘de natuur haar werk laten doen’, resulteert in buitengewone smaken. Voor klanten die onze producten al kennen, zetten we nog meer in op zelfbediening zodat ze vlot door de markt kunnen gaan.”

De nieuwe CRU krijgt ook een ander kassasysteem dan in Wijnegem. Didier Van Ghendt: “We hebben veel trouwe klanten die ons eerlijk vertelden dat boodschappen doen bij CRU Wijnegem niet altijd even eenvoudig was. Daarom testen we een nieuw systeem waarbij klanten niet meer hoeven te scannen tíjdens het winkelen, maar helemaal op het einde. Ze blijven dus wel nog zelf hun boodschappen afrekenen.”

De versmarkt is op weekdagen open vanaf 10 uur, tijdens het weekend en op feestdagen vanaf 8 uur. De bakkerij en de eethoek zijn elke dag open vanaf 8 uur ’s morgens. Klanten kunnen er iets kleins eten als ontbijt, lunch of aperitief, zoals een quiche of slaatje. Of ze kunnen iets meenemen voor onderweg. “We hebben geen CUIT, zoals de CRU van Gent en Overijse wel hebben, maar met onze gezellige eethoek maken we dat ruimschoots goed”, zegt Van Ghendt.

Kind van de streek

Voor de selectie van zijn assortiment gaat CRU op zoek naar partners met dezelfde filosofie over het product, de ingrediënten en het productieproces. Zo werkt CRU al jaren nauw samen met de Antwerpse kaasaffineur Van Tricht en de Antwerpse chocolatier Jitsk. Recent werd ook Jus Jus aan de Antwerpse partners toegevoegd. Zij persen sappen met de groenten en fruit die CRU hen aanlevert. Ook het merendeel van de medewerkers is afkomstig uit regio Antwerpen. Van de 25 medewerkers die starten op de Groenplaats, komen er 21 mee uit de CRU-markt van Wijnegem. De klanten die de nieuwe markt bezoeken, zullen dus veel vertrouwde gezichten zien.

Test thuislevering en afhaling verlengd

In de weken tussen de sluiting van CRU Wijnegem en de opening van CRU Groenplaats konden klanten hun boodschappen thuis laten leveren via het boodschappenplatform Apporto, of afhalen in het pand in Wijnegem. Jo Spiegeleer: “Die test loopt al zeker verder tot april en wordt dan geëvalueerd. Zo blijven we een deel trouwe klanten uit Wijnegem, die om diverse redenen niet in het stadscentrum geraken, toch nog bereiken.” Het peer-to-peerplatform Apporto van Colruyt Group is een app die mensen toelaat om makkelijker boodschappen te doen voor elkaar. Klanten geven hun boodschappenlijstje met CRU-producten eenvoudig door via e-mail of telefoon. Daarna zetten CRU-medewerkers alles klaar en zoeken zij via Apporto een boodschapper uit de buurt, die de bestelling aan huis levert in ruil voor een kleine vergoeding.