Marques & Coop

Verrassingen lijken nooit ver weg. De oprichting van de club Marques & Coop waarbij 12 coöperatieve wijnkelders samen hun beste wijnen promoten ontlokte een kleine revolutie in de wijnwereld. Bovendien is de club door de eerder ongewone samenwerking best ambitieus. De deelnemende coöperatieven zijn bijzonder trots op hun terroirs, op de ruim 4000 wijnbouwers die ze verenigen en op de know how van de wijnbouwers. Ze kiezen ervoor om hun moderne technieken en hun naam ‘Marques’ waartoe ook domeinen en kastelen behoren en hun deelname aan ‘Coop’ in de kijker te stellen. Deze samenwerking is bovendien een erg interessante en bijzonder aanlokkelijke voedingsboden voor jong talent.

De samenwerking is aldus voorzitter Jacques Tranier trouwens een logische beslissing. Alle coöperatieven hebben ruime ervaring en produceren perfecte wijnen op basis van wel omschreven lastenboeken waarbij kwaliteit, creativiteit en originaliteit centraal staan. Vanuit dit standpunt is het nu meer dan tijd om de buitenwereld over deze samenwerking te informeren.

De coöperatieven bieden jonge wijnbouwers de kans om hun productie te valideren waardoor ze zich kunnen specialiseren in de teelt, in de vinificatie of in het oenotoerisme. Een ambitie die tevens een permanente vorming en aanpassing vereist.

De Club vormt eveneens een belangrijke economische partner, de 4000 leden bewerken meer dan 30.000 ha wijngaarden goed voor een jaarproductie van 200 miljoen flessen en een zakencijfer van meer dan 410 miljoen euro. Een pluspunt in de onderlinge samenwerking en vorming is de doorstroming van de ervaring die zorgt voor een persoonlijke verrijking.

Alle leden zijn lid van UNSCV ( Union Nationale de Service des Cooperatives vinicoles) en willen met hun tienjarige samenwerking ook hun impact op de Belgische markt verstevigen. Een uitgebreide degustatie in het restaurant Couvert Couvert was alvast een eerste initiatief om het Belgisch publieke met een selectie topwijnen te laten kennismaken.

De leden van ‘Marques & Coop’ zijn: Agamy – Beaujolais, Lyonnais, Forez; Cellier des Princes – Vallée du Rhône, Châteauneuf-du-Pape; Chassenay d’Arce – Champagne; Estandon Vignerons – Provence; Loire Propreties- Val de Loire; Ortas- Cave de Rasteau, Vallée du Rhône, Cru Rasteau; Sieur d’Arques – Languedoc Limoux; Les Vignerons de Tutiac – Bordelais; Union de Producteurs Saint Emilion Bordelais; Union de Vignerons de l’Ile de Beauté – Corse; Vignerons Ardèchois – Ardèche en Vinovalie – les Vignerons d’Ovalie, Sud–Ouest.

De komende dagen besteden we meer aandacht aan elk van deze leden en leggen we enkele wijnen op onze proeftafel. www.marquesandcoop.com