Er gaat niets boven het leven van wijn tijdens het oogstseizoen, vooral een seizoen dat zo veelbelovend is als 2024. Van de Hudson Valley tot het puntje van Long Island, via de Finger Lakes en de Niagara Escarpment tot Lake Ontario, vonden druiventelers en wijnmakers geen rust, maar wel genoeg om naar deze oogst uit te kijken, een opluchting na een aantal moeilijke oogsten die in veel regio’s werden gekenmerkt door vroege knopbreuk, late voorjaarsvorst, zware regenval en lagere opbrengsten.
John Wagner, eigenaar van Wagner Vineyards in de Finger Lakes, gelooft dat dit jaar een terugkeer naar normaliteit markeert. “Na een kleine oogst in 2022 als gevolg van drogere omstandigheden, en dan natuurlijk een kleine oogst vorig jaar als gevolg van de voorjaarsvorst, zijn we dit jaar teruggekomen met een meer typische opbrengst. De vroege groeidagen stapelden zich dit jaar vrij snel op, dus we kregen veel warmte-eenheden. Tijdens het hele groeiseizoen liggen we een paar weken voor op de gebruikelijke rijpingsdata. Het fruit blijft vrij schoon, waardoor we het langer kunnen bewaren en de smaakontwikkeling echt aangenaam is”.
Een vroege oogst voor iedereen
Vroege oogsten en klimaatverandering zetten telers op hun hoede. “Dit jaar hebben we een hoog aantal groeigraaddagen gehad, maar waar we ons het meest zorgen over maken zijn de extreme weersomstandigheden,” zegt Wagner. “De extremen zijn alarmerend. Het regent vijf centimeter, de volgende dag waait het, de dag daarna is het koud, dan is het heet. Het is wat moeilijker om je aan deze omstandigheden aan te passen”.
De warmste jaren worden gekenmerkt door een vroegere knopuitbarsting, wat zorgwekkend is omdat het de weg vrijmaakt voor de schade die werd veroorzaakt door de vorst van vorig jaar. Het was niet de vorst op 18 mei die de afwijking was, maar de extreem warme week in april, zo vroeg, die het probleem vormde.
Dan Heavens, mede-eigenaar van de Quartz Rock wijngaard in de Hudson Valley, gelooft dat de vroege oogst van dit jaar de weg kan bereiden voor een grote oogst volgend jaar. “Hopelijk geeft dit de wijnstokken een voorsprong op het opslaan van koolhydraten en voedingsstoffen, wat nuttig is voor volgend jaar,” legt Heavens uit. “De temperaturen zijn overdag redelijk, dus de bladeren zouden moeten blijven fotosynthetiseren, waardoor de kans op een beter wijnjaar volgend jaar toeneemt. Het enige wat we nu kunnen doen is wachten tot het weer dit jaar en volgend jaar nog enkele weken meewerkt.”
Dave Pittard, eigenaar van Buttonwood Grove Winery en Six Eighty Cellars in de Finger Lakes, gelooft dat vroeg oogsten en extreme omstandigheden zowel voor- als nadelen hebben: de kwaliteit van het fruit is beter, maar het boeren is moeilijker. “De oogst begon ongeveer twee weken eerder dan gemiddeld,” legt Pittard uit. “We hebben het hele jaar vroege groeiomstandigheden gezien, dus het is niet verrassend. Ik denk dat de vroege en bovengemiddelde groeidagen een zeer positieve invloed hebben gehad op ons fruit. Maar de gekke variaties in hitte, kou en regen zijn zo onvoorspelbaar en lijken steeds heviger te worden. Ik veronderstel dat dit soms de landbouw kan helpen en soms extreem schadelijk kan zijn.
