Moët & Chandon roept wijnjaar 2012 uit tot Grand Vintage

Het Franse champagnehuis Moët & Chandon lanceert een verfijnde, harmonieuze en frisse vintage en onthult met trots de nieuwe Grand Vintage 2012, de 74e vintage van het Huis, een sprekend voorbeeld van zijn uitmuntende kwaliteiten en knowhow als wijnmaker. De Grand Vintage 2012 heeft vijf jaar de tijd gehad om te rijpen en ontvouwt zich met een vleugje mildheid tot een frisse en harmonieuze champagne, zoals ook het voorjaar subtiel overgaat in de zomer.

Moët & Chandon creëerde zijn eerste Grand Vintage champagne in 1842, om de Britse en Amerikaanse wijnkenners tegemoet te komen in hun voorliefde voor rijpere wijnen met een gedistingeerd karakter. Elke Grand Vintage is origineel en weerspiegelt een persoonlijke interpretatie van de keldermeester, die met een selectie van de meest opmerkelijke wijnen uit één oogstjaar een wijn met een uitzonderlijk karakter creëert. De assemblage van de keldermeester is uitsluitend het resultaat van zijn subjectieve en emotionele beoordeling van het karakter en het potentieel van elke druivensoort.

De Grand Vintage 2012 is een verfijnde, frisse en harmonieuze extra brut champagne, waarin de Chardonnay overheerst (41%), terwijl ook de Meunier merkbaar aanwezig is (26%) en wedijvert met de Pinot Noir (33%). In de ijskoude lente van 2012 kon de winterse vorst lang gedijen, tot een broeierige, droge en hete zomer die de wijnstokken alsnog tot leven wekte. Dit leverde een kleine, maar exceptionele oogst op met vruchten die het voorbije decennium nooit eerder tegelijk zo zoet en toch zo zuur waren.

“Wijnen gemaakt van zwarte druiven – zoals de fragiele Meunier – deden het uitzonderlijk goed in 2012, wat meteen ook de markante aanwezigheid van deze druif in de assemblage verklaart”, aldus Benoît Gouez, Chef de Cave bij Moët & Chandon. “Deze Grand Vintage is een verfijnde, frisse en harmonieuze champagne die zich met zachte zekerheid openbaart, zoals het voorjaar subtiel overgaat in de zomer. De wijn omhult de smaakpapillen met een verfrissend maar evenwichtig bouquet.”

Ook de Grand Vintage Rosé 2012, de 43e rosévintage van het Huis, roept die transitie van lente naar zomer op: delicate nuances gaan gepaard met een uitgesproken frisheid en een vleugje koraal. De structuur van deze millésime wordt gedragen door de Pinot Noir (42% van de assemblage, waarvan 13% afkomstig van rode wijn), en vervolledigd met de elegante Chardonnay (35%) en een duidelijk aanwezige Meunier (23%).

De Grand Vintage 2012 en de Grand Vintage Rosé 2012 dragen met een dosering van vijf gram per liter champagnes een duidelijke ‘extra brut’ signatuur, en worden ook zo gelabeld op de fles.

Beide Moët & Chandon Grand Vintage champagnes zijn verkrijgbaar bij een select aantal detailhandelaars en in de meest exclusieve locaties. Ideaal om grootse mijlpalen te vieren, of om exquise gastronomische belevingen naar een nog hoger niveau te tillen.