Malta verkozen tot één van ‘s werelds beste workstation bestemmingen

Je kijkt op van je computerscherm en tuurt door het raam. Een historische havenstad strekt zich voor je uit. Je besluit een wandeling te maken om inspiratie op te doen. Buiten wacht de zon je stralend op. Om de hoek schuif je aan voor een heerlijke koffie. Die drink je terwijl je uitkijkt over het water. Dát is telewerken in Malta.

Klinkt heerlijk? Dat is het ook! Malta werd uitgeroepen tot één van ’s werelds beste workationbestemmingen. De gerenommeerde zoekrobot KAYAK – het equivalent van Google, maar dan voor toeristen – beloonde de zuiderse eilandengroep met een zesde plek wereldwijd. Dit o.a. omwille van de goede bereikbaarheid, het aangename weer, goede ICT-infrastructuur en goedkope prijzen.

Hele reeks troeven

Waarom Malta zo in de smaak valt? Dat weet Carlo Micallef, CEO ad interim van de nationale toeristische dienst: “Malta blinkt op een heleboel vlakken uit. En dat trekt niet alleen toeristen, maar ook telewerkers aan. Ze kiezen voor het goeie weer, het prachtige zeezicht, het lekkere eten … Bovendien is Malta vlot bereikbaar met het vliegtuig. Ter plaatse hop je makkelijk van de ene stad of hotspot naar de andere. En je spreekt de locals gewoon in het Engels aan, want dat is hier een officiële taal.”    Wie Carlo niet op zijn woord gelooft: Malta telt driehonderd zonnige dagen per jaar. En de gemiddelde temperatuur schommelt op jaarbasis rond de 23°C. Ideaal om tijdens je pauze of na je werk door de straten te flaneren zonder jas.

Beperkt reisbudget, goeie ICT-infrastructuur

Voor Belgische telewerkers zijn er zelfs nog enkele extra voordelen. Omdat eten en drinken in Malta goedkoper is dan in België, heb je geen groot budget nodig om er te leven. En als EU-burger is er geen verplichte vergunning voor wie langer blijft plakken. Wie de zoektocht naar een ‘home office’ aanvat, merkt dat heel wat appartementen over een uitstekende internetverbinding beschikken. En dat ze uitkijken op de Middellandse Zee. De Maltese archipel heeft namelijk een relatief kleine oppervlakte – slechts 316 vierkante kilometer. Daardoor is het water nooit veraf. En plan je vanuit je Maltese kantoor makkelijk een uitstap naar één van de vele historische steden in de buurt. Op zoek naar een rustige plek? Dan moet je zeker een authentieke farm house in Gozo overwegen.

Hotelarrangementen voor telewerkers

Geniet je liever van het comfort van een hotel? Verschillende logeeradressen bieden interessante workationformules aan. Het prestigieuze Hyatt Regency Hotel in St. Julian’s werkte twee arrangementen uit. Zo huur je voor een langere periode een hotelkamer aan een voordelig tarief. Of zet je het hotel enkel overdag in als kantoor. Ook bij het weelderige Phoenicia Hotel in Valletta doen telewerkers voordeel. Wie er langer dan 30 nachten verblijft, ontvangt namelijk een mooie korting.

De volgende hotels hebben ook een toplocatie, schitterende service en werken op aanvraag graag een workationarrangement op maat uit: Waterfront Hotel in Sliema, Radisson Golden Sands in Mellieha, Db San Antonio in St. Paul’s Bay, Dolmen Hotel in St. Paul’s Bay, Marriott Hotel in St. Julian’s, Salini Resort in St. Paul’s Bay, 1926 Hotel & Spa in Sliema en AX The Palace in Sliema.

Voor het meeste recente reisadvies, zie https://diplomatie.belgium.be/nl