Rooden Scilt Erps-Kwerps: betaalbare gastronomie

Enkele jaren terug gaf topchef Hans Jurgen Porteman samen met zijn echtgenote Regine het restaurant Rooden Scilt waar ze ondertussen toch al meer dan 25 jaar actief zijn een nieuwe inrichting mee.

De meest opvallende wijziging was ongetwijfeld het verwijderen van de klassieke voederbak die het restaurant in tweëen splitste. Bovendien kreeg het interieur een nieuw fleurig en fris tintje waardoor het samenspel van witte tinten en de oude historische muren, ruimte en licht weerspiegelen. Een onweerstaanbaar ‘wow’ effect dat wordt aangemoedigd door een aangename, leuke tafeldecoratie. Samen met het restaurant kreeg ook de inkomhal en het salon een aangepaste decoratie.

Tegelijk met het vernieuwde decor lanceerde meesterkok Hans, onder het motto ‘betaalbare gastronomie’ enkele nieuwe formules met als blikvangers “Inn” en “Bouillabaisse”. De fijnproever krijgt in de formule ‘Inn’ een keuze uit drie kleine voorgerechten en een keuze uit drie gastro-hoofdgerechten. In de formule ‘Bouillabaisse’ krijgt met een scampi als proevertje, gevolgd door een ruim geserveerde bouillabaisse met een klein dessert als afsluiter. Met zijn creatie bouillabaisse zorgt Hans voor een unieke bereiding van een leuke visschotel zoals deze in een erg ruime omgeving niet voorhanden is.

Met zijn betaalbare gastronomie zorgt de chef anderzijds voor een degelijke klassieke keuken op basis van dagverse kwalitatieve ingrediënten die de gasten optimaal verwennen. Hans laat doelbewust de vluchtige bereidingen van schuimpjes en mousses terzijde en fixeert zich op smaakvolle basisproducten.

Voor wie los van deze basisformules verder wil gaan in zijn culinaire ontdekkingen, serveerde Hans ook een gastro of gastroWE- formule. In de gastroformule heeft de klant naargelang het seizoen en het marktaanbod, de keuze uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en dessert of kaas, deze formule wordt aangeboden op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag. De formule gastro-weekend kent een identieke samenstelling maar wordt enkel op zaterdagavond en zondagmiddag aangeboden. Onder de hoofding Régine’s en Régine’s plus, lanceerde het Rooden Scilt ook twee lunchformules. Hans Jurgen Porteman verwelkomt in zijn restaurant ook groepen voor banketten all-in en dit vanaf 10 personen. De banketformule is vanzelfsprekend enkel na afspraak beschikbaar.

De gastronomie is echter permanent in evolutie waardoor de klant meer dan ooit wordt verwend. Deze evolutie is Hans evenmin ontgaan, reden waarom hij zijn aanbod aanpast en verruimt, evenwel zonder compromissen inzake versheid en kwaliteit.

Betaalbare gastronomie is en blijft het troetelkind van chef Hans Jurgen Porteman. Als introductie op het komende herfst- en wildmenu, lanceert hij een hoogstaand gastronomisch menu – voorgerecht en hoofdgerecht – aan 30€ per persoon.

Het suggestiebord omvat een keuze uit een 5-tal voorgerechten en een 5-tal hoofdgerechten die in principe een basismenu van 48€ vormen. Nieuw op het suggestiebord zijn evenwel de min- en plus-gerechten waardoor de prijs tot 30€ kan teruglopen. Zo krijgen bv. kreeft en succulente knapperige kalfszwezeriken een plusteken mee, maar voor een lekkere parelhoen bereidt op oud-Brabantse wijze en vergezeld van een uitgebreid assortiment groentes en heerlijke Erpse aardappelen geldt een minus -9 notering. Het is dus de fijnproever zelf die uiteindelijk de prijs van zijn menu bepaalt zonder evenwel te moeten inboeten aan de versheid, kwaliteit en diversiteit van de ingrediënten.

Ongeacht de gekozen opties garandeert het Rooden Scilt de klant een hoogstaande culinaire ontdekking met regionale ingrediënten gekoppeld aan traditionele producten. Dit alles gegaart en bereidt volgens de traditionele normen van de Franse gastronomie die ondanks de moderne, meestal vluchtige, snel vergankelijke trends, de basis blijft van een rijke en succulente keuken. Op restaurant gaan is voor de klant, aldus Hans, even buiten de dagelijkse sleur treden, om vergast te worden op culinaire items en om rustig en ontspannen te genieten van de lekkernijen van de chef.

Rooden Scilt – Dorpsplein 7 – 3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)

Tel 02- 759 94 44 – www.roodenscilt.be

Restaurant geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag