Ohne opent tweede Gentse vestiging

WINKELCONCEPT VAN NATUURLIJK ONVERPAKTE GOEDEREN – STAAT OOK VOOR EERLIJK LOKAAL

 

OHNE 1, OHNE 2,…. De Gentse zussen Sophie en Emmanuelle Deren en een vriendin Gabrielle openen begin mei 2017 met vier partners hun tweede vestiging in de geboortestad. Naast het aanbieden van vegetarische voeding en ecologische vervaardigde onderhoud- en verzorgingsproducten, stelt het concept zich vooral tot doel het grote publiek te begeleiden naar een verpakkingsvrije levenswijze. Workshops, boeken en nuttige tips maken van een bezoek aan OHNE een nieuwe winkelervaring met duurzaam advies.

No time for waste !

Ze waren nog niet geboren toen een van de belangrijkste milieubewegingen wereldwijd uitpakte met de alarmerende slogan “No time to waste”. Dertig jaar later kunnen ze met hun concept OHNE moeiteloos een nieuwe versie van deze wereldbekende slogan poneren : No time for waste ! OHNE draait immers rond een duidelijke filosofie : de tijd van overtollige verpakkingen van goederen is voorbij !

Het verhaal van OHNE begon twee jaar geleden in de Steendam 59. Sophie Deren, geschiedkundige van opleiding, opende er onder deze naam de eerste verpakkingsarme winkel in Gent, een duurzaam alternatief om op een ecologische en economische manier inkopen te doen.

Voeding (brood, granen, groenten en fruit, beleg en zoveel meer,….), maar ook onderhoud- en verzorgingsproducten, keuken- en badkamergerief, worden er zo veel mogelijk in bulkvorm aangeboden. Om het principe volop te doen slagen, vraagt OHNE haar klanten om zelf herbruikbare potten of zakken mee te brengen naar de winkel en deze naar hartenlust te vullen. “Het principe slaat niet alleen bijzonder goed aan, het maakt de mensen echt gelukkig” bevestigt Emmanuelle. “Het gevoel dat wij allen, via eenvoudige handelingen, kunnen bijdragen aan een betere wereld, geeft immers een enorme boost”.

Korte keten : eerlijk lokaal duurt het langst !

OHNE beperkt zich echter niet tot een natuurlijk onverpakt verhaal. Sophie en haar Gentse partners die dezelfde maatschappelijke overtuigingen delen hadden van bij het begin ook de ambitie om een centrale plaats te worden voor producten uit Gent en omstreken. “Door in te zetten op de korte keten kan je een grote ecologische winst maken” verklaart Sophie. “Door goederen lokaal te produceren en te consumeren spaar je enorm veel transportkilometers uit en maak je een hele verpakkingscyclus overbodig”.  Kortom : biologisch en eerlijk lokaal.

Voor goederen die niet lokaal verkrijgbaar zijn, gaan de eco-ondernemers steevast voor de combinatie bulk en bio. Zo creëren ze een aanbod van verbruiksgoederen waar een eerlijke prijs voor betaald wordt en waarbij productie en consumptie een minimale negatieve impact hebben op de omgeving.

Een OHNE per zone ?

Het concept in de Steendam sloeg sinds de opening in mei 2015 dermate aan, dat de partners onlangs besloten om een tweede vestiging te starten. Begin mei is het zover. In de Elizabethlaan aan het Sint-Pietersstation komt een tweede OHNE. Tegen dan zal de stad, met haar mobiliteitsplan, ingedeeld zijn in zes zones. “Het is vandaag nog te vroeg om te zeggen of er in Gent ooit evenveel OHNEs als zones komen” lacht Gabrielle,” maar wat wel vaststaat is dat de winkel in de Steendam iedere dag zowel trouwe als nieuwe bezoekers over de vloer krijgt”.

Door  een tweede winkel te openen in de Elizabethlaan, gelegen in de buurt van het station, wordt OHNE alvast bereikbaar in twee grote zones in Gent. Deze strategische zet moet ervoor zorgen dat nog meer mensen de keuze en mogelijkheid zullen hebben om biologische, eerlijke en ecologische inkopen te doen.

“De zaak die binnenkort zal openen in de Elizabethlaan zal in grote mate geïnspireerd zijn door onze eerste winkel, maar iets groter en met een lichtjes verschillend assortiment” verduidelijkt Emmanuelle. “Zo zal er naast ons 100% vegetarisch voedingsaanbod, meer plaats zijn voor non-food zoals keuken-en badkamergerief, bekers, tandenborstels… dit alles natuurlijk biologisch of lokaal geproduceerd”.

Onverpakt advies: De reductie van verpakking en transitie naar een onverpakt consumptiepatroon is echter niet voor iedereen vanzelfsprekendheid. OHNE zal in de twee vestigingen dan ook regelmatig workshops houden over het thema, maar ook culinaire tips verschaffen en boeken ter beschikking stellen die de drie pijlers van het winkelconcept goed illustreren en aanvullen : afvalarm, korte keten en biologisch.

OHNE is een winkelconcept dat steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch; in deze volgorde. Omdat we echt een verschil willen maken, zetten we in op dagelijkse verbruiksgoederen: in de eerste plaats voeding maar daarnaast ook onderhoudsproducten en cosmetica. Het nieuwe concept wil consumenten moeiteloos over de streep halen om hun koopgewoontes aan te passen naar een milieubewuster koopgedrag. OHNE vraagt dan ook aan de consument om zelf herbruikbare potten of zakken mee te brengen naar de winkel en deze naar hartenlust te vullen.

OHNE – Steendam 59 – 9000 Gent – 0498/01 98 35 – contact@ohne.be

OHNE (coming soon) – Koningin Elisabethlaan 22 – 9000 Gent

Home