Afspanning De Hand – Antwerpen

Weinig bedrijven hebben een inniger band met Antwerpen en brouwerij De Koninck als afspanning De Hand. Dit én door zijn oprichting, én als naast buur.

De eerste contacten gaan ruim 200 jaar teug . In 1827 richt Johannes Henricus De Koninck op de grens van Antwerpen en Berchem de afspanning ‘De Plezanten Hof’ op. Na zijn overlijden in 1833, hertrouwt zijn weduwe Elisabeth met Johannes Vervloet. Deze transformeert de afspanning tot brouwerij ‘De Hand’, idee ingegeven door een afbeelding die wordt weergevonden op de grenspaal tussen beide gemeenten.

In 1845 neemt Carolus De Koninck, de oudste zoon van Elisabeth de zaak over. Pas in 1912 wordt de brouwerij De Hand omgevormd tot brasserie. Charles De Coninck wordt samen met Florent Van Bauwel zaakvoerder. Na de 1ste wereldoorlog start hij eind 1918, samen met Joseph Van den Bogaert, de brouwerij opnieuw op. Joseph is afkomstig uit Willebroek en lid van een bekende brouwersfamilie, hij studeerde aan de Landbouw- en brouwerijschool in Leuven en heeft de nodige technisch kennis. Het duo zorgt voor een spectaculaire uitbouw van de brouwerij. In 1949 doet zijn zoon Modeste zijn intrede in de brouwerij en leidt het bedrijf meer dan 50 jaar. Wanneer brouwerij De Koninck in 2010 deel uitmaakt van de groep Duvel Moortgat wordt de kennis, expertise en passie van twee Belgische familiale bouwerijen samengevoegd. Eén ding is zeker ‘De Koninck’ wordt nog steeds gebrouwen volgens het originele recept met de beste ingrediënten in de ideale omstandigheden.

Afspanning De Hand is dan ook fier deze heerlijke drank in een decor van dansende bolhoedjes in en hippe wijk te kunnen aanbieden en verruimde het assortiment met een ruime brasseriekeuken waardoor het een exponent werd van zalig tafelen en heerlijk degusteren.

Het decor van Afspanning De Hand is authentiek, sfeervol en verwijst met charme naar de tijd van weleer. Het hoeft dan ook geen betoog dat je in de afspanning de rasechte Antwerpenaar terugvindt die gezellig van zijn ‘koninckje’ komt genieten, naast de ruime schare fijnproevers die de gulheid van de traditonele Antwerpse keuken weten te waarderen.

Zaakvoerders Anouchka Muller en Bruno Van Hoeck zorgen met de hulp van chefkok Tom Bongers voor een Frans-Belgische keuken met traditionele smakelijk Antwerpse klassiekers zoals stoofvlees met een triple d’Anvers, space ribs met aardappelen in de schil en looksaus, tartaar à l’ancienne, cordon bleu, burgers en seizoensuggesties. De vleeskaart wissel regelmatig zodat je hier tevens van een Simmenthaler steak of Ierse rib-eye kan genieten. De afspanning biedt eveneens een leuk zomerterras.

Wij genoten bij onze proeverij van een met de hand gesneden tartaar à l’ancienne vergezeld van een leuk slaatje en krokante goudgele frietjes, een onbetwiste aanrader.

Afspanning De Hand – Boomgaardstraat 1 – 2018 Antwerpen

Tel 03-239 03 22 – www.dehand.be

Gesloten op zon- en feestdagen.

Open maandag, dinsdag en woensdag 11-14 en 17-22 uur, donderdag en vrijdag van 11 tot 22 uur op zaterdag van 17 tot 22 uur.

Culinaire commentaren

Tasted4you:  2 minutes

gezellig en sfeervol interieur

Antwerpse gezelligheid

leuke en lekkere brasseriekeuken

ruim assortiment Antwerpse en traditionele bieren