Onze Belgian Pastry Lions zijn klaar om te scoren in Lyon!

Voor het eerst na 8 jaar staat België terug in de finale van het Wereldkampioenschap Patisserie. Op 24 en 25 januari is het zover. The Belgian Pastry Lions: Marijn Coertjens, Dieter Charels en Raoul Andriessen staan in de finale van de prestigieuze Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon. Naast 17 ander landen zullen de Belgen op 24 januari de titel vertegenwoordigen met hun uitzonderlijk talent en passie voor ijs, suiker en chocolade.

Slechts drie andere Europese landen – Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk–nemen deel aan de finale, terwijl Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten opvallend ontbreken. De grootste concurrentie lijkt te komen uit Azië, met titelverdediger Japan en sterke teams als Maleisië, Zuid-Korea en uiteraard ook van onze Franse vrienden.

Het is een enorme eer om België te vertegenwoordigen in de finale. We hebben hard gewerkt en de lat hoog gelegd voor onszelf. Nu is het tijd om te laten zien wat we waard zijn! – Dieter Charels

Een ervaren trio onder leiding van Jean-Philippe Darcis

De Belgische ploeg, The Belgian Pastry Lions, wordt ondersteund door het comité van The Belgian Pastry Club, met achter de schermen de deskundige begeleiding van Raphaël Giot, Jean-Philippe Darcis en Patrick Aubrion. Na acht jaar is het hen gelukt om weer een Belgische vertegenwoordiging naar de finale van de Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon te sturen. Onder leiding van coach Jean-Philippe Darcis, een van de meest vooraanstaande chocolatiers van België, brengt het team een unieke mix van talent en ervaring naar de felbegeerde finale.

Marijn Coertjens is teamaanvoerder en een chocolade expert. Hij runt zijn eigen bakkerij in Gent, die zijn naam draagt, en beschikt over uitgebreide expertise op het wereldberoemd niveau.

Raoul Andriessen is de suikerspecialist van het team en combineert zijn vakkennis met zijn rol als docent aan de PIVA-school. Met deze creatieve en technische vaardigheden in suikerwerk won hij in 2023 goud tijdens de Dutch Pastry Award.

Dieter Charels is de ijsspecialist van het team en heeft samen met Marijn al een bronzen medaille behaald op een eerdere editie van de Coupe du Monde de la Pâtisserie. Ook hij is docent aan de PIVA-school.

Met de hulp van mijn coach werk ik er hard aan om mijn suikerbewerking nog fijner, mooier en beter te maken. We zoeken continu naar nieuwe technieken voor de finale. Het is een heel traject, maar we willen er staan! – Raoul Andriessen

Met deze combinatie van ervaring, vakmanschap en coaching is het team klaar om België te vertegenwoordigen in Lyon.

Thema: Werelderfgoed in een meesterlijk sculptuur

Dit jaar draait alles rond het thema Werelderfgoed. Een van de hoofdcategorieën is het ontwerpen van een sculptuur uit de drie elementen. Daarnaast moeten de teams binnen 9 uur ook drie andere onderdelen voltooien: het maken van 3 ijsdesserts, 10 restaurant desserts en een chocoladeshow van 26 zoete creaties. Alle voorafgaande artistieke creaties worden dan samengebracht in een buffet van het opgelegde thema.

Sinds Parijs zijn we non-stop bezig met het uittekenen van alle details. We hebben tests gedaan, ideeën rondom het thema Werelderfgoed vastgelegd en gekeken hoe we een krachtige storytelling kunnen creëren. We wachten niet af, we gaan gewoon door, vastberaden om naar de finale te gaan! – Marijn Coertjens

Het resultaat van het Wereldkampioenschap Patisserie is te verwachten op zaterdag 25 januari rond 19u. www.cmpatisserie.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *