Moët & Chandon

Eindejaarsfeesten met deskundig samengestelde hostingtips voor het organiseren van alle verrukkelijke en heerlijke details van het feest.

Van het kiezen van een perfect passende champagne tot een stap-voor-stap handleiding voor het installeren van een dramatische champagnetoren, Moët & Chandon helpt gastheren en gastvrouwen zich voor te bereiden op feestelijkheden met een selectie recepten en servicegeheimen.

Van het selecteren van de juiste champagne en het bereiken van een onberispelijke serveertemperatuur, tot perfect aangepast glaswerk, het combineren van gerechten, de elegantie van de tafelschikking en het maken van de iconische champagnetoren voor een echt uitbundige ervaring, Moët & Chandon zet het podium op voor het delen van de Franse levenskunst wereldwijd met chef-koks en hoofden van dienst die hun visie geven op de fijn afgestemde kunst van het ontvangen.

Champagne kiezen

Voor elke gelegenheid, zijn sprankeling. Voor bijeenkomsten met meer dan een paar personen is een Moët Impérial Magnum – of twee – op zijn plaats, waarvan het uiterlijk en de grootte aangeven dat gasten welkom zijn om een tijdje te blijven. Cellar Master Benoît Gouez streeft er elk jaar naar om van Moët Impérial een ongerepte evenwichtige blend te maken, een verbeterd portret van Champagne wijngaarden, die altijd dezelfde, betrouwbare drie essentiële elementen behoudt: een heldere fruitigheid, een verleidelijke smaak en een elegante rijpheid.  Veelzijdig, gul en sprankelend – alles wat een gast in een gastheer kan wensen, net als de champagne die geserveerd wordt. Moët Impérial, en zijn blush versie in Moët Impérial Rosé, zijn perfect voor grote en kleine vakantiebijeenkomsten waar mengen, muziek en gelach deel uitmaken van het feest.

Voor de iconische cocktailparty tijdens de feestdagen:

Van de kenmerkende Moët Impérial, die voor de feestdagen verkrijgbaar is in een speciaal ode aan de natuur design, tot de Grand Vintages en de nieuwste, meest verfijnde expressie in Collection Impériale, Création No. 1 – voor elke gelegenheid zijn super aangepaste sprankeling. Speciale gelegenheden zijn vaak een gelegenheid voor creatieve experimenten van de gastheer of gastvrouw. Moët & Chandon, dat profiteert van de grootste en meest diverse wijngaarden in de Champagnestreek, biedt een rijk en gevarieerd portfolio om te verkennen, met champagnes die passen bij verschillende stijlen van bijeenkomsten en voorkeuren van de smaakpapillen.

Onverwacht, verjongend en verleidelijk, Ice Impérial is een gedurfde innovatie namens Moët & Chandon die speelt met gevestigde conventies en champagne bevrijdt van eeuwenoude etiquetteregels. De unieke service met ijsblokjes nodigt ook uit tot een vleugje feestelijke decoratie op het glaswerk of, als de nacht overgaat in de vroege ochtend, tot een overstap naar Ice Impérial Rosé, die nog een extra dimensie van gedurfde en glamoureuze stijl toevoegt. – ‘s werelds eerste champagne die speciaal is gecreëerd om uitsluitend op ijs te worden gedronken. Ice Impérial Rosé en Ice Impérial. Met de komst van elk nieuw jaar ontstaat het verlangen om de dingen anders te zien. Geen andere champagne past het best bij deze houding dan dan Ice Impérial en Ice Impérial Rosé – ‘s werelds eerste champagne die speciaal is gecreëerd om uitsluitend op ijs te worden gedronken.

Met de komst van een nieuw jaar komt het verlangen om dingen anders te zien. Geen enkele andere champagne past beter bij deze houding dan Ice Impérial en Ice Impérial Rosé, ‘s werelds eerste champagne die speciaal is gemaakt om uitsluitend op ijs te worden gedronken.

Om cadeau te geven:

De Grand Vintage van Moët & Chandon is een prachtig geschenk voor de feestdagen in een strak zwart jasje dat doet denken aan een zwarte stropdas, of als geschenk voor gastheren en gastvrouwen voor gasten die herinnerd willen worden. In het jaar 2024 zijn drie Grand Vintage jaren – 2016, 2009 en 2000 – uit de kelder tevoorschijn gekomen. Grand Vintages zijn gerijpte champagnes met een gedistingeerd karakter, uitsluitend geblend met druiven van de oogst van één enkel jaar.  Ze werden voor het eerst gecreëerd in 1842 om tegemoet te komen aan de vraag van Britse en Amerikaanse consumenten naar rijpere wijnen en worden zeer gewaardeerd door champagnekenners en levensgenieters die op zoek zijn naar een verfijnde smaak.

