Marques & Coop (1) Agamy (Beaujolais-Lyonnais- Forez)

Grootste coöperatieve in de regio Lyon die in januari 2016 ontstond  na de fusie van Cave des Vignerons Foréziens ( Tréline, Loire), Cave des Coteaux du Lyonnais (Saint-Bel, Rhône) en Signé Vignerons ( Bully & Quincié-en-Beaujolais, Rhône). Het motto ‘L’art et la passion du Gamay’ is hun bindende kracht.

De 560 wijnbouwers van deze coöperatieve bewerken ruim 1500 ha en produceren AOP Côtes du Forez, rood en rosé, IGP Comtés Rhodaniens wit en witte en rosé schuimwijnen, AOP Coteaux du Lyonias rood, wit, rosé, AOP Beaujolais Villages, cru du Beaujolais en schuimwijnen. Ze produceren ruim 90% Gamay en 10% Chardonnay. Van hun globale productie wordt ruim 25% uitgevoerd. Tot de belangrijkste merken behoren Louis Tête, Signé Vignerons en Le Château Rouge en Jasper.

‘Via ma vie’ is een programma dat wijnliefhebbers aanspoort om kennis te maken met het leven van de wijnbouwer. Een wijnjaar wordt opgesplitst in 4 ateliers die in de wijngaarden worden georganiseerd.

Twee wijnen maken deel uit van het gamma Haute Couture met als doel de unieke eigenschappen van de Gamay te onderlijnen. Hiervoor werden een aantal percelen geselecteerd waarvan de productie volgens strikte voorschriften verloopt met de frisheid van de Gamay als voornaamste resultaat.

Op de proeftafel:

Memoria Vieilles Vignes 2013 –Louis Tête – Beaujolais

Geteeld op zand en shisteterroirs, 100% Gamay-wijn van geselecteerde ranken van meer dan 50 jaar oud volgens de principes van de beredeneerde landbouw. Wijn aangemaakt volgens traditionele methodes met beheerste temperatuur tijdens de 6-daagse cuvaison, deels gerijpt  in eik van 3 jaar, deels in inoxcuves, assemblage na 9 maand rijping.

Leuke rode kleur in het glas met fruitige neus met lichte aciditeit en dynamisme, de levendigheid van rood fruit zoals braambes, framboos en bosaardbei wordt aangevuld door subtiele toetsen van peper. In de mond een eerder gesloten aanzet die snel openbloeit met zachte, fruitige toetsen en leuke levendige frisheid, mooi geparfumeerde hints bij de afdronk.

Past bij terrine van konijn, brochettes, gefrituurde of gegrilde vis.

Les Combes 2013 – Louis Tête – Beaujolais village

Geteeld op terroirs van klei en graniet residuen, een 100% Gamay wijn uit de conventionele landbouw met manuele oogst. Traditionele Beaujolais vinificatie gevolgd door 6 maand rijping in inox, een deel van de sappen krijgt een rijping in enkele eiken vaten, de assemblage gebeurt na 9 maand.

Intense rode rubismantel. In de neus complexe aroma’s van kers, peper en muskaat met een bonbon van violet. In de mond een karaktervolle en krachtige aanzet met fijne tannines toetsen en mooie frisse afdronk.

Past bij regionale charcuterie en gegrild vlees

Invoerders: Cedircora- Courcelles; Wijnhuis Christiaens – Bilzen; Couleur Vin- Walcourt; Distriboissons; Est Vin – Weywertz; La Maison de Vins Fins – Mons; Leymate – Eghezée en GVF Vins Kortrijk.