Saint Estephe 2016, een onverwacht grote vintage!

De aanzet van het seizoen 2016 bracht in de regio Saint Estephe heel wat kopzorgen met zich. Moeder natuur en haar magische macht zorgden voor onmogelijke klimatologische omstandigheden met overvloedige regenval in januari en februari, weliswaar met milde temperaturen waardoor de knoppen vroegtijdig openbarstten. Ook het voorjaar bleef ondermaats met enige schimmelvorming eind mei ,begin juni.

Begin juli volgden een aantal dagen met temperaturen boven de 20° C waardoor de bloei in een toch wel bevredigende fruit set met mooie fenologische homogeniteit werd omgezet. De regen stopte uiteindelijk op 20 juni terwijl in juli slechts 5.5mm neerslag werd genoteerd tegenover een jaargemiddelde van 50 mm met bovendien warmtepieken van 38 tot 40° C.

De regenbuien van 13 september waren uiteindelijk erg welkom en voltooiden de rijping. De oogst startte dan ook behoorlijk laat en ging pas op 25 september echt van start waardoor ze op sommige domeinen uitliep tot 20 oktober.

Vanaf de eerste instroom tubs bleek de vintage 2016 mooie resultaten te geven. Lekkere druiven met voldoende tannines, intense kleur, goede zuurtegraad en heerlijke aromatisch frisheid. Deze facetten werden ondertussen bevestigd waardoor de Saint Estephe 2016 uitgroeide tot een grote vintage. Power, finesse en elegantie wachten ongeduldig om ontdekt te worden!