Voor intieme diners of speciale vieringen: Voor speciale gelegenheden met speciale mensen biedt Moët & Chandon een echt uitzonderlijke proefervaring: de nieuwe Collection Impériale, Création No. 1. Als Moët & Chandons oefening in Haute Oenologie, te vergelijken met de top van vakmanschap in Frankrijks legendarische Haute Couture traditie, is Collection Impériale een creatie die de diepte van de tijd omvat: een blend van zeven opmerkelijke jaargangen, uniek geproduceerd, geselecteerd, gerijpt via verschillende rijpingsprocessen en harmonieus samengesteld. Op basis van het vakmanschap dat werd gebruikt voor Moët Imperial, brengt deze nieuwe expressie de kunst van het mengen op het allerhoogste niveau. Het is het beste van het beste, waarin de decennialange expertise van keldermeester Benoît Gouez volledig tot uiting komt. Collection Impériale, Création No. 1 is een champagne die elke bijeenkomst verheft en verfijnt en die onmiddellijk een bepaalde ambiance definieert en zeker een gespreksstarter is.

Champagne Temperatuur

Gekoeld tot in de perfectie : Volgens de Chef de Service van Château de Saran, die ervoor zorgt dat zijn speciaal ontworpen wijnkoelkasten op voorraad zijn en op de ideale temperatuur worden gehouden, moeten champagnes wanneer ze rusten over het algemeen worden bewaard op een koele en donkere plaats, niet te vochtig en niet te droog, met een constante temperatuur rond 8-10 ° C. Een elektrische kelder met airconditioning is ideaal.

Voor het serveren moet de fles enkele uren of dagen van tevoren in de koelkast worden gezet. Champagne is een wijn die bijzonder lekker is bij een bepaalde temperatuur, dus het is belangrijk om de fles ongeveer een kwartier voor het drinken nog verder te koelen – niet invriezen, maar koelen tot ongeveer 7 of 8 graden in een emmer gevuld met een derde water en tweederde ijsblokjes.

Hoewel het beste is om een fles champagne op te drinken op dezelfde dag dat de kurk is doorgeknepen, als een fles gedeeltelijk ongebruikt blijft, gebruik dan een flessenstop die speciaal is ontworpen om de druk en de bubbels te behouden, en drink de fles de volgende dag op.

Glaswerk

Smaak en bruisen : Moët & Chandon gelooft dat champagne het best gedronken kan worden in een wit wijnglas. De grotere kom laat de wijn uitzetten, waardoor je beter kunt genieten van het bouquet en de volledige complexiteit van de champagne. Traditionele champagneflutes zijn leuk om de bubbels van een champagne te laten zien, maar hun smalle vorm beperkt de ervaring van aroma’s en smaken voor de drinker.

Voor echt ideaal glaswerk heeft Moët & Chandon in zijn voortdurende streven naar uitmuntendheid het 870 glas ontworpen – zijn eigen speciaal ontworpen proefglas om de Moët & Chandon champagne proefervaring te vergroten. Drie experts hebben zich verenigd in deze nogal technische creatie: Moët & Chandon keldermeester Benoît Gouez, onderzoekswetenschapper en wereldberoemde “bruisgoeroe” Gérard Liger-Belair en prestigieuze glasmaker uit de Champagnestreek, Gérard Lehmann. Het resultaat is het 870 glas, even mooi als precies, op het kruispunt van wijnmaken, vakmanschap en wetenschap.

Het 870-glas zorgt er niet alleen voor dat de champagnes van Moët & Chandon volledig tot hun recht komen, maar onthult ook een buitengewone 870.000 bubbels per portie. Wanneer de wetenschap wordt toegepast op het bruisen van champagne, noemt Moët & Chandon dit fenomeen “Effervescience” – wanneer het glaswerk wordt gemaximaliseerd in zijn visuele en smakelijke verrukkingen.

Expert tip: Vergeet niet om het glas bij de steel vast te houden en niet bij de kom, want de warmte van de hand verhoogt de temperatuur van de champagne.

De champagnetoren

Onfeilbaar feestelijk : Niets kan op tegen het drama en de verwachting van het moment waarop champagne wordt ingeschonken en naar beneden begint te druppelen in een toren van glazen, waardoor de aandacht en het plezier van alle aanwezigen wordt verlicht. Met geduld en oefening kan een champagnepiramide een prachtig feestelijk hoogtepunt worden.

Zo maak je een prachtige champagnepiramide voor ongeveer 6-20 gasten:

1) Bereid de champagne voor: Een Magnumfles van 150 cl is ideaal voor een champagnetoren, zodat er een grote en consistente hoeveelheid champagne kan vloeien. Zorg ervoor dat de champagne goed gekoeld is om schuimvorming te minimaliseren. Koel eventueel in een badkuip! Vul zoals hierboven met een derde water en twee derde ijsblokjes.

