Restaurant De Oude Sluis – Wemeldinge

Op amper een boogscheut van de intens drukke jachthaven, de thuishaven van heel wat Belgische boten trouwens, achter de verhoogde havendijk vinden we restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge.

Een erg toepasselijke naam gezien de jachthaven tot in 1990 deel uitmaakte van het sluizencomplex van Wemeldinge. Het restaurant werd iets meer dan 23 jaar terug geopend door Tonnie de Munck en zijn echtgenote Diana, op een ogenblik dat het pittoreske dorpje zijn intrede maakte in de toeristische uitbouw, sector die de teloor gegane bedrijvigheid door het wegvallen van de sluisactiviteiten moest opvangen.

Tonnie en Diana zijn in hun opzet, een gezellig en laagdrempelig maar tegelijkertijd restaurant uit te bouwen, meer dan geslaagd. Achter het sfeervolle salon vindt men een keurige eetzaal, mooi gedecoreerd met stijlvol aangeklede tafels. Hierachter een zo mogelijk nog sfeervollere veranda met feilloos gedekte tafels en leuk meubilair. Geen overvol gestouwde veranda, maar heel wat ruimte tussen de tafels zodat de privacy van de gasten volop tot zijn recht komt.

Tonnie opteert voor seizoengroenten en lokale producten waarbij vis en schaal- en schelpdieren een logisch hoogtepunt vormen Hij respecteert volop de natuurlijke smaken van zijn ingrediënten maar weet met een inventieve toets toch leuke decoratieve presentaties te voorschijn te toveren. Diana zorgt als gediplomeerde en gepassioneerde sommelier voor een mooie wijnkaart en adviseert graag de klanten om tot een optimale pairing te komen. Passie voor selectieve producten zit de familie duidelijk in het bloed. Dochter Manuela volgde eveneens hotelschool en is sous-chef in De Oude Sluis. Zij werd in 2015 Nederlands kampioen oestersteken en nam deel aan de internationale wedstrijd in het Zweedse Malmö, wedstrijd die haar zelfs een deelname aan een mondiale concours in China opleverde.

Lokale topproducten zoals oesters en de Oosterscheldekreeft zijn voor vader en dochter elk jaar opnieuw een uitdaging om betoverende menu’s te creëren en dit aan acceptabele prijzen. Gasten kunnen op deze manier zorgeloos deze unieke ingrediënten degusteren. Het Zeeuwse kreeftenmenu, 4 gangen, 57.5€ is enkel tijdens het seizoen van de Oosterscheldekreeft beschikbaar, maar de gasten hebben naast de à la carte suggesties ook de keuze uit een 3-gangen keuzemenu, 37.5€, een 4-gangen menu De Oude Sluis, 45€ en het 5-gangen surprisemenu 55€.

Wij kozen bij onze proeverij voor het aantrekkelijke keuzemenu, 4-gangen, 35€, waarbij men voor ieder gerecht twee keuzemogelijkheden heeft. Onze keuze viel op scampi’s als voorgerecht, een vissoep als tussengerecht, scholfilet als hoofdgerecht en een aardbeidessert als afsluiter.

Bij een leuk parelend glas Delot brut met ragfijne belletjes serveerde Diana een schotelletje olijven en een keurige huistapenade met witte en donkergrijze geroosterde broodschijfjes. Het voorgerecht werd een leuke creatie van een5-tal knapperige scampi’s op een delicaat bedje van sla met rettich en sesam, pepertjes en een geurige, pittige oosterse dressing. Dit gaf het voorgerecht een mooie uitstraling, boordevol diepe smaaktoetsen. Het tussengerechtje, onze vissoep, werd geurig dampend opgediend. De vele stukjes vis en dito garnalen dartelden vrolijk en naar hartenlust in de toegevoegde cognac die de romige basis hemelse allures meegaf.

De scholfilet gebakken in beurre blanc en subtiel bestrooid met curry werd opgediend met een fijne puree, handgesneden snijboontjes en romig sausje met mooi extra garnituur van champignons en preischeutjes. In aparte potjes werd een fris slaatje van wortel, ui, radijs en tomaat en krokant gebakken frietjes geserveerd. Een leuke bordpresentatie die een aangenaam en evenwichtig smaakpalet vrijgaf en onze smaakpapillen gezellig verraste. Onze maaltijd werd prachtig ondersteund door een Montagny 1er cru, een Bourgogne Chardonnay, afkomstig uit het zuiden van de Côte Chalonnais. Bij de koffie een verrassend heerlijke moelleux met hollandse drop, kortweg Culinair zeeland ten voeten uit.

Restaurant De Oude Sluis – Wilhelminastraat 85 – 4424 BD Wemeldinge

Tel 00 31 113 32 25 30  – www.deoudesluis.net

Lunch 12-14 uur, dineren vanaf 17u30 – gesloten maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol en gezellig restaurant

mooie veranda

attente bediening

Zeeuwse specialiteiten

dagverse producten boordevol natuurlijke smaken

mooi evenwichtige bereidingen

Michelin:       2 bestekken

sympathiek restaurant

dorp met grote jachthaven

zorgzaam bereide maritieme keuken

vangst uit Oosterschelde staat dagelijks op het menu