Mouli-à-Vent 2017: rijpingsproces van een groot millésime brusk afgebroken

Voor Jean-Jacques en Edouard Parinet van Château du Moulin-à-Vent die naast de exploitatie van dit kasteel ook een domein van zowat 5 ha in Poully-Fuissé beheren, begon 2017 begon ideaal. Ondanks een koude en droge winter, ontwikkelt de knopvorming zich heel vroeg, aan het einde van maart. De lente tekent een warme en vochtvrije periode waardoor ook de bloem zich vroeg, 30 mei, in optimale omstandigheden, kan ontvouwen, periode die slechts een week zal duren.

Op 10 juli worden de wijngaarden getroffen door felle hagelbuien. Iets meer dan 10 minuten jagen krachtige windvlagen waarbij snelheden tot 150 km/h worden gemeten, kleine hagelstenen (minder dan 1 cm diameter) door de wijngaarden. Het resultaat is een enorme chaos, alle terroirs zijn getroffen, in Court field gaat minstens 50% verloren, in La Rochelle is zelfs 95% van de oogst vernield. Afgezien van deze verwoestende hagelbuien blijft het jaar mooi: de maanden juli en augustus zijn heet en droog. Dit weer doet de droge bessen vallen, en leidt de wijnstok naar een optimale gezondheidstoestand met een heel mooi seizoeneinde voor de overgebleven druiven.

Alles wordt in het werk gesteld om droge bessen te vermijden, een 15-tal personen zijn aan de chai aan twee sorteertafels actief. De oogst wordt 100% afgeritseld om de wijnen niet uit evenwicht te brengen door een te sterke smaak van de stengel. De vroege oogst vond plaats van 6 tot 13 september

De vooruitzichten zijn positief, 85% is in vaten, dankzij de zeer goede rijpheid van de druiven; de vintage is rijp en krachtig. Aan het einde van de rijping worden mooie geconcentreerde wijnen verwacht, compact, pittig en krachtig.

Voor de traditionele oogst werden slechts 45 seizoenarbeiders ingeschakeld, normaal zijn er een 80-tal aan de slag. De bessen werden handmatig geoogst in bakken van 30 liter om de kwetsbare huid van Gamay te behouden. De opbrengst is zeer laag, slechts 12 Hl / ha, vergeleken met 30 tot 35 Hl / ha, tijdens een normaal jaar. Een zachte en koude wijnbereiding: lange maceraties bij lage temperatuur (onder de 27 ° C) maakten het mogelijk om de “droge” kant van het sap, vanwege de hagel, te minimaliseren. Met weinig pigeages werd geopteerd voor een soepele extractie en gedurende een lange gistingperiode (21 dagen). De focus van het eindresultaat is het bereiken een vintage effect dat sinds 2009, kenmerkend is voor Château du Moulin-à-Vent.

POUILLY-FUISSÉ 2017, LES PREMIERS CRUS !

Net als Moulin-à-Vent een paar kilometer zuiderlijker, begint de vintage 2017 ideaal, knopvorming en de ontluikende bloem lopen quasi parallel met Moulin-à-Vent. Toch krijgen we hier een totaal ander verhaal! De wijngaard kan zich volop uitleven gezien Pouilly-Fuissé van de vernietigende hagel gespaard blijft. Figuurlijk een zomer zonder zorgen, heet en droog. De droogte heeft invloed op de verschillende terroirs van de appellatie en hun aanpassingsvermogen, afhankelijk van de diepte dat de wortels in de grond doordrongen en de blootstelling van de percelen aan de zon. Voor de oogst, aanvankelijk vroeg gepland, werd gewacht op de regen van eind augustus, om de druiven toch enigszins in balans te brengen.

De fermentatie en rijping verloopt voor 70% in cuves en 30% in vaten; veroudering van de droesem, gedurende een lange periode van 16 maanden. Dit zonnig en droog jaar zorgt voor krachtige, rijke en uitgebalanceerde wijnen. Elke terroir, afhankelijk van zijn ondergrond, blootstelling en toegang tot water, profileert zich alvast op een heel andere manier.

Een vroege oogst: van 1 september tot 5 september, op de 4,8 hectare van het landgoed. Kwaliteitsvolle en handmatige oogst in bakken van 30 liter om de bessen optimaal te bewaren en met eerste selectie in de wijngaard. Pouilly-Fuissé noteert een zeer goede opbrengst: 50 Hl / Ha, van de 62 Hl / ha toegestaan door het decreet van de appellatie. In 2016, het eerste jaar van productie, bedroeg het rendement amper 20 Hl/ha, deels te wijten aan de hagel die een deel van de bessen vernietigde.

Het persen van bessen gebeurde bij de aankomst aan de chai. De trossen werden in hun geheel geperst om een betere en natuurlijke filtratie van de sappen mogelijk te maken. Na persing werden de sappen gedurende 2 dagen op lage temperatuur (8 ° C) gezet, een koude bezinking maakte het mogelijk om de hoge kwaliteit van most en hun primaire aroma’s te behouden.

De administratieve procedures voor de opname van de terroirs in de ranglijst van de Premiers Crus lopen ten einde. Normaal moet alles operationeel zijn voor de oogst van 2018 en kunnen Jean-Jacques en Edouard Parinet vanaf 2018 drie van hun terroirs : ‘Les Chailloux’, ‘Vers Cras’ en ‘Les Bouthières’ tooien met het label ‘Premier Cru’.