Merula zet kwalitatieve wijnbouw in Brugse regio terug op de kaart

Mérula : Lokale wijnen voor lokale (top)gastronomie. Oostkampse wijnbouwer Marino Moenaert (gouden medaille Belgische wijnen 2018) presenteert nieuwe, duurzame gamma Houtlandse wijnen.

De passie druipt ervan af. Het enthousiasme evenzeer. Marino Moenaert beleeft bijzonder boeiende tijden. Exact een jaar geleden mocht hij een prestigieuze gouden medaille voor de wedstrijd van de Belgische wijnen van de Vlaamse Vereniging Sommeliers in ontvangst nemen. Nu neemt hij afscheid van de oude benaming en presenteert hij wijnen van het oogstjaar 2018 onder de nieuwe naam Mérula – een verwijzing naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp.

Eerstdaags start ook de pluk van het oogstjaar 2019. De trossen die gespaard bleven van de hittegolven die andere wijnstreken geteisterd hebben, ogen alvast veelbelovend en gezond. “Hier speelt het klimaat in ons voordeel” getuigt Marino. “Maar wij blijven met beide voeten op de grond staan. En willen in de eerste plaats respectvol omgaan met de natuur en wat ze ons schenkt. Wij denken ook aan de volgende generaties en wat wij hen willen doorgeven”.

De huidige generatie wijnliefhebbers kan nu alvast genieten van het mooie assortiment : Mérula wit, een blend van vier witte druivenrassen : Auxerrois, Johanniter, Solaris en Siegerrebe; Mérula 100% Pinot Gris en Mérula 100% Johanniter

“Uiteraard mikken wij ook op onze lokale topgastronomie. Meer dan ooit zijn de betere restaurants op zoek naar lokale kwaliteitsproducten. Na een boeiend leerproces van tien jaar, mogen wij met enige fierheid zeggen dat onze wijnen meer dan klaar zijn om onze streek nu ook als wijnstreek te promoten” klinkt Marino overtuigd.

Passie voor Wijn

Het wijndomein Mérula, gelegen in de Brugse regio ten noorden van West-Vlaanderen, vindt zijn roots terug te Oostkamp. De passie voor de druif, die wijnboer Marino meekreeg van zijn grootvader, leidde tot de aanplanting van de eerste wijnrank in 2010. Intussen heeft deze passie zich vertaald in een losse 8.000 ranken verspreid rond Oostkamp, bestaande uit volgende druiven: Rondo, Johanniter, Auxerrois, Pinot Gris en de Siger Rebe.

Respect voor de natuur en de streek, passie en het streven naar continue topkwaliteit zijn de pijlers die Mérula typeren. De aangeplante rassen bieden de mogelijkheid om mooie droge witte wijnen te maken. Door het gebruik van membraampersen kunnen volle trossen geperst worden wat resulteert in een prachtig resultaat.

In het hart van Oostkamp

De ranken zijn verdeeld over verschillende domeinen rond Oostkamp. Zo zet Mérula de wijnbouw in de Brugse regio terug op de kaart. In een ver verleden werd hier namelijk ook wijn verbouwd. Door de grote aanwezigheid van ijzerzandsteen in de bodem, is dit uitermate gunstige grond voor druivenranken.

Marino startte dit verhaal zo’n 10 jaar geleden. Als jonge knaap kreeg hij de passie voor de druif mee van zijn grootvader, die zelf eetdruiven kweekte in zijn serre. Een opleiding tuinbouw en enorm veel prospectie door bezoeken aan binnen- en buitenlandse wijnbouwers zorgde voor de aanplanting van de eerste ranken. Samen met zijn echtgenote Nancy en kinderen werken ze samen dag en nacht aan een succesverhaal.

Vorig jaar oogstte Marino met zijn “Houtlands wit 2017” een eerste prestigieuze erkenning, hij veroverde de gouden medaille uitgereikt door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers en dit in het kader van de wedstrijd ‘Beste Belgische wijn’.