Domaine de l’Oyon

Het Domaine de l’Oyon is ontstaan ​​dankzij de gedrevenheid van een Frans-Belgisch team, samengesteld uit gepassioneerde experten die een gezamenlijk doel voor ogen hebben: kwaliteitsproducten aanbieden!

De gedeelde droom van Dominique Kestens en Jean-Marc Mahieu om nog een ​​steen toe te voegen aan het bouwwerk van hun leven, leidde hen naar een parel in de “Sud-Ouest”, het charmante dorpje Dolmayrac.

Het Domaine de l’Oyon is met passie opgebouwd rond een gemeenschappelijke interesse: wijn. Lokale en klassieke druivensoorten, liefdevol verzorgd, leiden tot druiven die de verschillende cuvées produceren met als kenmerk ambachtelijke geproduceerde wijnen met leuke organoleptische eigenschappen.  Domaine de l’Oyon produceert  Le Clos, Plénitude, Expression, Eden en Déraison.

Om hun ambitieuze doelstelling te bereiken, deden Dominique en Jean-Marc een beroep op specialisten en experts zoals Patrice Gentié, wijnstokkweker; Jean-Sébastien Riffaud, specialist in wijngaardbeheer. Verder zijn er Gilles Pons,  agronoom, oenoloog, wijnmaker en Jacques Langohr, wijnconsulent, gespecialiseerd in champagne. Jacques Langohr vertelt :”Omdat de bodemanalyses veelbelovend bleken, besloten Dominique en Jean-Marc om onder de naam IGP Agenais het wijndomein “Domaine de l’Oyon” te lanceren. Dit domein bestaat uit ongeveer 5 hectare klei-kalksteen hellingen en een klein, iets meer zanderig perceel, Le Clos genoemd. De keuze voor de druivenrassen werd bepaald door de wens om nieuwe smaken en aroma’s aan te bieden. Patrice Gentié stelde voor om typische druivenrassen uit de regio, Colombard en Abouriou, te combineren met de nobele klassiekers Sauvignon en Merlot.”

Er is zorgvuldig over de uitbouw van de wijngaard nagedacht om een maximale smaak en aromatische expressie te garanderen. Er werd gekozen voor een optimale plantdichtheid, onderstammen en een juiste verdeling van de druivensoorten naargelang van de bodem en de blootstelling van de hellingen. Beperkte opbrengst en kwaliteit gaan in deze optiek, hand in hand. Men snoeit streng en nauwkeurig, waardoor men zowel het aantal en het volume van de toekomstige trossen beheerst en een optimale oogst en rijping bekomt.

Het oogstmoment wordt bepaald door de zuurtegraad, het suikergehalte en de smaak van de bessen. Trossen worden op de rank gesorteerd. De geoogste wijndruiven worden manueel in ondiepe dozen verzameld zodat de schil van de druif intact blijft en vermijdt dat deze te vroeg barst. Eenmaal in de wijnmakerij, worden de ontsteelde trossen onmiddellijk geperst. Deze techniek beperkt de oxidatie en de extractie van fenolische verbindingen, wat garant staat voor smaakharmonie en bitterheid voorkomt.

Bijzonder veel aandacht gaat naar de finesse van de aroma’s. De fermentatie van Eden, Expression en Déraison vindt plaats bij 17 graden in thermogereguleerde, roestvrijstalen vaten. De veroudering vindt plaats op de droesem gedurende 3 weken, met batonnage in de tank om volume en lengte in de mond te bewerkstelligen. Al deze inspanningen werden recent door de Guide Hachette bekroond, de Expression kreeg in de gids een 2-sterren kwotering.

Een kwalitatieve wijn verdient anderzijds een prachtige verpakking. De flessen zijn conische bordeauxflessen, afgesloten met kwalitatieve Portugese kurken. Elke cuvée wordt gekenmerkt door een unieke etikettering waarbij de inhoud van het medaillon de “smaak” van de wijn weerspiegelt. De medaillons zijn fragmenten uit het werk van een hedendaagse Belgische schilder, Jean Bertot. De gekleurde pictogrammen staan ​​ook op de horizontale doos van zes flessen, een praktisch formaat dat meteen ook de kwaliteit van de wijnen weerspiegelt.

