Marques & Coop (12 en slot) – Vinovalie, les Vignerons d’Ovalie ( Sud-Ouest)

Coöperatieve opgericht in 2006 na de samenvoeging van 4 andere coöperatieven uit de regio, nl Les Vignerons de Rebasteau (AOP Gaillac, Tarn) La Cave de Técou (AOP Gaillac, Tarn), la Cave de Fronton (AOP Fronton, Haute Garonne) en Les Côtes d’Olt (AOP Cahors, Lot).

Bewerken meer dan 8800 ha door 400 wijnbouwers met belangrijkste rassen Négrette (Fronton), Duras, Fer Servadou, Mauzac, Loin de l’Oeil (Gaillac), Malbec (Cahors), Syrah, Cabernet Sauvignon en Gamay. Zorgen voor wijnen AOP Gaillac, Fronton, Cahors en IGP Comté Tolosan, Côtes du Lot en Côtes du Tarn.

De belangrijkste merken zijn Astrolabe, Les Virtuoses, Inès, Hmmm…I, Passion, Haut Capitole, L’Infini, Terre d’ Ovalie, Saint-Michel, Comte de Négret en Les Galets d’Olt.

Ondanks de trend om overal grote wijnrassen in te planen is Vinovalie erin geslaagd om autochtone en exclusieve rassen te bewaren, facet dat de rijkdommen en authenticiteit van de regio onderlijnt. Belangrijke speler op dit vlak zijn Château les Bouysses, Château les Rigalets, Château de Cayx en Domaine Les Roques de Cana in Cahors, Château Marguerite in Fronton, Chateau d’Escabes, Château Candastre, Château Philippe en Domaine Pialentou in Gaillac.

Admiraal Lapérousse was gefascineerd door de ontdekking van nieuwe gebieden en zwierf over de wereldzeeën in zijn boot Astrolabe. De wijnbouwers van Ovalie, gepassioneerd door de ontdekking van nieuwe terroirs, hebben hun onderzoek en studies van hun unieke terroirs met fierheid de naam Astrolabe aan hun beste wijnen meegegeven.

Op de proeftafel:

Astrolabe 2014 – Malbec Cahors rouge

Geteeld op terroirs van oude nederzettingen op terrassen van de Lot Mindel en Riss met graves in de ondergrond. Een 100% Malbec-wijn van ranken van gemiddeld 35 jaar met 4500 planten per ha en rendement van 40 hl/ha uit mechanische oogst.

Alcoholische fermentatie bij 28°, maceratie van 25 dagen en rijping van 18 maand op Franse eik voor 100% nieuwe vaten.

In het glas een donker purpuren bijna zwarte mantel en vaste kleur In de neus intense aroma’s, licht gerookt, toetsen van zwart fruit, cassis, kruidige bergamot,  peper en hints van vanille met accenten van cacao en zoethout. Volronde en krachtige aanzet in de mond, erg harmonieus, leuke tannines gemengd met fruitige en kruidige accenten, erg aangename en lange afdronk. Mooie wijn met grote bewaarcapaciteit.

Past bij kalfsbereidingen en lam

Astrolabe Vendanges Tardives 2013 – Gaillac:

Geteeld op argilo-calcaire terroirs en graves terroirs beide op de rechteroever van de Tarn.  Assemblage van Loin de l’Oeil en Muscadelle met manuele oogst.

Debourbage à froid, fermentatie bij 15° stopgezet door afkoeling en filtering, rijpt enkele maanden op eiken vaten tot de ideale harmonie tussen wijn en hout is bereikt.

Intense gouden kleur in het glas. Complexe neus met toetsen van honing, kweepeer en konfijt van meloen, mango, ananas, zachte kruiden en hints van zeste van agrumes. Harmonieuze aanzet in de mond met mooie toetsen van levendigheid en zachtheid en lange afdronk met subtiele hints van salie

Gaat mooi samen met ganzenlever, exotische keuken met zachte curry, zoete fruitdesserts en sorbets.

Invoerders: Blovan Bvba – Oudenaarde; Champagne Louise Brison – Brugge; Gelin – Brussel; Schenkels BVBA – Turnhout; Sprl Marcovinal – Sirault en Terroir de Quercy – Diepenbeek