Nieuw in het wijnlandschap: twist to taste schroefkurk

Een innovatie die de goede eigenschappen van kurk, zoals duurzaamheid en een premium imago, combineert met het gebruiksgemak van de schroefdop.

Hoe werkt het? Je draait hem met de hand zo uit de fles, inclusief vertrouwde plop. En je draait hem er dankzij de groeven in de kurk ook zo weer in. De hals van de fles heeft aan de binnenkant namelijk schroefdraden van glas gekregen. Just Twist to Taste!

Producent: Amorim (kurk) en O-I (glas), twee wereldspelers in hun branche. Kurk = duurzaam: Elke kurk absorbeert tot 112g CO2, terwijl een schroefdop juist leidt tot CO2-uitstoot. Kurk wordt met de hand geoogst van bomen die nooit worden gekapt. Deze bomen staan in kurkbossen die een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit van onze planeet. Kurk is biologisch afbreekbaar én recycleerbaar.

Verkrijgbaarheid : La Cuvée Mythique, de top wijn van Les Vignerons de la Méditerranée, groupe Van d’Orbieu uit Zuid-Frankrijk is de eerste wijn in de Benelux met een Twist to Taste schroefkurk (€ 7,99, Albert Heijn).

Achtergrond: La Cuvée Mythique wordt al sinds 1990 gemaakt van geselecteerde druiven van de beste percelen. Steeds met als doel een mythische wijn te maken die een weerspiegeling is van de Languedoc op zijn best. Wijnmaker: Bruno Kessler, herkomst: IGP Pays d’Oc, Frankrijk

Op de proeftafel:

La Cuvée Mythique BLANC: druivenrassen: grenache blanc en maccabeu , oogstjaar: 2013

Deze wijn biedt intense aroma’s van wit fruit, bloemen en een vleugje citroen. Vol, fris en elegant van smaak met wit fruit en geroosterde amandelen in een behoorlijk lange afdronk, bezit hij enkele mooie charmante accenten.

La Cuvée Mythique ROUGE:  Druivenrassen: grenache, carignan, syrah, mourvèdre en marselan, een wijn met als extra aantrekkingspunt, de duidelijke aanwezigheid van regionale rassen, oogstjaar: 2012

Net als elders bleef 2011 beneden de verwachtingen, maar deze wijn uit 2012 etaleert een warme en krachtige jaargang met in de neus rijp rood fruit, kruiden, een pepertje en typische ‘garrigue’ aroma’s als tijm en mint. Ook in de mond komen een aantal aangename aroma’s vrij, op het middenpalet pikt hij zijdezacht in terwijl bij de afdronk zich leuke toetsen en smaken met accenten van vanille en mokka ontwikkelen. Hij blijft mooi, aantrekkelijk en stevig. Bewaarpotentieel: 2 – 3 jaar.

Prijs: € 7,99 -verkrijgbaarheid: Albert Heijn