Maison Ventenac: een sterke identiteit

Stéphanie en Olivier Ramé durven op zoek naar de “echte wijn” op hun Cabardès-terroirs, hun eigen merk de rug toe te keren.

Neem afscheid van Domaine & Château en verwelkom in Maison Ventenac. Zes IGP’s en vier AOP’s : wat de inhoud betreft, is het assortiment niet gewijzigd. Maar het ontwerp is volledig nieuw, met een minimalistisch label, met een elegante typografie. Geen franjes of blabla; de tekstuele uitleg op de achterkant van de cuvées. En oh verrassing, Stéphanie en Olivier Ramé hebben inderdaad de “adellijke tekens” uit hun oorspronkelijke handtekening gewist. “We wilden ons bevrijden van marktcodes die over alles behalve wijn, smaak en terroir praten, ten gunste van een meer identiteitsgerichte aanpak. We verhandelen geen onroerend goed, maar maken wijn, en we beweren geen aristocratische wortels te hebben die we niet hebben, direct of indirect. Hoe kan het feit dat we een Château bezitten van ons goede wijnboeren maken? We maken een einde te maken aan het vooringenomen idee, dat bij sommige consumenten nog steeds zeer sterk is,” legt dit uitzonderlijke wijnbouwerspaar uit. Het is dan ook geen toeval dat het uiterlijk van het Maison Ventenac gamma een familiale gelijkenis vertoont met dat van de Dissidenten. Omdat de succesvolle micro-wijnjaren, onder de noemen Vin de France, perfect hun overtuigingen weerspiegelen. “We proberen betekenis te geven aan wat we doen. Anticonformistisch in onze benadering van wijn, maar ook anticonformistisch in onze benadering van de consument. »

Hun filosofie is een drieluik: een druivensoort, een terroir, geen make-up. Het doel? “Als het terroir een belangrijke rol speelt in de aromatische expressie en identiteit van een wijn, zijn de inheemse gisten die in de wijnstokken aanwezig zijn, nog belangrijker”, vat Olivier samen. Vandaar de keuze voor zwavelvrije vinificatie die deze kostbare bondgenoten in stand houdt. Op dezelfde manier is de productie altijd meer kwalitatief en beter onderbouwd. Inputbeperking, grondbewerking en begrazing zijn de afgelopen tien jaar prioriteiten geweest op het terrein. Dus als je organisch gaat opereren, kan je net zo goed streven naar certificering. Ook al is niet alles perfect omdat er nog steeds tegenstrijdigheden zijn, een positieve ecologische balans geeft betekenis aan mijn werk,” voegt Olivier Ramé toe, die zijn tweede jaar van omschakeling naar biologische landbouw ingaat.