oogst 2017, Château Doyac, Cru Bourgeois – Eerste jaar in biodynamische conversie

Na de vele passages in de wijngaard om de druiven te inspecteren, om de bessen te proeven, hebben Max en Astrid de Pourtalès, hun dochter Clémence en hun advies oenoloog Marco Balsimelli (oenologisch laboratorium Eric Boissenot) besloten om vanaf 18 september te oogsten. Voor Marco is de wijngaard in perfecte gezondheid en zijn de druiven goed volwassen. Deze datum houdt ook rekening met het hoge aandeel Merlot (80%) in de wijngaard van 27 ha gelegen op het klei-kalksteen gedeelte van de gemeente Saint-Seurin de Cadourne.

Druivenoogstmachine

Max de Pourtalès heeft dit jaar gekozen voor een machinale oogst door de vele voordelen en vooral de soepelheid in het gebruik. “De machine is ideaal in een vintage zoals 2017, waar het nodig is om de stock picking-methode toe te passen. Deze term afkomstig uit financiële middens is de voormalige bankier niet vreemd en hij past het principe nu toe in zijn nieuw leven van wijnboer. De familie Pourtales is tevreden met de opbrengst in het eerste jaar van omzetting naar biodynamica. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden in september, zijn de druiven gezond en de merlots hebben een perfecte rijpheid bereikt. Om de kwaliteit van de oogst verder te optimaliseren, gebruikt met een optische sortering Pellenc, machine die vorig jaar werd aangekocht.

De biodynamische omzetting van de Château Doyac wijngaard (Demeter certificering gepland voor 2019) maakt van het domein een voorloper in de categorie Crus Bourgeois du Haut-Médoc. Voor de familie Pourtalès heeft de wijngaard al het eerste jaar wijzigingen ondergaan. Bijvoorbeeld, de introductie van de groene mest in 1 op 2 rijen in meerjarige gewassen. Ook de biodiversiteit is opengebloeit, meer dan 20  soorten gewassen zorgden voor een ongewone flora. In het voorjaar, wanneer het tapijt van bloemen wordt uitgerold, ontstaat stikstof en vormt een natuurlijke meststof terwijl vocht wordt behouden, wat waterstress vermijdt. Het enige mogelijke nadeel is de vorst, maar gelukkig bleef het domein hiervan bespaard.

Meer investering in tijd en energie, maar meer tevredenheid.

Het familietrio was de ganse tijd druk bezig! De hete zomer met regelmatige regen vereiste 3 passages van 501 (horing silica). Het hele gezin moest erg vroeg opstaan ​​voor de voorbereiding en het spuiten, dat vóór 8 uur ’s morgens moet gebeuren. Om het Demeter Charter te respecteren, bleef het gebruik van koper beperkt (<3kg / ha koper), de bescherming van de wijngaard werd aangevuld met het gebruik van kruidenthee. Max “Er is natuurlijk een tijd van aanpassing van de wijngaard, de gronden moeten hun balans herstellen dankzij de reconstitutie van flora en fauna. Maar geleidelijk wordt de wijnstok zelf immuun en ontwikkelt zij zijn eigen verdediging. ”

Een ander interessant aspect van de omzetting naar biodynamica is de samenhang van het team. Voor Max, Astrid en Clemence is dit aspect even belangrijk: “we kunnen dit avontuur niet starten zonder de naleving van de regels door het personeel ook zij moeten overtuigd zijn van het belang van de biodynamica.” Deze conversie heeft een grote synergie binnen het team gecreëerd. Het kasteelteam kreeg twee nieuwe rekruten, surfers Jean-Baptiste en Romain hebben hun oceaan verlaten en surfen voortaan tussen de wijnstokken!