Marques & Coop (10) – Union des Vignerons de l’Ile de Beauté (Corse)

Opgericht in 1958 telt deze coöperatieve momenteel 1541 ha en 63 wijnbouwers en symboliseert door de productie van kwalitatieve wijnen, de rijkdommen van het eiland. Ongeacht het type wijn reflecteren ze de levensstijl, de cultuur en de traditie van de Corsicanen. Door een exacte kennis van hun terroirs en hun savoir faire geven de wijnboeren een uitermate zonnige toets aan hun wijnen.

Tot de geselecteerde wijnrassen op het eiland behoren Niellucciu, Grenache, Vermentino, Syrah, Sciacarellu, Chardonnay, Cabernet, Cinsault, Pinot, Muscat en Merlot. De belangrijkste wijnmerken zijn AOP Réserve du Président en IGP Vignerons de l’Ile de Beauté. De coöperatieve bezit als enige wijnproducent op Corsica de IFS certificaties.

De wijnen zijn voornamelijk afkomstig van het plateau van Pianiccia, een terroir argilo-calcaire tussen de bergen en de zee met zacht klimaat en frisse nachten. De Prestige du Président rouge wordt aangemaakt van bessen uit geselecteerde percelen. De Prestige du Président rosé krijgt een nachtelijke oogst mee en een pelliculaire maceratie die zorgen voor een grote finesse en uitgesproken frisheid.

Op de proeftafel:

Prestige du Président 2014- Corsica rouge

Assemblage van 60% Niellucciu, 30% Syrah en 10% Grenache. Na malolactische fermenatie en fermentatie, een maturatie tussen 25 en 31°  met extraction moderée van 20 à 25 dagen. Rijping van 50% van het volume van de sappen gedurende 10 maand op Franse eiken vaten waarvan 1/3 nieuw en 1/3 vaten van meer dan drie jaar.

Wijn met leuke purperen mantel. Intense en complexe neus met aan cocktail van aroma’s van klein rood fruit en cassis, hints van leer, ceder en sigaar, kruidig mengsel van kardemon en muskaatnoot. In de mond volrond maar elegante aanzet, mooi evenwichtig met leuke aciditeit en licht minerale accenten met lange afdronk.

Past bij terrine van wild, rund, magret van eend, tomme de savoie

Prestige du Président 2016 – Corsica rosé

100% Sciaccarellu druif. Lichte pelliculaire maceratie gedurende 4 uur voor de persing, alcoholische fermentatie gedurende 3 weken bij 14-18° om aroma’s optimaal te bewaren.

Luchtige rosé mantel met zilveren schitteringen. In de neus een ruim cocktail van aroma’s van rood fruit zoals aardbei, framboos, kers maar ook toetsen van wit fruit zoals appel en kweepeer, hints van citrus en zachte kruiden o.m. kaneel. In de mond een ronde en fruitig aanzet, leuk levendig, harmonieus samenspel van fruit en frisheid met mooie lang afdronk.

Past bij terrine van konijn, kip met citrus, gegrilde filet van roodbaars, colombo van varken geitenkaas of coulommiers

Invoerder Agence Wellens Raes & Co