Nieuw bestuur voor Eurotoques

De jaarlijkse Algemene Vergadering, tevens een verkiezingsjaar, werd gehouden op  het Domaine de la Blommerie in Moeskroen. Gezien Christophe Baert zijn voornemen om af te treden als voorzitter aankondigde, werden twee kandidaten naar voren geschoven om de functie van voorzitter te delen: Erika Vanvuchelen, medevoorzitter voor Vlaanderen en Didier Bolle, medevoorzitter voor Wallonië.

Het vice-voorzitterschap zal gezamenlijk worden waargenomen door Damien Huylebroeck, die ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de wedstrijd Trophée Baron Romeyer – Euro-Toques – Le Brabant Wallon en Thierry Vanholsbeek. De benoeming van twee vicevoorzitters is bedoeld om de verantwoordelijkheden te verdelen zodat ze niet bij één persoon liggen. Jean-Jacques Olders behoudt zijn functie als secretaris-generaal, Georges Grintzias behoudt zijn positie als adviseur terwijl Peter Loosen is aangesteld als nieuwe adviseur.

Euro-Toques België blijft zich inzetten voor het behoud en de promotie van de culinaire rijkdom van België. Onze missie is nu gebaseerd op drie fundamentele pijlers: Opleiding: We geloven sterk in het belang van het opleiden van de volgende generatie culinaire professionals. Deze pijler richt zich op het opbouwen van sterke relaties met scholen, een actieve aanwezigheid in de onderwijsgemeenschap en het organiseren van wedstrijden om jong talent te inspireren en te motiveren. Elk jaar organiseren we de Trophée Baron Romeyer voor hotelscholen. Les Artisans-Cuisiniers: “Geen goede producten zonder goede koks”. Deze pijler bevordert de uitwisseling van ervaringen tussen onze leden, zodat ze elkaar kunnen verrijken. We organiseren Euro-Toques Days, evenementen waar onze leden samenkomen om hun kennis te delen tijdens productpresentaties, demonstraties, trainingen en bedrijfsbezoeken. Ambachtelijke producenten: “Geen goede koks zonder goede producten”. Deze pijler is gewijd aan onze relaties met producenten en instellingen zoals VLAM-APAQW. We helpen bij de promotie van ambachtelijke producten en organiseren ontmoetingen tussen producenten en chef-koks, om zo een brug te slaan tussen de kwaliteit van ingrediënten en de keuken.

Ook de Europese missie via Euro-Toques International wordt verdergezet. De Belgische afdeling speelt een actieve rol in het monitoren en ondersteunen van Europese ontwerpwetten met betrekking tot voedsel.

Zeggen dat we ter plekke verse producten bereiden is prima, het doen is beter, maar dit daadwerkelijk verdedigen bij de instellingen is een echte verbintenis en alleen Euro-Toques is in staat om dit te doen met zijn permanente aanwezigheid in Brussel. De koks en ambachtslieden van Euro-Toques werken in hun keukens en onze lobby, Euro-Toques International, werkt in Brussel in het hart van de instellingen om ervoor te zorgen dat lokale producten blijven bestaan. Dankzij de acties die de Europese gastronomische professionals ondernemen om de kwaliteit van de producten te promoten, wil de vereniging alle Europese consumenten beschermen, verdedigen en informeren.

Euro-Toques kondigt meteen de jubileumeditie aan van de 20e editie van de TROPHEE BARON ROMEYER – EURO-TOQUES – LE BRABANT WALLON die zal plaatsvinden op 15/04/2025. Dit in het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (IPES) – Huîtreskaai 51 – 1300 Waver