Wereldprimeur voor België: Callebaut lanceert RB1, de eerste ruby chocolade

Callebaut RB1 biedt chocolatiers een nieuw platform voor hun vakmanschap en creativiteit; •          Ruby is het 4e type chocolade na pure, melk- en witte chocolade. Callebaut ruby RB1 is de 1e ruby chocolade speciaal voor ambachtslui. •         Het heeft een sprankelende ruby kleur en intens fruitige smaak met frisse, zure toetsen, dankzij de zorgvuldige selectie en deskundige bewerking van ruby cacaobonen. De kleur en smaak zijn van nature aanwezig in de ruby cacaoboon – er worden geen vruchtenaroma’s of kleurstoffen toegevoegd. •            Ruby chocolade stimuleert de creativiteit met zijn talrijke combinatiemogelijkheden en uitstekende bewerkbaarheid voor chefs. •  Wereldpremière op het Chocoladesalon waar Callebaut zijn Finest Belgian ruby Chocolate RB1 zal lanceren.

België wordt de eerste markt waar ruby, het vierde type chocolade, beschikbaar wordt voor ambachtelijke chocolatiers en chefs. Callebaut Finest Belgian Chocolate ruby ‘RB1’ – de eerste ruby chocolade die in België wordt geproduceerd door de chocolademakers van Callebaut in Wieze – wordt begin april 2018 in ons land op de markt gebracht. Andere landen volgen later. Ter gelegenheid van de aanstaande Belgische lancering werd RB1 vandaag in sneak preview gelanceerd bij een handvol chocolatiers, waar hij onmiddellijk uitverkocht was.

Ruby RB1: vergeet alles wat je wist over chocolade

Zeven maanden na de eerste onthulling in Shanghai zal de ruby chocolade van Callebaut als ‘RB1’ beschikbaar worden voor chocolatiers en chefs in België. België is de eerste markt waar chocolatiers en banketbakkers aan de slag kunnen met ruby chocolade. RB1 biedt hen een nieuw platform om hun vakmanschap en artistiek talent tot uitdrukking te brengen. “Ruby is zonder te overdrijven het spannendste wat er in de chocolade-industrie in decennia staat te gebeuren”, zegt meesterchocolatier en Belgisch chocoladekampioen Marijn Coertjens. “Met ruby moet je verleren wat je traditioneel zou doen met pure, melk- of witte chocolade. Deze chocolade opent een heleboel nieuwe mogelijkheden.”18-14563-cal-ruby-beeld-2_preview_jpeg

Met zijn opvallende kleur en unieke smaak voldoet RB1 aan een nog niet bevredigd verlangen naar extreem genot, een verrukking voor alle zintuigen. Onderzoek toont aan dat RB1 sterk aanslaat bij een nieuwe generatie consumenten – vooral millennials (18-35 jaar oud) – die een balans nastreven tussen een gezonde levensstijl en extreem plezier. “Met ruby chocolade heb je nog niets gezien. Zijn opvallende kleur en unieke smaakprofiel inspireren tot nieuwe combinaties voor zowel zoete als hartige lekkernijen”, zegt Mathieu Brunfaut, Global Group Brand Leader Callebaut. “Nu ambachtslieden en chefs over ruby chocolade kunnen beschikken, zal een golf van creativiteit op gang komen die zal leiden tot boeiende nieuwe producten en concepten om van te genieten. Genoeg redenen om binnenkort een bezoekje te brengen aan je plaatselijke chocolatier.”

Het is verbazingwekkend hoe goed ruby samengaat met ingrediënten als Rosé Champagne, bier of zelfs hartige ingrediënten”, merkt chocolatier David Maenhout op, die onlangs de wereldmedaille van de International Chocolate Awards won. “Ruby biedt een compleet nieuwe chocoladesmaak en -kleur en zintuiglijke beleving, met een intens fruitige smaak en frisse, zure toetsen.”

Ruby chocolade, een geschenk van Moeder Natuur

Ruby chocolade werd ruim tien jaar geleden ontdekt. De uitvinding is het werk van de wereldwijde R&D-centra van Barry Callebaut (gevestigd in Wieze, België en Frankrijk – onderdeel van een wereldwijd netwerk van 28 R&D-centra), de Jacobs University (Bremen, Duitsland) en meer dan 175 jaar ervaring in inkoop en productie.

De onderzoekers ontdekten dat ruby chocolade gekoppeld is aan precursoren in een specifiek type bonen: de “ruby” cacaoboon. Na jarenlang onderzoek werden de ruby cacaobonen geïdentificeerd die veel van deze precursoren bevatten en werd de beste manier gevonden om de bonen te verwerken tijdens het productieproces van chocolade. RB1 dankt zijn kleur en specifieke smaak uitsluitend aan de deskundige selectie en zorgvuldige verwerking van de ruby bonen – er worden geen vruchtenaroma’s of kleurstoffen aan de chocolade toegevoegd.

Callebaut koopt voor elke zak RB1 duurzaam geteelde bonen in en ondersteunt cacaoboeren in cacaotelende gemeenschappen.

Erkenning van Belgisch vakmanschap

Met de Callebaut Finest Belgian Chocolate RB1 introduceert Callebaut de allereerste vorm van ruby chocolade die volledig gericht is op ambachtslieden en chefs. “We zijn er trots op dat we dit vierde type chocolade kunnen aanbieden onder het merk Callebaut en ons assortiment Finest Belgian Chocolate”, zegt Frederic Janssens, Global Brand Manager Callebaut. “Het RB1-recept is gemaakt door de chocolademakers van Callebaut in samenwerking met Belgische chocolatiers, om met zijn opmerkelijke kleur en smaak de creatieve vrijheid te stimuleren. De smaak is niet erg zoet, waardoor het frisse, fruitige karakter en de zure toetsen maximaal tot uiting komen.”

Dat ruby ter beschikking wordt gesteld van Belgische chocolatiers en banketbakkers is ook een erkenning van hun wereldberoemde vakmanschap en expertise. “Ruby komt op meer dan één manier thuis”, zegt Pascale Meulemeester, Vice President Global Gourmet. “Het is passend dat RB1 in première kan gaan in België, de thuisbasis van de fijnste chocolade ter wereld en de plaats waar RB1 wordt gemaakt door de meesterambachtslui van Callebaut. De lancering van RB1 in België is een eerbetoon aan de Belgische ambachtslieden en banketbakkers die in de loop van de laatste eeuw een chocoladecultuur hebben gecreëerd die wereldwijd weerklank vindt.”

Waar kopen?

Om de Belgische lancering te vieren, waren chocolatiers Marijn Coertjens (Gent) en Jérôme Grimonpon (Ukkel) de eersten die op 1 maart in avant-première creaties met ruby chocolade aanboden.

Vanaf 2 maart kan ruby RB1 ook in beperkte hoeveelheden ontdekt worden bij de chocoladeambassadeurs van Callebaut. Ruby zal in april op grotere schaal verkrijgbaar zijn bij Belgische ambachtelijke chocolatiers. Wegens de beperkte beschikbaarheid zal de uitrol in heel België en de rest van de wereld geleidelijk verlopen.