Matusalem rum

De Matusalem rum werd een kleine 150 jaar terug in het Cubaanse Santiago de Cuba boven de doopvont gehouden door de gebroeders Benjamin en Eduardo Campo die samen met partner Evaristo Alvarez een distillerie opstarten. Het was de bedoeling om conform de fameuze Spaanse sherry en brandy, een nieuwe drank te creëren op basis van de lokaal aanwezige ingrediënten.

Als naam werd voor Matusalem gekozen met referentie naar het Oude Testament waar patriarch Methuselah door eigen gemaakte drankjes er zou in geslaagd zijn om maar liefst 969 jaar te leven. De nieuwe drank moest de consumenten alleszins een gelukkig en lang leven bezorgen. Evenzeer conform de Spaanse sherry moest de rum meerdere jaren rijpen op houten vaten, dit volgens het criadera model waarbij een originele solera ervoor zorgde dat de oudste vaten onderaan kwamen te liggen, dit met de productie van de volgende jaren steeds hogerop gestapeld.

Cuba genoot tussen 1930 en 1950 een bijzonder ruime Amerikaanse toeristische belangstelling waardoor de Matsalem uitgroeide tot een absolute topper in Cuba’s ‘gilden age of cocktails’ en zowat 50% van de rumproductie opslorpte. De machtsovername door Fidel Castro in de vroege 60-er jaren betekende een abrupt einde van het succesverhaal. De familie Alvarez moest vluchten en de eigendommen werden over meerdere families verdeeld.

Dr. Claudio I Alvarez, de 4de generatie van Evaristo Alvarez wist vanuit de Dominicaanse republiek de Matusalemn portfolio een nieuw leven in te blazen. Met respect voor het solera-systeem en enkele familiegeheimen kon hij geholpen door de nagenoeg identieke terroirs, het klimaat en de kwaliteit van het suikerriet, opnieuw rum produceren, evenwaardig aan deze die in de golden age of cocktails werd aangeboden.

Toppers in het actuele Matusalem assortiment die alleszins tot in 2841 beschikbaar zullen zijn geizen Methusaleh 969 jaar leefde, zijn Gran Reserva 15, Solera 23, Platino en Solera 7, zij maken deel uit van het aanbod van Premium-spirits.

Enkele cocktailsuggesties van Filippo Baldan:

Papa Doble ( Hemingway special): 60 ml Matusalem, Gran Reserva15, 10 ml versgeperst pompelmoessap, 10 ml versgeperst limoensap, 10 ml marasquin likeur en optioneel 10 ml rietsuikersiroop.

Aanbieden in een coupe met eventueel garnituur van een pompelmoeszeste, marasquinkers of amarenakers.

Mai Tai: 20 ml Matusalem Gran Reserva 16, 20 ml Matusalem Gran Reserva 23 Solera, 20 ml Merlet triple sec trois citrus, 20 ml orgeat-siroop en 20 ml versgeperst limoensap.

Aanbieden in glas Double rocks vintage met garnituur van muntblaadje, appelsienpartje, eetbare bloem en passievrucht.

Cuba Libre royale: 35 ml Matusalem Gran Reserva 16, 90 ml champagne, 15 ml zelfgemaakte cola & gingersiroop ( gebruik hiervoor 4 blikken coca cola en 200 gram verse gember, kook deze samen tot 40% van de totale vloeistof is verdampt, filter en laat afkoelen).

Opdienen in dik fluitglas en garnituur van limoentwist

Grand Old Fashioned: 50 ml Matusalem Gran reserva Solera 23, 1 barlepel rietsuiker, 4 druppels Angostura-bitters of chocoladebitters.

Opdienen in glas vintage short drink en garnituur van appelsientwist, in rum gedrenkte kers.