Zomerwijnen uit Bordeaux, verfrissende vervoering! Château de Fontenille, Bordeaux AOP

Château de Fontenille bevindt zich op iets meer dan een kilometer van de abdij Sauve Majeure en is ingeplant op de zonovergoten terroirs graveleux van Entre-deux-Mers.

In de 4de eeuw, een periode waarin dichter Ausome de wijnen uit de regio bezong, werd hier op het gehucht ‘Font e Melha’ een villa opgetrokken  waarvan enkel nog een paar ruines getuigen. De wijngaarden waren destijds trouwens het belangrijkste kenmerk van de regio en hun bestaan duikt op in 1290 in een huurovereenkomst in Fontemille. Ook in de archieven van de abdij van Sauve Majeure uit de vroege XVde eeuw wordt er melding van gemaakt. De wijngaarden blijven trouwens tot diep in de XVIIde eeuw eigendom van de abdij. In 1524 vestigt zich de rijke familie Cadouin in de regio, familie die de voorloper wordt van de heren van Fontemille.  Zij wordt trouwens aanzien als de echte stichters van de moderne wijnteelt.

Sinds 1989 beheert Stéphane Defraine het domein, hij ontdekte de capaciteit van deze terroirs van Entre-deux-Mers en hun potentieel om grote wijnen te produceren. Zijn objectief was om met de 3 appellaties hoogstaande kwalitatieve wijnen op  de markt te brengen. Objectief dat enkel kon bereikt worden dankzij de ervaring,  de passie en de investering in nieuwe technische middelen.

Het domein Château de Fontenille strekt zich uit over 49 ha, 17 ha voor de productie van witte wijnen, en 32 ha voor de productie van rode wijnen, voornamelijk op argilo-silicieux en graves terroirs. Een verantwoorde landbouw die enkel in noodgevallen gebruikt maakt van bestrijdingsmiddelen tegen eventuele ziekten. Bovendien worden de gronden sinds 2005 volgens deze methode bewerkt, veeleer dan simpelweg chemische onkruidverdelgers te gebruiken. De ranken voor de rode wijnen zijn gemiddeld 20 jaar oud, deze voor de witte wijnen gemiddeld 17 jaar.

Het onderhoud van de wijngaarden SME voorziet een minimale impact op het milieu o.m. door energiebesparende maatregelen, hergebruik van water, beheer en recyclage van afval, bescherming van de gezondheid van werknemers en invoering van diverse maatregelen dit met het doel asap het certificaat ISO14001 te behalen.

Château de Fontenille 2014 Bordeaux AOP is een assemblage van 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon volgens beredeneerde landbouw. Het is een harmonieuze klassevolle wijn van onze landgenoot Stéphane Defraine. Soepel en vlot en erg toegankelijk met aroma’s van rijpe en sappige frambozen, kersen, een fijn zuurtje en een prima afdronk. Puur plezier, rond en karaktervol. Een wijn die perfect past bij gevogelte, een barbecue of een rundtartaar. www.chateau-fonteille.com

Te koop bij The Wine Village in Brussel of Nuelant drank in Moorsel 9.40€