2) Kies de locatie: Kies een veilige plek die ook zichtbaar is voor de gasten. De piramide heeft ook een vlakke ondergrond nodig om wiebelen te voorkomen.

3) Kies het glaswerk: Begin met schone en identieke coupeglazen met brede rand. Vermijd flutes, omdat die minder stabiel zijn. Als je geen champagnecoupes of verschillende Moët & Chandon 870-glazen hebt, gebruik dan witte wijnglazen die ook heel geschikt zijn om champagne in te drinken.

4) Begin met de constructie: Leg je basislaag van glazen voorzichtig in een strakke vierkante formatie. Als je aan de tweede laag begint, centreer je elk glas boven het punt waar vier glazen eronder samenkomen. Verminder voor elke laag geleidelijk het aantal glazen om een piramidevorm te krijgen. Test voor het inschenken de stabiliteit door op verschillende niveaus lichte druk uit te oefenen.

5) Begin met schenken: Begin met een vaste hand bij het bovenste glas en schenk langzaam; laat de champagne overlopen. De overlopende champagne sijpelt dan in de glazen op het niveau eronder, en vult ze tot ze overlopen en de glazen eronder vullen, enzovoort. Ga gewoon door met champagne schenken in het bovenste glas tot alle andere glazen gevuld zijn.

5) Et voilà: Zodra de toren gevuld is, is het tijd om je gasten of genodigden een glas te laten pakken en een toast uit te brengen!

Experttips: Zet er een dienblad onder voor gemorste drankjes en vraag assistentie tijdens zowel het opbouwen als het inschenken om het proces soepeler te laten verlopen. Zorg dat je een of twee extra flessen bij de hand hebt voor een continue stroom die prachtig langs de piramide naar beneden stort. Koop een paar handschoenen – witte, zo chic – om vingerafdrukken op de glazen te voorkomen tijdens het opzetten. En houd een kleine ladder bij de hand voor hoge piramides. Vergeet niet om het vast te houden als gasten de champagne zelf willen inschenken: leuk, maar veiligheid voor alles!

De tafel dekken

Met Franse levenskunst : De Maître d’hôtel van Château de Saran staat erom bekend dat hij bij het creëren van een eetomgeving zegt: “de duivel zit in de details!”. Het is algemeen bekend in de wereld van gastvrijheid dat de eerste indruk wordt gemaakt lang voordat het eerste gerecht wordt geserveerd. De eerste indruk wordt gemaakt op het moment dat de gasten hun tafel zien, waar elke vork, mes en servet een weloverwogen keuze is, elk middenstuk een statement en elk arrangement een prelude op de culinaire symfonie die wacht.

Kleur – Trendgeïnspireerde, creatieve en feestelijke ideeën voor het dekken van de tafel beginnen met een kleurenpalet dat de klassieke en verfijnde combinatie van wit en goud omarmt, aangevuld met een vleugje rood om de essentie van de feestdagen vast te leggen. Deze smaakvolle combinatie leent zich uitstekend om een omgeving te creëren die luxe en vrolijkheid uitstraalt.

Textuur – Kies voor de tafelschikking prachtig linnengoed dat dit elegante thema weerspiegelt, met een tafelloper om diepte en structuur toe te voegen aan de eettafel. De presentatie van servetten is essentieel – gebruik verfijnde vouwtechnieken of servetringen voor een vleugje finesse. Leg ze zorgvuldig naast het bestek om elke gast met gratie te verwelkomen. Verfijn een tafeldecor verder door texturen te mixen – glaswerk, metalen en stoffen – om visuele interesse te creëren in je tafeldecoratie.

Opschepborden zijn essentieel; ze maken de tafel niet alleen esthetischer maar dienen ook als basis voor de culinaire hoogstandjes die komen gaan. Kies glinsterende metallics voor een oogverblindend effect of kies voor natuurlijke materialen zoals hout of steen om een textuurcontrast te introduceren. De keuze van het servies moet dit motief aanvullen – of het nu traditioneel porselein, eclectisch handgeschilderd keramiek of strak glaswerk met een eigentijdse smaak is. Het middenstuk is het visuele anker van de tafel en moet boeien zonder overheersend te zijn. Kies bloemstukken of andere botanische arrangementen in bescheiden vazen die resoneren met andere gekozen kleuren, terwijl de gasten onbelemmerd interactie hebben. Prachtige boeketten en arrangementen kunnen de tafel in een handomdraai van gemiddeld naar absoluut prachtig brengen.

