Vignobles Aubert – Château German

De eerste wijncommentaren over dit wijnhuis worden in 1750 weergevonden wat erop wijst dat het reeds enkele tijd actief was. Dit betekent meteen dat het afstevent op zijn 300ste verjaardag waarbij het momenteel een 5-tal kasteeldomeinen uit de wijde regio Bordeaux aanbiedt, wijnen die zowel de klassieke wijnliefhebber als de pure, excentrieke verzamelaar kan bekoren. Hierna enkele proefnotities per domein.

Château German: Bordeaux Supérieur

Domein van een 50-tal hectaren dat onder de benaming Bordeaux supérieur thuishoort, beplant met 65% Merlot, 20% Cabernet franc en 15% Cabernet Sauvignon met gemiddelde leeftijd van 25 jaar op een zanderige graveleux gronden. De wijngaarden krijgen een taille bordelaise met 2 astes mee.

Château German situeert zich binnen de appellatie Côtes de Castillon en grenst aan de wijnen van Saint Emilion. De gemeente Castillon-la-Bataille die haar naam gaf aan deze appellatie is vooral bekend voor de veldslag uit 1453 die een einde maakte aan de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en England.

Château German, eigendom van Alain & Bernadette Aubert, maakt integraal deel uit van de hoogtepunten uit de Franse geschiedenis. De wijngaarden bestonden reeds tijdens het Ancien Régime en speelden een vooraanstaande rol tijdens de revolutie. De deputés uit de Gironde werden beschuldigd van verraad en moesten Parijs verlaten, waarop ze vluchtten naar de regio Saint Emilion. Als verdedigers van de vrijheid werden ze gearresteerd toen ze onderdak vonden op Château German. Een herdenkingsplaat herinnert de bezoekers nog steeds aan deze woelige periode uit de Franse geschiedenis.

Het sap van de druiven wordt opgevangen in thermogereguleerde inoxvaten en krijgt een pre-fermentaire maceratie op lage temperatuur, waarna een handmatige pigeage volgt met regelmatige remontages.

Op de proeftafel Château German 2010:

Dit alles resulteert in een leuke fruitige wijn met intens rode kleur. In de neus komen mooie fruitige aroma’s tot ontwikkeling die zich eveneens in de mond affirmeren, rond met lichte honigzoete accenten. Zorgt voor een charmante afdronk en aangename accenten.

Château Herman kan bij 16-17°C perfect worden gedronken en is een leuke gezel bij grillades, charcuterie, rood vlees en kazen. Kan nog rustig enkele jaren rijpen. Richtprijs Delhaize €6.99