New Yorkse wijnen in een notendop:
Hudson Vallei
De Hudson River Region AVA en Upper Hudson AVA is een van de oudste en historisch belangrijkste wijngebieden in de Verenigde Staten. Het omvat het gebied dat begrensd wordt door de Taconic en Berkshire Mountains ten oosten van de Hudson River, de Catskills en Palisades in het westen en de Adirondacks in het noorden. De Hudson Highlands omlijsten en definiëren delen van de regio aan beide zijden van de rivier. Het klimaat kan nat zijn, maar de dagschommelingen tijdens het groeiseizoen zorgen voor evenwichtig fruit.
Yancey Migliore, medeoprichter van Whitecliff Vineyard & Winery, zegt dat de oogst van dit jaar “perfect” belooft te worden. “We hebben over het algemeen warm en droog weer gehad, wat je nodig hebt voor een goed wijnjaar,” legt Yancey Migliore uit, die niet graag risico’s neemt en wat voorzichtiger is. “De oogst begon vroeg, in de laatste week van augustus, en zal doorgaan tot minstens half oktober. We kunnen ons geen betere septembermaand herinneren dan die we tot nu toe hebben gehad. We kunnen niet zeker zijn over de toekomst. We zullen de kwaliteit van het fruit pas met zekerheid kennen in oktober en een deel van de oogst van rode druiven,” zegt ze, hoewel ze toegeeft dat liefhebbers van bubbels dit jaar iets hebben om naar uit te kijken. “Het schone, rijpe fruit dat we tot nu toe hebben geoogst, biedt de mogelijkheid om heerlijke wijnen te maken met behulp van de méthode champenoise!
Long Island
De wijngaarden van Long Island liggen in het zuidoostelijke puntje van New York, op het grootste eiland van het land. De druiven die geteeld worden in de Long Island AVA worden beïnvloed door de nabijheid van de oceaan en profiteren van een veel milder klimaat dan wijngaarden in de rest van de staat.
Melissa Rockwell, Long Island Wine Country bestuurslid en direct-to-consumer sales manager bij Sparkling Pointe, merkt op dat de oogst hier ongeveer “10 dagen eerder dan gemiddeld” begon. “De wijnen zijn van hoge kwaliteit en profiteerden van een lange periode van droog weer na veraison,” vervolgt Rockwell, eraan toevoegend dat sommige druivensoorten, zoals Chardonnay, een lagere opbrengst hadden door een late vorst in de regio.
Kareem Massoud, wijnmaker bij Paumanok Vineyards, beaamt dat het groeiseizoen 2024 een onzekere start kende. “De eerste helft was erg moeilijk,” legt hij uit. “We hadden een vroege vorst tijdens de knopaanzet. Dit is een wijnjaar met een lage opbrengst, maar van zeer hoge kwaliteit. Ik ben erg enthousiast over alle rode wijnen, dankzij de zonneschijn, het droge weer en de koele nachten die we hebben gehad.
James Christopher Tracy, partner en wijnmaker van Channing Daughters, merkt op dat wijnmakers in New York bijna per definitie gewend zijn aan moeilijke omstandigheden, en als Moeder Natuur hen verwent, zijn de resultaten uitstekend. “Ik ben erg enthousiast over alles wat er dit jaar is geproduceerd”, zegt James Christopher Tracy. “De rijpingsomstandigheden waren ideaal.
Finger Lakes
Het wijngebied van de Finger Lakes is gebouwd rond 11 diepe, smalle gletsjermeren die enkele van de beste koelklimaatomstandigheden voor druiven in Noord-Amerika creëren. Erin McMurrough, lid van het wijnbouwteam van Lakewood Vineyards en eigenaar van Little Clover Wine Company, is verheugd over een ‘geweldig’ jaar in de wijngaard na een paar slechte jaren. “In 2021 hadden we een nat groeiseizoen, in 2022 hadden we een korte oogst en in 2023 verwachtten we een grotere oogst, maar in mei werden we getroffen door een verwoestende vorst”, legt McMurough uit. “De oogst van dit jaar is bovengemiddeld. De positieve energie werkt aanstekelijk dit jaar: de telers zijn blij, de wijnmakers zijn blij, en het is leuker om te oogsten als het fruit overvloedig en mooi is. Wijnliefhebbers van de Finger Lakes kunnen hun hart ophalen met het oogstjaar 2024.
