Voor het eerst een TOP 100+ lijst voor Europese Gourmet Casual restaurants met 5 Belgische adressen

Voor het eerst brengt Opinionated about Dining (OAD) een Europese TOP  100+ voor Gourmet Casual restaurants uit. De Baskische pinxtosbar Ganbara, gelegen in het oude stadsgedeelte van San Sebastián prijkt op de eerste plaats. De zaak wordt sedert meer dan dertig jaar door dezelfde familie gerund met vandaag moeder en zoon, Amaia & Amaiur Ortuzar aan het roer. “Ganbara serveert al decennia van “veld-tot-vork” keuken, lang alvorens het begrip modieus werd,” aldus Steve Plotnicki, oprichter en bezieler van OAD. “Een bordje gemengde paddenstoelen – hun specialiteit -, glasaal of primeurerwtjes die zo klein zijn dat je ze nauwelijks met je vingers kan oppakken, je mag er steeds zeker van zijn dat wat hier geserveerd wordt van de allerbeste kwaliteit is.”

Amaia & Amaiur Ortuzar – Ganbara

De OAD Gourmet Casual lijst wil de Europese streekrestaurants roemen, een smeltkroes van diverse keukenstijlen gaande van “veld-tot-vork” restaurants over traditionele tot avant-garde keukens. De lijst wordt bevolkt door chefs die genoeg getalenteerd zijn om een fijn gastronomisch restaurant te runnen maar die ervoor gekozen hebben om hun expertise in een meer informeel concept te etaleren.

Als leidraad serveren de eetgelegenheden weerhouden in deze lijst degustatiemenu’s voor minder dan € 75 per persoon of hoofdgerechten geprijsd tussen  € 20 en € 30. “Een mens kan niet alleen leven op basis van bezoekjes aan gastronomische restaurants en internationale OAD recensenten zullen snel bevestigen dat sommige van de meest gewaardeerde etentjes in Europa te vinden zijn en precies in deze informele restaurants waar regionale keuken geserveerd wordt. Ik dacht dat een lijst gebaseerd op die ervaringen iets nieuws zou toevoegen aan wat restaurantgidsen brengen,” aldus Steve Plotnicki van OAD.

Goede tips voor komende vakantie

De volledige lijst (in bijlage) kan men bekijken via www.opininionatedaboutdining.com en bevat zeker met het vooruitzicht op een vakantie in Europa boeiende en lekkere ideetjes die ook het reisbudget ten goede zullen komen. Plotnicki looft de kwaliteit van de lijst dankzij  zijn geweldig panel aan recensenten waarin sommige van de bekendste critici zitten die de wereld rondreizen met restaurantbezoeken als ultieme doel. De OAD lijst met de top van de 150 belangrijkste recensenten vindt men via www.opinionatedaboutdining.com/survey waarin ook een paar landgenoten vermeld staan.

Spanje en Italië domineren top vier

El Quim de la Boqueria, de tapasbar van Quim Márquez in het hart van de altijd drukke La Boqueria markt van Barceloina staat op de tweede plaats. Franco Pepe’ legendarische pizzeria, Pep in Grani, in het Italiaanse Caiazzo neemt de derde positie in terwijl we op vier een andere pintxosbar in La Boqueria vinden namelijk Pinoxto van Juanito Bayén. Le Baratin, het instituut van Raquel Carena & Philippe Pinoteau in het 20ste arrondissement van Parijs, maakt de top vijf rond.

Vijf Belgische restaurants in TOP 100+

Ons land is met vijf adressen vertegenwoordigd. Hoogst genoteerd staat de Gentse Superette van Kobe Desramaults (plaats 51) met op plaats 76 restaurant Bruut van Bruno Timperman in Brugge. Op plaats 134 staat La Buvette in Brussel, SAN van Sang-Hoon Degeimbre ook in de hoofdstad bekleedt plaats 157  en Veranda van Davy Schellemans in Antwerpen staat op 190.

Londen en Parijs beste vertegenwoordigd in TOP 100+: Londen en Parijs zijn met respectievelijk 47 en 45 de sterkst vertegenwoordigde steden in de lijst. Daarna volgen San Sebastian en Barcelona met elk 13 adressen en Kopenhagen met twaalf.

