Nobele zoete wijnen en complexe rode Oostenrijkse wijnen

Bij de rode wijnen is er een segment ‘classic & fruity’ en een segment ‘compact & concentrated’, bij onze proefsessies hadden we vooral voor dit laatste aandacht. De klassieke rode wijnen rijpen zowel in grote houten vaten als in inox cuves. Toch is het behoud van hun fruitigheid in beide gevallen het hoofddoel, tegelijk zorgen ze voor karakter, zijn volrond en hebben een eerder beperkt alcoholgehalte wat uitmondt in originaliteit, elegantie en gezellig drinkplezier. Elke regio heeft een eigen Zweigelt met opmerkelijk Carnuntum en Blaufränkisch met leuke verrassingen op dit vlak in de regio Mittelburgerland.

De collectie rood bestond uit Triebaumer Ernst, 2011 Burgenland Blaufränkisch Marienthal 14% alc vol, 6.3g/l aciditeit en 1g/l suikerresidu; Schwarz Johan 2011 Burgenland Zweigelt Schwarz Rot, 14% alc vol, 5.5g/l aciditeit en 1.4g/l suikerresidu en Bonneau du Martray 2011 Corton Grand cru Pinot Noir.

De beide Oostenrijkse wijnen onderstreepten op uitdrukkelijke wijze de kenmerken van dit segment, stevige aanzet, volrond, complexiteit, stevigheid en een mooi bewaarpotentieel. Hun concentratie berust op een rijk aanbod van druivenrassen waarbij sommige mooie houttoetsen te voorschijn toveren, De rijping op hout zorgt voor een leuke fruitigheid terwijl ook de typiciteit van de terroirs subtiel tot uiting komt.

Nobele zoete wijnen

Wijnen met het label Spätlese en Auslese beschikken over een erg ruim ouderingspotentieel. Als jonge wijnen tekenden ze voor heel wat finesse die reeds gepaard ging met enige zoetigheid en een levendig en soepel samenspel tussen fruit en aciditeit. Hun aromatisch palet is opvallend bij de Muskat Otltonel, Traminer, Neuburger en Weissburgunder maar ook in de Spätlesen en Auslesen van Zierfandler en Rotgipfler van de Gumpoldskirchen area.

Bij onze laatste flight hadden we vooral oog voor de nobele Oostenrijkse zoete wijnen zoals Beerenauslesen, Trockenbeerenauslesen, Strohwein, Schilfwein en Eiswein. Onze degustatie bracht volgende wijnen samen: Royal Tokaji 2013 Tokaji Gold Label, alc vol 10.5%, aciditeit 8.1g/l en 188.3g/l suikerresidu; AXA Millésimes 2013 Sauternes Premier Cru Château Suduiraut en Feiler-Artinger 2013 Burgerland Ruster Ausbruch Pinot Cuvée, 9% alc vol, 7.4 g/l aciditeit en 248.6g/l suikerresidu.

Karakteristiek voor de Oostenrijke nobele zoete wijnen is een expressieve boterachtige zoetheid met edele finesse. De leuke hoog geconcentreerde aciditeit wijst naar een natuurlijke sweetness residu meestal in combinatie met ‘noble rot’ flavours. In dit segment behoort Oostenrijk tot de wereldklasse, jammer is het ontbreken van een uitgesproken label ‘identity of origin’ en dit in tegenstelling tot de Hongaarse Tokaji en de Franse Sauternes.