Ook ‘groene’ Michelinsterren schitteren!

Voor het 3de jaar op rij vond de bekendmaking en de presentatie  van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2023 plaats in het Koninklijk Theater van Bergen. De gids omvat 816 restaurants, waaronder 149 restaurants bekroond met ten minste één MICHELIN Ster en 147 Bib Gourmand restaurants. Dit jaar wordt één restaurant met twee Sterren aan de selectie toegevoegd, 16 restaurants met één Ster, vier Groene Sterren en 22 Bib Gourmand restaurants.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen was weerhouden in New York waardoor presentatrice Simone van Trier een centrale rol kreeg en meerdere sterrenchefs ter assistentie riep. Een eerder ongewoon concept waarbij sterrenchef Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant in Marchin als eerste het podium op mocht om de nieuwe groene sterren uit te delen.

De ‘groene ‘ sterren zijn restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame gastronomie, de nieuwe sterren zijn doordrenkt van deze filosofie en mogen gerust als voorbeeld bestempeld worden. In totaal telt de 2023-selectie 15 restaurants met een Groene MICHELIN Ster.

Zo benadrukken Barge in Brussel en La Grappe d’Or in Autelbas de menselijke kant van hun duurzame visie. Ze kleven een gezicht op hun lokale ingrediënten en geven de mannen en vrouwen achter het product een podium. Bij WILDn in Antwerpen wordt de kracht van (vaak zelfgeteelde) planten op een persoonlijke manier versterkt. Hier wordt bewust omgegaan met elk detail, hun duurzame visie is allesbepalend. Tot slot, koppelt chef Seppe Nobels bij Instroom in Antwerpen zijn groentekeuken aan een multiculturele en multiculinaire aanpak. Hij is een voorvechter van een verantwoorde, lokale en seizoengebonden keuken en slaagt erin met zijn meeslepende betoog mensen te overtuigen. Seppe’s project ondersteunt vluchtelingen en erkende illegalen en biedt hen via een opleiding in de horeca een nieuwe toekomst aan. Seppe verduidelijkte dat het project ondertussen 18 maanden loopt en reeds aan meer dan 70 mensen een nieuw toekomstperspectief in de horeca kon worden aangereikt.

De drie Belgische restaurants met 3 MICHELIN Sterren behouden hun onderscheiding. Deze chefs ontwikkelden elk een eigen signatuur, een persoonlijk eerbetoon aan klassiek meesterschap en creatieve intelligentie. De vaandeldragers van de Belgische gastronomie werden meteen ook de steruitreikers aan de nieuwkomers. Peter Goossens kreeg zijn eerste ster in 1994 en werd destijds via de media verwittigd van het heuglijke nieuws, destijds was er ook geen show aan verbonden. Vicky Geuens werd in 2008 per fax verwittigd dat hij een ster had veroverd, toevallig op de verjaardag van zijn moeder, Tim Boury kon in 2011 wel genieten van een aangepaste ceremonie bij het behalen van zijn eerste ster.

De nieuwe editie van de MICHELIN Gids benadrukt het culinaire talent dat België en Luxemburg rijk zijn. Maar liefst 16 restaurants worden bekroond met een eerste MICHELIN Ster en hebben dat te danken aan de persoonlijkheid van hun chefs.

De creativiteit waarmee Nicolas Decloedt (Humus x Hortense in Elsene, reeds onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster en eerste vegetarisch restaurant in België dat een ster veroverd), Grégoire Gillard (Barge in Brussel) en Clément Petitjean (La Grappe d’Or in Autelbas) groenten en kruiden sublimeren, zet de duurzame golf in de verf die gaande is bij restaurants in België. Het product op een pedestal zetten is tevens de core business van Benjamin Laborie (La Table Benjamin Laborie in Ohain), Mathieu Vande Velde (Le Roannay in Francorchamps) en Manon Schenck (La Table de Manon in Grandhan). Grégory Gillain van zijn kant laat zijn terroir spreken bij La Grange d’Hamois in Emptinne. Originaliteit en generositeit zit Tanguy De Turck van Le Vieux Château in Vloesberg in het bloed. De bij momenten verrassende finesse van Wout Bru komt dan weer tot uiting bij Le Grand Verre in Durbuy.

