Alsace Pinot Gris Bio, Famille Cattin
Joseph Cattin Pinot Gris is een wijn met een uitzonderlijke aromatische complexiteit. Het wijnhuis kende zijn ontstaan aan het einde van de 17e eeuw wanneer François Cattin, geboren in Porrentruy, een Zwitserse stad in het kanton Jura, verhuist naar Voegtlinshoffen, een klein Elzasser dorp 10 kilometer ten zuiden van Colmar. In 1720 besloot François Cattin om naast metselaar ook wijnmaker te worden. Hij werd gevolgd door 11 generaties die zijn waarden als wijnmaker van vader op zoon doorgaven. Rond 1850 besloot Antoine Cattin om zich uitsluitend aan de wijnbouw te wijden. Dit was het begin van een specialisatie die door al zijn nakomelingen zou worden gevolgd. Een van zijn zonen, Joseph, nam het familiebedrijf over.
Aan het einde van de 19e eeuw begon de druifluiscrisis de wijngaarden in de Elzas te verwoesten. Na briljante studies specialiseerde Joseph zich in enten om deze plaag te bestrijden. Hij werd een van de pioniers van de Elzasser wijnbouw en behaalde het felbegeerde VIGNOBLE MODELE-diploma voor zijn wijngaard. Zijn broer Théodore richtte zich op de gastronomie en vestigde zich in het restaurant LA CIGOGNE in Parijs. Het restaurant, een mekka voor de Elzasser gastronomie, was erg populair bij de Parijse bourgeoisie en vele buitenlandse gasten. Het werd een uitstekende showcase voor de Elzaswijnen van zijn broer Joseph. Het merk Joseph CATTIN was geboren.
Na de dood van Joseph nam zijn zoon Antoine het familiebedrijf van 7 hectare over. Als wijnbouwer die bekend staat om de kwaliteit van zijn grote wijnen, is hij erop gebrand het karakter en de onderscheidende kenmerken te behouden die de Alsacewijnen zo origineel maken. In 1978 namen Jacques en Jean-Marie, kleinzoons van Joseph Cattin, het familiebedrijf over. Jacques beheerde het domein en Jean-Marie de wijngaarden. Jacques begon het familiebedrijf Cattin te moderniseren en er ontstond een nieuwe dynamiek. In 25 jaar tijd vernieuwden de twee broers de productiemiddelen en breidden ze de wijngaard uit tot meer dan 60 hectare.
In 2007 kwam Jacques Fils bij het familiebedrijf na een studie voor landbouwingenieur met specialisatie in wijnbouw en oenologie. Jacques werkt samen met zijn vader, Jacques Cattin, en is verantwoordelijk voor het definiëren van de stijl van de wijnen en het beheren van de belangrijkste accounts. Zijn vrouw Anaïs, afgestudeerd aan een Grande Ecole de Commerce met een schat aan internationale ervaring, kwam in 2012 bij hem werken en nam de ontwikkeling van de exportverkoop voor haar rekening.
Hun Pinot gris groeit op een bodem van klei-kalksteen. De gemiddelde aanplant is 5500 wijnstokken per hectare, onderhouden met Guytsnoei en toch een teelt met beperkte opbrengsten. De wijngaard wordt beheerd volgens de principes van duurzame wijnbouw om de rijkdom van het terroir te behouden en een oogst van optimale kwaliteit te garanderen.
Vinificatie met langzame persing van de druiven en uiterst zorgvuldige selectie van de sappen. Hun fermentatie gebeurt tussen 18 en 22℃.
De Pinot Gris is heerlijk als aperitief en past uitstekend bij gevogelte en wit vlees. Hij past perfect bij gerechten met een sterke smaak, zoals wild, gebraad, garnalen en foie gras. In de Elzas wordt hij traditioneel gedronken met Baeckeoffe.
Alsace Pinot Gris Bio, Famille Cattin: Glanzend, helder goudgeel. In de neus licht rokerig, hints van gedroogd fruit, honing en peperkoek. In de mond, volle aanzet, rond en lang, aroma’s van kreupelhout, licht rokerig. Serveertemperatuur: 8-10℃. Prijs: € 8,99 bij Carrefour / drive.carrefour.be.
Alsace Grand Cru Kessler Pinot Gris 2018 Bio, Dirler-Cadé
Domaine Dirler-Cadé ligt in de Elzas, Frankrijk, in het kleine dorpje Bergholtz (ongeveer 1000 inwoners), 3 km ten zuidoosten van de stad Guebwiller (11500 inwoners). Guebwiller is de toegangspoort tot de charmante Florival-vallei, die naar de toppen van de Hautes Vosges leidt.
Jean Dirler richtte Dirler Wines op toen hij zich vestigde als “fijnproever” in het dorpje Bergholtz. Jean, Georges, Georges, Jean-Pierre en vandaag de dag Jean vormen de 5 opeenvolgende generaties wijnmakers. In 1998 trouwde Jean met Ludivine, dochter van Léon en Nicole Hell-Cadé, wijnbouwers in Guebwiller. Vanaf het wijnjaar 2000 werden de wijngaardpercelen van Ludivine’s ouders overgenomen en kreeg het domein de naam Dirler-Cadé.
Samen met Dopff in Riquewihr was Dirler een pionier in de productie van mousserende wijn in de 19e eeuw.Na bijna 60 jaar te zijn gestopt met de productie van mousserende wijnen, keerden we terug naar de traditie door Crémant d’Alsace blanc Brut te maken van het oogstjaar 2005. Tegenwoordig wordt het gerund door Ludivine & Jean Dirler, onafhankelijke wijnboeren.
De kern van het biologisch-dynamisch werk is het gebruik van preparaten die, in de vorm van energetische impulsen, tot doel hebben de kwaliteit van de bodem te verbeteren, de wijnstokken aan te moedigen om diep te wortelen en de bladeren, bloemen en vruchten te helpen om zich harmonieus te ontwikkelen. Om de natuurlijke weerstand van de wijnstok te versterken, gebruiken ze verschillende kruidentheeën en afkooksels: brandnetel, heermoes, vlechtwerk, moerasspirea. Sinds enkele jaren zijn er nestkastjes geïnstalleerd in de percelen om deze vogels de kans te geven zich te vestigen en eventuele druivenwormen op te eten. Bovendien werden rond de percelen verschillende soorten hagen en struiken geplant om de biodiversiteit in stand te houden.
Alsace Grand Cru Kessler Pinot Gris 2018 Bio, Dirler-Cadé : Mooie goudgele kleur.. Betoverende aroma’s o.m. mirabelpruim, rijpe appel en peer. Aangenaam in de mond met hints van planten en boomgaardvruchten, fijne specerijen en hoogwaardige ziltheid die precies juist is om de smaakpapillen te verwennen, 25 g/l restsuiker – Prijs: € 21,99 bij Colruyt / klassewijnen.colruyt.be
Illustraties conseil vins alsace