Hartje Waterloo, op de behoorlijk drukke Brusselse steenweg, kent het restaurant Momo La Crevette een enorm succes. En terecht, want dit restaurant van Thierry Vanholsbeek en zijn team biedt het beste uit de zee aan, in een geraffineerd en toegankelijk kader.
Momo, dat was aanvankelijk Moïse Merali, de voormalige chef van Le Dernier Tri in Ohain die in 2008 het idee had om een zaak te openen waar alleen vis en zeevruchten werden geserveerd. In Waterloo, niet ver van de hoofdstad maar zonder de parkeerproblemen en de files die daarbij horen, sloeg dit concept meteen aan. Met een kaart waarop enkel vis en zeevruchten staan werd Momo binnen de kortste keren een populair adres, zowel bij het groot publiek als in de media.
In 2016 besloot hij het restaurant over te laten aan Thierry Vanholsbeek, de huidige zaakvoerder. Met een diploma van de hotelschool van Namen op zak en onder meer gewerkt te hebben in het restaurant van het Atomium en de keukens van de NAVO, bood Thierry daarna een traiteurservice aan in de streek van Florenne: “La tit’faim”. In 2000 ontving hij de Prix Culinaire op het Concours Marise et Jean Lenoir in Frankrijk en werd hij 3e tijdens de wedstrijd van Beste Maître d’Hôtel in België. In juni 2016 werd hij lid van Euro-Toques en in maart 2017 kreeg hij de titel toegekend van Maître-Rôtisseur door de internationale Chaîne des Rôtisseurs. Onlangs werd Thierry Vanholsbeek ook ingewijd als Chevalier du Tastevin door Château du Clos Vougeot, een zeer prestigieuze onderscheiding.
Een sober en chic decor voor een viskeuken van topkwaliteit!
Door Momo La Crevette over te nemen begreep Thierry Vanholsbeek, verstandig en zo gelukkig als een vis in het water, dat je een goed draaiende formule niet moet veranderen en nog veel minder een winnend team. Daarom besloot hij een groot deel van het personeel te behouden, weinig of niets aan het sober en chic maritiem decor te veranderen en het exclusieve karakter van deze “viskeuken” te bewaren. Zodanig zelfs dat de enige manier om er een stukje vlees te eten, je dat op voorhand moet bestellen!
Een goede viskeuken valt of staat met de versheid van producten. Bij Momo La Crevette wordt die versheid gewaarborgd door twee leveringen per dag, voor elke service. Dankzij de uitstekende samenwerking met Atlantic Seafoods, staat Thierry Vanholsbeek garant voor een onberispelijke versheid, gezien de producten figuurlijk rechtstreeks vanuit de zee op het bord belanden.
Een ander fundamenteel element om vis te bereiden zijn exacte gaartijden. En ook hier, hoedje af voor de kunst om vis klaar te maken die perfect is van textuur en qua smaak breder wordt door een passende saus of à la minute bereide garnituren. Zeetong, kabeljauw, tarbot maar ook zeebaars, zalm, zwaardvis, zeeduivel, zeewolf en nog vele andere vissoorten worden uiterst precies bereid, zowel klassiek als inventief, met steeds een perfect evenwicht qua onderlinge smaakbalansen.
Uniek in zijn genre: een kaart met garnalen van overal ter wereld
Garnaalliefhebbers kunnen bij Momo La Crevette op wereldreis met garnalen uit diverse continenten en landen. Thierry Vanholsbeek had het geniale idee om een indrukwekkende reeks bereidingen met verschillende soorten garnalen, groot of klein, voor te stellen. Een origineel en fantastisch initiatief dat nog steeds uniek is in België. Naast de klassieke “tomaat met grijze noordzeegarnalen” en de “grijze garnalen van het huis” , serveert hij een aantal reuzengarnalen die veel minder courant zijn. Maar liefst elf verschillende soorten worden er voorgesteld, waaronder heerlijke rode Argentijnse garnalen, smakelijke Japanse Nobashi-garnalen, fijne Obsiblue-garnalen uit Nieuw-Caledonië en impressionante carabineiros uit de Caraïben. Eveneens een bord met daarop zes kleine of zes grote garnalen, allemaal verschillende, is mogelijk. En daarnaast is er ook de “plateau royal” met daarop elf verschillende soorten, zowel grote als kleine garnalen.