Shannon Brock, eigenaar en manager van Silver Thread Vineyard, is het daarmee eens en zegt dat de kwaliteit van het fruit schoon en evenwichtig is. “We kijken er altijd naar uit om te zien hoe de wijnen het klimaat van het jaar weerspiegelen,” zegt Brock. “Riesling is altijd ons sterkste punt en de omstandigheden van dit jaar lenen zich goed voor de productie van droge stijlen.
Tijdens een recent bezoek aan Ria’s Wines, een van Seneca Lake’s nieuwste wijnmakerijen, feliciteerden eigenaren Ria D’Aversa en Michael Penn, man en vrouw, zichzelf met de kans om de productie te starten in wat naar verwachting een van de meest recordbrekende jaren ooit zal worden. “Het is een epische oogst geweest en velen zeggen dat het de beste in decennia is geweest,” zegt Penn. “Het is een bijzonder goed jaar geweest voor riesling, omdat de rijpingsperiode erg lang is geweest, er weinig regen is gevallen, weinig vochtigheid, perfect weer. Dit vertaalt zich in schoon fruit en evenwichtige smaken”. De oogst bij Ria begon begin september en zal grotendeels worden afgerond in de eerste weken van oktober, met uitzondering van het fruit dat bestemd is voor de productie van bewaarwijnen van de late oogst. Tussen deze twee data is het een opwindende race naar de finish, vaak gekenmerkt door ‘s ochtends vroeg beginnen in de wijngaard en ‘s avonds laat in de kelder fermentaties controleren, druiven ontpitten en alle apparatuur schoonmaken, desinfecteren en klaarzetten die ze nodig hebben om de volgende dag en de dag daarna weer te beginnen.
Niagara-wand
De Niagara regio omvat de Niagara Escarpment AVA en het Plain of Lakes gebied ten noorden van de escarpment. De 650 mijl lange kalksteenrug die door het Grote Merengebied loopt, bepaalt de omstandigheden voor het verbouwen van druiven hier, net als de meren Erie en Ontario. Voor Cynthia West, eigenaar van Black Willow Winery, wordt dit wijnjaar een benchmark. “We verbouwen nu alleen Diamond-druiven en we zijn erg tevreden over de kwaliteit,” zegt mevrouw West. “We kunnen niet wachten om het eindproduct te zien.
Volgens Duncan Ross, mede-eigenaar van Arrowhead Spring Vineyards, zijn de druiven die geteeld worden in de Niagara Escarpment, de op één na heetste wijnregio van New York, dit jaar niet alleen van uitstekende kwaliteit, maar bieden ze ook een overvloedige oogst.
Michael Schweitzer, voorzitter van het Niagara Wine Trail en eigenaar van Bella Rose Vineyard and Winery, legt uit dat een late vorst “zijn tol eiste van de vroegbloeiende witte wijnen en sommige inheemse variëteiten zoals Concord”. Maar later in het seizoen zorgde een overvloed aan zon en warmte voor ongelooflijke resultaten, vooral voor de rode wijnen, zegt hij. “Ik kan niet wachten om onze pinot noir te proeven,” zegt Schweitzer. “Over het algemeen is het fruit erg schoon en de natuurlijke suikerpercentages erg hoog, dus de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc zijn ook de moeite waard om te ontdekken.
Er zijn dit jaar genoeg wijnen om uit te zoeken en te vieren. Maar de wijnindustrie van New York maakt niet alleen wijn. Ze helpt onze economische motoren draaiende te houden en genereert meer dan 14,93 miljard dollar aan directe economische impact. Een goed jaar in wijnland betekent een goed jaar voor iedereen in New York. We kijken ernaar uit om vanaf 2025 te genieten van de vruchten van hun werk!