Michelin Gids Nederland 2020 …

bekroont ongedwongen gastronomie met acht nieuwe sterren

 

Michelin maakt met veel genoegen de nieuwe selectie van de MICHELIN Gids Nederland bekend. De acht restaurants die een ster krijgen, bewijzen nogmaals dat gastronomie en schappelijke prijzen hand in hand kunnen gaan. Opvallend is dat maar liefst drie voormalige Bib Gourmand restaurants worden bekroond met een ster.

Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie schitteren nog steeds Jonnie BOER van De Librije in Zwolle en Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen. Beide chefs behouden 3-sterren dankzij hun uitermate persoonlijke keukens. De fabelachtige ervaring die zij met hun gerechten weten te bieden is uniek. Ze behoren nog steeds tot de top van de mondiale gastronomie.

Staphorst staat vandaag eveneens op de culinaire kaart dankzij De Groene Lantaarn. “Ik wil de 2 sterren van De Groene Lantaarn graag in the picture zetten want ik ben zeer tevreden dat chef EGGEN de lijn doortrekt op zijn nieuwe locatie,” aldus Werner LOENS, selectiedirecteur van de MICHELIN Gidsen in de Benelux. “Het is zeker niet vanzelfsprekend om na een verhuizing meteen dergelijke topkwaliteit te kunnen bieden. Deze zeer mooie prestatie bewijst wederom hoe sterk en standvastig de tweesterrenrestaurants in Nederland wel zijn.”

Nederland telt in deze editie acht nieuwe restaurants met één ster. De aandacht voor een ongedwongen sfeer en een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit jaar een duidelijke tendens. Genieten van topgastronomie kan ook relaxed en toegankelijk zijn. Jan MARREES (Weert) is een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden. Hij begon met een nieuw, laagdrempeliger concept, maar behield wel oog voor kwaliteit en smaak. Chef MARREES voelt perfect aan wat zijn gasten willen en gaat daar creatief mee om.

Voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Versaen in Ravenstein eveneens een must-do. Mediterrane en oosterse invloeden geven schwung aan de keuken van chef DERKS. Ook Zout & Citroen in Oosterhout valt op door zijn relaxte gastronomie. De creativiteit waarmee chef HELLEMAN oriëntaalse kruiden in zijn gerechten verwerkt, is heerlijk. Dat wereldse verhaal is ook de sterkte van Eden in Valkenswaard, waar chef COOIJMANS geweldige associaties creëert met de pareltjes die sommelier Robin GROOS uitschenkt.

Bij Noble Kitchen (Cromvoirt) van Tom SCHOONUS en Edwin KATS valt de uitgebreide kaart op. Gasten hebben er een uitermate aantrekkelijke keuze uit gerechten met een flinke knipoog naar Azië. Alles draait er rond ongedwongen genieten van lekker eten. Bij Graphite by Peter Gast (Amsterdam) gaat het er wat geheimzinniger en intiemer aan toe, maar de inventiviteit van chef GAST is al even delicieus.

Maastricht verwelkomt twee nieuwe sterrenrestaurants in deze editie 2020. Rantrée heeft op zijn nieuwe locatie in het Dormio Resort duidelijk een stap vooruit gezet. De eigentijdse finesse van chef HERMANS staat vandaag garant voor een culinaire topervaring. Het alom gekende Beluga Loves You wordt erkend met een eerste ster onder leiding van Servais TIELMAN. Hij nam het restaurant vorig jaar over en bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit.

Gwendal Poullennec, internationale directeur van de MICHELIN Gidsen, verwelkomt de opmars van Nederlandse chefs. “Deze selectie wordt gekenmerkt door de culturele erfenis van Nederland. De Nederlandse culinaire scene ontwikkelde de afgelopen jaren een sterke identiteit, gedragen door jonge chefs die getalenteerd en geëngageerd zijn. Ze behandelen lokale, seizoengebonden producten met creativiteit en respect, een perfecte harmonie tussen traditie en innovatie.”

Deze 2020 editie beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 17 nieuwkomers. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

De MICHELIN gids Nederland 2020 is te koop vanaf 16 januari voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 699 adressen, namelijk 120 hotels en 579 restaurants waaronder: 111 sterrenrestaurants, nl 2 3-sterrenzaken, 17 2-sterrenrestaurants en 92 éénster restaurants, waarvan 8 nieuwe, evenals 133 Bib Gourmand restaurants, waarvan 17 nieuwe.