De geest van gastvrijheid – Het is van het grootste belang dat vrijgevigheid wordt uitgedragen door overvloedige porties eten – elk gerecht moet een gevoel van overvloed en verwennerij geven dat past bij Moët’s reputatie van uitbundige feesten. Formaliteit hoeft warmte niet uit te sluiten – een goed doordacht tafeldecor dient zowel als een visuele uitnodiging als een verzekering van overvloed en comfort gedurende de avond. Laat deze richtlijnen inspireren, maar toch ruimte laten voor persoonlijke expressie bij het creëren van een evenement dat zowel weelderig als gastvrij is – een belichaming van Moët’s geest van gezelligheid en gedeelde vreugde.

Experttips: Houd het oog geïntrigeerd, niet overweldigd; weten wanneer je eenvoud moet betrachten is de sleutel tot een elegante tafel, vooral wat kleurenschema’s betreft. Persoonlijke accenten zoals op maat gemaakte plaatskaartjes of zorgvuldig ontworpen menu’s met champagnes die bij de gerechten worden geserveerd, getuigen allemaal van nauwgezette aandacht voor detail.

Maak een tafelschikking en zorg ervoor dat elke gast een eigen plek heeft. Dit bevordert het comfort, vermindert onzekerheid en zorgt voor harmonieuze interacties door gasten strategisch in de buurt te plaatsen van mensen die ze kennen of met wie ze dezelfde interesses delen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de tafels zodat gasten comfortabel kunnen dineren terwijl ze een levendig gesprek voeren.

Sfeerverlichting van kaarsen op verschillende hoogtes werpen een uitnodigende gloed over de tafel – zorg ervoor dat deze geurloos zijn zodat ze niet afleiden van de gastronomische ervaring. Vergeet de auditieve ervaring niet – een samengestelde afspeellijst die elke gast aanspreekt voegt nog een laag gezelligheid toe die synoniem is met Moët & Chandons ethos van gedeelde momenten. Plaats kunstobjecten tussen het middenstuk of de bloemen voor een artistiek tintje dat een gesprek op gang brengt.

Het menu : ” Kerstmenu’s zijn verheven door de kunst van het combineren met fijne champagnes om dit uitzonderlijke moment te vieren. De feestdagen zijn nog mooier als we lekker eten delen met mensen van wie we houden! “. – Yannik Alléno, chef-kok ambassadeur van Moët & Chandon

Champagne Pairing, geperfectioneerd

Door Moët & Chandon chef-kok Jean-Michel Bardet: De food pairing filosofie van Moët & Chandon vraagt om een keuken die eenvoud en ziltheid combineert, die een bepaalde harmonie van kleur en textuur oproept als aanvulling op de chromatische kenmerken, fruitigheid en bruisen van de champagnes.

“Eenvoud” kan ook worden opgevat als ingetogen raffinement, het type dat terug te vinden is in verfijnde maar ongecompliceerde gerechten die worden bereid met ingrediënten van de hoogste kwaliteit die op een ingetogen manier worden gebruikt.  Om de etherische lichtheid van een “brut” champagne te begeleiden, worden gerechten bijvoorbeeld het best rauw of matig gekookt geserveerd om de natuurlijke sappen van de voedingsingrediënten te behouden. Aangezien zoutheid de enige sensatie is die ontbreekt in het smaakprofiel van brut champagne, is het een perfect tegengewicht in hartige gerechten. De brut en extra brut champagnes van Moët & Chandon worden daarom meestal gecombineerd met voorgerechten en lichte hoofdgerechten, en minder geschikt voor gezoete desserts.

Moët Impérial is een ideale champagne voor bij het eten, gezien zijn consistentie en lagere dosering (7-9 g/L). Je zou je een heerlijk menu kunnen voorstellen met een gekoelde Moët Impérial, waaronder geroosterde zeebaars in een bouillon van komkommer, een geurige Caesar salade of een carpaccio van Sint-Jakobsschelpen met licht gepeperd limoensap.

Bovendien is Rosé Impérial gemakkelijk te combineren, met zijn fruitige en aromatische kant, waardoor het een interessante keuze is om te combineren in een casual mediterrane setting met goed gerijpte groenten en gerechten die van nature smaakvol en ongecompliceerd zijn.  Op rood vlees gebaseerde menu’s werken natuurlijk ook heel goed, rauw geserveerd of gegrild. Rode tonijn en schaaldieren, geserveerd met zomergroenten, zwarte olijven en intense kazen kunnen ook een mooie combinatie zijn omdat de tannines in de Pinot Noir, die de Rosé champagne zijn kleur geven, hem ook een bijzondere kracht geven waardoor hij kan gecombineerd worden met gerechten met een even sterk karakter.

Illustraties Jacques Habbah – Jonas Unger – Aline Mourant