Op wijngebied heeft Thierry Vanholsbeek zijn vrijheid behouden, hij is niet gebonden aan één bepaald huis of leverancier. Steeds zoekt hij authentieke wijnen, uit welke regio dan ook. Wijnen op basis van originele druivenrassen of minder bekende wijnregio’s, maar steeds aantrekkelijk, zowel uit Frankrijk als meer exotische landen en wijngebieden. Er staat zelfs een Belgische wijn op de kaart! Favoriete wijnen van klanten zijn onder meer: de zeer aangename Le S des Poête, een sauvignon blanc uit de regio Touraine in de Loirestreek en de Mâcon-Fuissé vieilles vignes van Vincent Girardin uit Bourgogne.
Van maandag tot vrijdag serveert Momo La Crevette een onklopbare lunch voor van twee gangen tegen € 25 (starter en hoofdgerecht) de lunch verandert elke dag en is gezien het gebruik van kwaliteitsproducten, een weggever. Lunch van maandag tot vrijdag, van 12.00 tot 13.15 uur. Van zodra het weer meezit kan er buiten getafeld worden op het schaduwrijk en gezellig terras waar het heel aangenaam en rustig zitten is. Het is ook mogelijk om gerechten mee te nemen naar huis, van maandag tot zaterdagavond (ophalen tussen 18.00 en 19.00 uur). De bestellingen moeten weliswaar uiterlijk om 20.00 uur de dag ervoor geplaatst worden. Het gezellige interieur is opgedeeld in meerdere degustatieruimtes, opvallend hierbij is het feit dat de tafels een traditioneel wit gesteven tafelkleed meekrijgen en worden getooid met eveneens wit linnen servetten, aspect dat in tal van horecazaken door pseudo tafelkleden en papieren servetten wordt vervangen…
Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor Guillardeau oesters en garnalen uit Madagascar, en als hoofdgerecht voor een kreeftensalade en een tagliatelli van gegrilde tonijn. De oesters, mooi vlezig, meer dan behoorlijk gevuld en leuk ziltig waren zonder meer erg aangenaam. De grote crevetten uit Madagascas, 5 stuks, rustten op een kruidig slaatje en kregen een super lekkere, romige en extra gekruide currysaus mee. Alvast een erg smaakvolle introductie. Deze roze biogarnaal lijkt ietwat op onze cystal garnaal. Ze staat bekend als stergarnaal en is de enige ter wereld met een rood gecertificeerd label. Ze is het ganse jaar beschikbaar gezien er door de overvloed geen visbeperkingen zijn. Meer dan eens wordt ze dan ook als het roze goud van Madagascar omschreven. Gekookt wordt ze nadien als belle vue gepresenteerd.
De salade van kreeft vormde een mooi garnituur met het volledige kreeftenschild als decoratie. Opgesmukt met een fijn slaatje, dijon mosterd sausje en kreeftenolie erg aangenaam en lekker, weliswaar een suggestie maar tevens duurder hoofdgerecht, Onze gegrilde tonijn bleef binnenin rosé en knapperig, het korstje vormde een extra aantrekkingspunt, als garnituur hier rozemarijn grenaiiles, tartufa en gul schaafsel van Regiano-kaas. Mooie rijke aroma’s met delicate smaakaccenten die het gerecht tot een succulent geheel transformeerden.
Je raadt het al, bij Momo La Crevette kun je best op voorhand reserveren want dit adres in Waterloo en omstreken is een regelrechte hit. Reserveren kan online via de website of telefonisch op 02/351 21 00.
Momo la Crevette – 202 chaussée de Bruxelles in 1410 Waterloo
Tél. 02/351.21.00. – Web: www.momolacrevette.be
Open van maandag- tot zaterdagmiddag van 12.00 tot 13.30 uur, zondagmiddag van 12.00 tot 14.00 uur en van maandag- tot zaterdagavond van 19.00 tot 21.30 uur. Zondagavond gesloten.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 3 minutes – sfeervol interieur- attent en vriendelijk personeel
Crevetten . rode draad doorheen de kaart met selectie van 11vaieteiten en aangepaste bereidingen.
Breed gamma schaal- en schelpdieren in creative presentaties
Michelin: vermeld
GaultMillau 12/20