Ganbara opende zijn deuren in 1984 naar een idee van het echtpaar José en Amaia Ortuzar. José had daarvoor gedurende vijftien jaar bij zijn ouders, Manolo Martinez en Juliana Gil gewerkt in de Baskische Bar Martinez terwijl Almaia actief was geweest in de bekende Asador Trapos vlak tegenover Bar Martinez. De twee waren doordrongen van de idee om samen een tapasbar te openen met een unieke selectie aan pintxos maar ook een restaurant waar kwaliteitsproducten de standaard zouden zijn. Vandaag staat Amaia in de keuken terwijl dochter Nagore en zoon Amaiur de derde generaties chefs vormen om de traditie van de befaamde pintxos van San Sebastián verder te zetten.

OAD (Opinionated About Dining) werd in 2004 opgericht door Steve Plotnicki. Oorspronkelijk was het een blog die Steve’s restaurantbezoeken documenteerde. Steve had al snel wijdverspreide frustraties genoteerd aangaande de geloofwaardigheid van restaurantgidsen. Hij begreep dat er vraag was naar een meer nauwkeurig systeem dat de ontwikkelingen in de restaurantwereld in kaart bracht. Daarom verplaatste Steve in 2007 de focus bij OAD van zijn eigen opinie naar dat van een breed onderbouwd onderzoek waarvan de resultaten de weerslag vormde van vele restaurantbezoekers.

Het eerste OAD onderzoek zond hij naar een handvol vrienden die dezelfde passie met hem deelden. Een decennium later is OAD geëvolueerd naar een internationale gerespecteerde restaurantgids gebaseerd op de meningen  van bijna 5000 gepassioneerde foodies en restaurantbezoekers die betrekking hebben op meer dan 16.000 restaurants verspreid over heel de wereld.

Omdat hij een groot verschil zag tussen de resultaten van het OAD onderzoek en die van beschikbare restaurantgidsen, begon Steve ook unieke dinerbijeenkomsten te organiseren met chefs die in het onderzoek als rijzend talent geïdentificeerd worden of die door de restaurantbezoekers en pers meer aandacht genoten.

Plotnicki’s passie voor lekker eten maakt sinds lang een intrinsiek deel van zijn leven uit. Een geboren en getogen New Yorker en zoon van een beenhouwer was hij aanvankelijk een succesvol gitarist en muziekschrijver alvorens hij mee Profile Records in 1981 oprichtte. Na successen met Run-DSMC en Rob Base verkocht hij in 1998 het bedrijf maar hij behield de rechten van de muziekcatalogus en elk jaar licenseert hij een grote hoeveelheid muziek aan makers van film, televisie en commercials. Hij heeft ook de rechten van het televisieprogramma Robot Wars dat vorig jaar nog op BBC2 terugkeerde.

Wat maat OAD verschillende van andere gidsen?

Iedereen heeft recht op een mening. Maar bij OAD leeft het gedachtegoed dat al die opinies niet gelijkwaardig zijn. In tegenstelling tot gidsen die het gelijkheidsprincipe huldigen gelooft OAD dat meer ervaren recensenten een meer nauwkeurig oordeel kunnen vormen. Om de resultaten van die meer nauwkeurige opinies in het onderzoek ook zwaarder te laten doorwegen, benadrukt OAD zowel de ervaring van het kiespanel als van de individuele kiezer. OAD kijkt erop toe dat het kiespanel dat aan het onderzoek deelneemt, grotendeels bestaat uit mensen die de wereld rondreizen en die tegelijkertijd hun culinaire kennis en ervaringen in de context van mondiale trends een nauwkeurige plaats kunnen geven.  OAD zorgt ervoor dat binnen het kiespanel, deelnemers naar gelang hun ervaring meer impact krijgen in de resultaten van het onderzoek.

De resultaten van elke deelnemer is onderhevig aan een gedeponeerd algoritmisch onderzoek dat rekening houdt met de hoeveelheid en de kwaliteit van de restaurants dat bezocht werden en dit in combinatie met een aantal andere factoren dat resulteert in de toekenning van een wegingsscore. Die coëfficiënt bepaalt in welke mate de resultaten van elke deelnemer in het eindresultaat kunnen doorwegen.

www.opinionatedaboutdining.com