Het assortiment:

Eden : een 100% Sauvignon blanc, geteeld op een terroir van klei-kalkstenen hellingen in Nieuw Aquitanië, terroir dat zowel oceanische als mediterrane invloeden meekrijgt. In het glas een mooie kristalheldere kleur. Mooie aromatische expressie van asperges, erwten en kruisbessen met een uitstekend evenwicht tussen alcohol en zuurtegraad. Fijne droge, elegante en verfrissende wijn. Geschikte serveertemperatuur: 12-14 graden

Handmatige oogst in bakken van 15 kg, waarbij het sorteren en selectie van de druiventrossen primeert. De druiventrossen worden volledig geperst, fermentatie op 17° C in temperatuurgeregelde inox vaten, 3 weken rijpen op sur lie met “batonnage” in het vat. Prijs incl. BTW: 13,65 Euro per fles van 0,75 cl

Expression : Assemblage van 80% Colombard & 20% Sauvignon blanc. Ook deze percelen en terroirs liggen op klei-kalkstenen hellingen in Nieuw Aquitanië en genieten van mediterrane en oceanische invloeden. In het glas, lichtgele kleur, met groene reflecties. Intens fruitig aroma van buxus, pompelmoes, limoen, gele perzik en nectarine. Levendig en elegant. Geschikte serveertemperatuur: 12-14 graden

Handmatige oogst in bakken met een inhoud van 15 kg , waarbij sorteren en selectie van de druiventrossen primeert. Druiventrossen worden volledig geperst. Fermentatie gehandhaafd op 17 graden in temperatuurgeregelde inox vaten – 3 weken rijpen sur lie met “batonnage” in het vat. Prijs incl. Btw: 13,95 Euro per fles van 0,75 cl

Déraison : Assemblage van 60% Abouriou & 40% Merlot net als de overige terroirs gelegen in Nieuw Aquitanië met invloeden van het mediterraan en oceanisch klimaat. In het glas, pastel- & koraalkleur. Fijne en complexe neus van rode bessen met bloemige accenten. De afdronk concentreert zich op citrus- en tonische elementen, een leuke combinatie van kracht en finesse. Geschikte serveertemperatuur: 12-14 graden

Oogst: handmatige oogst in bakken met een inhoud van 15 kg , waarbij sorteren en selectie van de druiventrossen primeert. Druiventrossen worden volledig geperst. Fermentatie gehandhaafd op 17 graden in temperatuurgeregelde inox vaten met 3 weken rijpen sur lie met “batonnage” in het vat. Prijs incl. BTW: 12,65 Euro per fles van 0,75 cl.

Plénitude:  Een assemblage van 60% Abouriou & 40% Merlot, geteeld op klei-kalkstenen hellingen in Nieuw-Aquitanië met zowel oceanische als mediterrane invloeden. In het glas een intense, dieprode kleur. Gastronomische neus van rijp fruit zoals aardbei, framboos, braam, rode en zwarte bes – versterkt met licht kruidige en geroosterde tonen. De soepele smaak vertoont een elegante, zijdeachtige structuur, delicate tanninestructuur en mooie rondheid. Geschikte serveertemperatuur: 16-18 graden

Handmatige oogst in bakken van 15 kg , waarbij sorteren en selectie van de druiventrossen primeert Directe persing na het ontstelen in de chai en fermentatie in temperatuurgeregelde inox vaten. Prijs incl. BTW: 13,95 Euro per fles van 0,75 cl

Le Clos: Dit wordt een rode cuvée op basis van de Merlotdruif geteeld op een uniek, iets meer zanderig perceel. Dominique en Jean-Marc verwachten hem binnen een 2-tal jaar op de markt te brengen. Na vinificatie moeten de sappen nog twee jaar rijpen op eik.

Alle prijzen gelden voor de cuvée 2020 gezien de cuvée 2019 niet meer beschikbaar is. De wijnen van Domaine de l’Oyon zijn verkrijgbaar bij volgende invoerders: Le Goût du Vin – Heusny; Wine Cup – Jodoigne; 100% Vins – Neupré; Vinispirit – 1082 Brussel; La cave à Phil – Lembeek; Meester Kaasmaker Bartholomeus – Tienen.

Ze kunnen eveneens worden gedegusteerd in volgende restaurants: Restaurant Dumon – Wakkerzeel; Belvedère –Westouter; Resto Karfoer – Betekom; Le Confessional – Dinant; La Chapelle – Anthisnes; Sam Tam 1082 Brussel; Le Bistrot de la Tour – Hotton; Jacky – Halle-Zoersel; Brasserie ’t Molenhuys – Bunsbeek en In de Molen – Lembeek.

www.loyon.fr