In Vlaanderen brengt Nicolas Wentein Misera van Misera een vleugje Zeeland naar Antwerpen. Wouter Van Tichelen van GLASS laat in diezelfde stad zijn vakkennis spreken door oude bistroklassiekers naar zijn hand te zetten. Ook Kevin Graf van De Bakermat in Ninove en Matthieu Beudaert van Table d’Amis in Kortrijk benadrukken de finesse van herkenbare smaken. Maurice De Jaeger van Sensum in Gent laat dan weer zijn uitstekende techniek en wereldse blik spreken. Willem Hiele bevestigt in Oudenburg zijn reputatie van rock-’n-roll chef met eerbied voor zijn terroir.

Last but not least trekken we naar Luxemburg, waar Caroline Esch en Valérian Prade hun gasten bij Eden Rose verleiden met hun sensuele aanpak van een eigentijdse eetervaring.

Eén nieuw restaurant met 2 MICHELIN Sterren

David Martin kreeg de eer om de nieuwkomer met twee Michelinsterren te introduceren, nl Karen Torosyan van Bozar Restaurant in Brussel,  al jarenlang een toonbeeld van vakmanschap. De minutieuze chef brengt oude recepten tot leven met een zeer eigen oog voor detail. Zijn verbluffende ‘en croûte’ gerechten zijn de uithangborden van zijn persoonlijke keuken. Chef Torosyan weet de emotie die hij in zich heeft over te brengen naar het bord. Zijn ontwikkeling is uitermate boeiend om volgen. Een evolutie die hij geduldig maakte, stap na stap, om vandaag uiteindelijk onderscheiden te worden met twee MICHELIN Sterren.

MICHELIN Awards

De MICHELIN Gids zet zich in om alle personen te bekronen die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen. Aan de hand van Awards worden ook vakmensen die hiertoe bijdragen extra in de spotlights geplaatst.

Mathieu Vande Velde (24 jaar) van nieuwbakken MICHELIN Ster Le Roannay in Francorchamps wordt erkend met de titel van Jonge Chef van het Jaar, aangeboden door S.Pellegrino. De persoonlijkheid waarmee deze chef op korte tijd zijn stempel heeft gedrukt, maakt indruk. Onder de vleugels van David Martin (La Paix in Anderlecht) heeft hij zichzelf rustig aan kunnen ontplooien. Zijn mix van klassieke vakkennis en jeugdig enthousiasme zal ongetwijfeld nog hoge ogen gooien.

Yanick Dehandschutter van MICHELIN Ster Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik wordt onderscheiden met de Sommelier Award, aangeboden door Ruffus, voor zijn vakkennis en de bijzondere associaties waarmee hij ons telkens verrast. Of hij nu een lokale geuze kiest, uitpakt met zijn zelf ontwikkelde “Vineuze” (een combinatie van geuze en schuimwijn) als aperitief of een klassieke Barbera serveert: deze sommelier drukt mede zijn stempel op Sir Kwinten. Als voetnoot gaf Yanick de opmerking mee dat ‘geuze’ zonder meer een sterrenproduct is dat zorgt voor ideale pairings in de keuken.

De nieuwe selectie Bib Gourmand omvat 22 namen, restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2023 – een overzicht: 816 restaurants waaronder: 3 restaurants met drie MICHELIN Sterren; 22 restaurants met twee MICHELIN Sterren (1 nieuw); 124 restaurants met een MICHELIN Ster (16 nieuwe); 15 restaurants met een Groene MICHELIN Ster (4 nieuwe); 147 Bib Gourmand restaurants (22 nieuwe).

Ook dit jaar noteert Michelin enkele verliezers, Hostellerie Le Fox van Stephane Buyens in De Panne moet één van zijn sterren inleveren, Hostellerie Le Prieuré Saint-Géry in Solre-Saint-Géry verdwijnt uit de gids, net als het Eyckerhof van Freddy Debecker in Bornem. Met hem verdwijnt tevens de laatste Belgische chef die op de wereldhoogmis Bocuse d’Or in Lyon, het podium haalde.

Hoe dan ook transformeert dit indrukwekkend palmares, België tot de gastronomische hoofdstad van de wereld, dixit Peter Goossens!