Marques & Coop (11) – Vignerons Ardèchois ( Ardèche)

Coöperatieve opgericht in 1967 die 12 vinificatiekelders groepeert om de rijdommen en diversiteit van de terroirs van de Ardèche te bewaren. De coöperatieve bewerkt ruim 6500 ha wijngaarden en telt zowat 1500 aangesloten wijnboeren.

De belangrijkste wijnrassen zijn Merlot, 18%, Grenache Noir 17%, Syrah 15%, Chardonnay 9%, Cabernet Sauvignon 8%, Gamay 5%, Viognier 5%, Sauvignon Blanc 5%, Grenache Blanc, Pinot Noir en Chatus.

De productie wordt opgesplitst in 85 % IGP Ardèche, 15% in AOP Côtes du Viverias, AOP Côtes-du-Rhône, en AOP Grignan-les-Adhèmar. De belangrijkste merken zijn Terres d’Ardèche, Beaumont des Gras, Orélie, Fonvène, Modestine, Cellier du Pont d’Arc en Les Muletiers.

De hoger gelegen wijngaarden van de Ardèche bieden grote rijkdommen en diversiteit dankzij de terroirs van de Vallée du Rhône aux Cevennes. Néovinum is een oenologische ontdekking- en degustatieruimte van 1500 m² en opende de deuren in 2013 en biedt tal van interessante weetjes over deze wijnregio.

Het gamma ‘Terres d’Ardèche’ is afkomstig van geselecteerde wijngaarden met een oppervlakte van 487 ha. Elk van deze wijnen reflecteert de eigenheid van de percelen uit de regio, respect voor de plant en de natuur. Ze hebben een uitlopend rendement dat varieert tussen de 20 en 50 hl/ha maar geven ook een totaal overzicht van de verschillende werkwijzen, oogst, maturiteit en rijping sur lies, in inox, cuves of op eik.

Op de proeftafel:

Terra Helvorum 2014 – IGP Ardèche rouge

Afkomstig van een wijngaard aan de voet van het vulkanisch massief van Coiron in de gemeente Alba La Romaine. Een 100% Syrah wijn van geselecteerde percelen op een ondergrond van gravelettes (2/3) en basalt residuen (1/3). Zorgvuldige bewerking van de terroirs met beperkt rendement van 25hl/ha, volledige manuele oogst en vinificatie volgens traditionele methodes met maceratie van 15 dagen en rijping op eik van 12 maand.

Dieppurperen mantel. Intense neus met weelderige fruitige aroma’s van cassis, cacao, gegrild brood, vanille en toetsen van zoethout en blonde tabak. Mooie volronde aanzet met accenten van bittere chocolade, kaneel en accenten van gegrilde noten en zwarte peper.

Past bij zwarte pens, moussaka, rood vlees en brie de meaux.

Eglantier Terre d’Ardèche Viognier 2016 – IGP Ardèche blanc

Geteeld op flanken en terrassen met argilo-calcaire en grès granieten residuen op percelen in Voguë, Valvignères en Montfleury. Een 100% Viognier wijn.

Afkomstig van geselecteerde percelen met een rendement van 45hl/ha, enkel de bessen met perfecte maturiteit worden in de vroege ochtend geoogst om frisheid optimaal te bewaren. Rijping van de sappen voor 50% sur lies in cuves en 50% in eiken vaten gedurende 12 maand.

Goudkleurige mantel met zilveren glinsteringen. Intense florale neus, aroma’s van rijpe abrikozen, mango; perzik lichte toets van menthol, brioche, grijze peper en kardemon. Leuke frisse aanzet in de mond met mooie toetsen van agrumes, peper en fijne hints van gekonfijte gember.

Past als aperitief maar ook bij zalm à l’aneth, supreme van kip met champignonsaus en beaufort.

Invoerder: Terra Helvorum: niet ingevoerd in België, Terre d’Ardèce: Vinoble www.vinoble.be Wechelsebaan 141 – 2275 Lille (België)