Restaurant Ludwig – Kortenberg

De uitdaging die Ludwig Timmermans een 10-tal jaren geleden aanging, om samen met echtgenote Chris Ryckmans, een stijlvol maar vooral aromarijk restaurant op te starten, werd ondertussen een creatief smaakparadijs. Het 10-jarig jubileum is ondertussen achter de rug, maar Chris en Ludwig bouwen rustig verder volgens klassieke en traditionele methoden tot genot van de gasten, genieten is en blijft hier inderdaad de absolute prioriteit.

Ludwig heeft eerder onverwacht de overstap naar de zuivere restauratie gemaakt. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de exploitatie van de Auberge de Strombeek, maar voelde zich op een bepaald ogenblik beknot in zijn inventieve creaties. Als oud-leerling van de hotelschool Koksijde beschikte hij oer voldoende culinaire background om een eigen zaak op te starten.

Restaurant Ludwig werd een cosy cosy zaak, sober en stijlvol met enkele elegante decoraties zonder overdaad. Gastvrouw Chris onthaalt de gasten met flair en schwung en weet hen met vrouwelijke fijngevoeligheid een rustig en figuurlijk intiem plekje aan te wijzen. De kookunit midden het restaurant maakt onbetwistbaar deel uit van de globale inrichting, alle tafeltjes rond deze unit geschaard, genieten dus van een ‘open’ keuken, facet dat én de intimiteit én de directe verbondenheid met de chef ten goede komt. Gasten waarderen deze opbouw met grote voldoening, ze staan immers ahw. letterlijk en figuurlijk zelf aan het fornuis om hun eigen gerechten te creëren. De dagverse ingrediënten zelf omvormen tot succulente bereidingen geeft hen absolute voldoening.

Restaurant Ludwig telt amper 16 zitplaatsen, een doelbewuste keuze omdat Ludwig nu zijn inventiviteit volledig kan laten openbloeien. Een beperking die in het verleden wel enkele nadelen aan de oppervlakte liet komen, beperking die evenwel vooral positieve reacties uitlokte. Gasten voelen zich thuis in het cosy decor, genieten van een opmerkelijke privacy en kunnen volop van de uitgebreide en rijke Midden- Brabantse tafelen genieten. Vanuit deze opbouw serveert Ludwig naar hartenlust verrassende gerechten met smaakcombinaties die je smaakpapillen bestendig verwennen. Toch werd de kaart met opzet beperkt gehouden, maar het aantal suggesties is des te uitgebreider. Het is de bedoeling om de suggesties af te stemmen op verse kwalitatieve producten en dagaankopen op de vroegmakrt.

Met dit ideeëngoed in het achterhoofd blijft de ‘vaste’ kaart beperkt tot een aantal traditionele en gewaardeerde bereidingen die rekening houden met hedendaagse trends en toch tegelijkertijd een Bourgondisch aureooltje omsluiten. Bij de voorgerechten zijn dit o.m. de St. Jakobsschelpen, scampi’s, ganzenlever, carpaccio en erg krokante kalfszwezeriken. Afhankelijk van de seizoen serveert Ludwig de entrecote als zijn uitgesproken paradepaardje, dit kan zowel een Ierse of Argentijnse entrecote zijn, maar Ludwig selecteert regelmatig ook een entrecote van het Wagyurund, bereiding die overduidelijk aanslaat. In het seizoen sieren ook diverse kreeftbereidingen de kaart, selecties waardoor Ludwig eveneens furore maakt. Ludwig wil op deze wijze voorkomen dat regelmatig terugkerende klanten al te snel op bepaalde schotels zouden vastgepind raken. Bovendien besteedt Ludwig ruime aandacht aan streekproducten en respecteert hij intens de seizoensgebonden ingrediënten. Dit facet maakt het mogelijk om creativiteit en inventiviteit te optimaliseren en bij diverse combinaties een sereen aureool van subtiele en delicate smaaktoetsen te realiseren.

Het terras is eveneens een rustbrenger van formaat, even cosy als het restaurant, ook hier draagt gastvrouw Chris er zorg voor dat de gasten optimaal worden verwend. Aandacht én voor de zonnekloppers die maximaal van elk sprietje zon willen profiteren, maar ook voor hen die in een schaduwrijke plek, lekker eten willen combineren met de gezonde buitenlucht. Het terras is tevens een complementaire aantrekkingspool voor diegenen die een snelle hap willen combineren met enige culinaire rijkdom.

Bij onze proeverij serveerde Ludwig, in afwachting van het voorgerecht, een mooi lichtgelig en romig mosselsoepje dat zelfs in zomerse omstandigheden een leuke introductie vormde, soepje dat meteen de link met de andere zilte creatie aanhaalde.

Als voorgerecht een keurige bereiding van smeuïge ganzenlever met leuke toastjes, een fijne en delicate tartaar van zalm en kreeft met romig sausje en een heerlijke succulente bereiding van kalfszwezeriken. Dit laatste is beslist een creatie waarvoor je absoluut een omweggetje maakt.

Als hoofdgerecht een zeer fijne en mooi rosé gehouden kalfsentrecote, een leuke geurige en fijne handgesneden tartaar van kalf met goudgele en mooi krokante frietjes en een subtiele creatie van kabeljauw, hagelwit visvlees en romig zacht mosterdsausje. Ludwig zorgt ervoor dat de diepere smaakaccenten van dag tot dag verschillen door het gebruik van een subtiel kruidenassortiment dat figuurlijk zijn kokshumeur van de dag en de inventiviteit van het moment weerspiegelt.

Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 – 3070 Kortenberg – Tel 02-306 82 81

Open op woensdag-, donderdag- en vrijdag- en zondagmiddag vanaf 12 uur, en op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 18u30. Reserveren is een absolute aanrader.

Culinaire commentaren:

Tasted: 4 minutes

rijkelijke creativiteit

superverse kwalitatieve producten

delicate smaaktoetsen

elegant onthaal