Ook zelf genieten van ‘La douce France’ aan tafel met je gasten

Nu kun je absoluut liefhebber zijn van Franse gerechten, maar het is vaak onaangenaam wanneer je zelf uren moet doorbrengen in de keuken terwijl je gasten hebt. Om die Franse sfeer vast te houden én niet te lang in de keuken te staan, geven we je enkele gouden tips om optimaal te genieten van je genodigden.

Franse keuken

Wanneer er jou gevraagd wordt om enkele favoriete gerechten uit de Franse keuken op te sommen, zal je waarschijnlijk uitkomen bij ratatouille, coq au vin, steak tartare of een quiche lorraine. Er is heel wat lekkers dat komt overgewaaid uit ‘La douce France’. Vergezeld van een lekker glaasje wijn maakt het een avond met vrienden compleet. Maar voor je het weet, ben je uren in de weer om in de keuken de lekkerste gerechten voor te bereiden. Je had je die fijne avond met vrienden vaak gezelliger en makkelijker voorgesteld dan het in werkelijkheid is geworden. Tijd om daar iets aan te doen!

Easy, maar super lekker

Maak het jezelf gemakkelijk zonder in te boeten aan de Franse gezelligheid en de lekkere delicatessen. Een stokbrood is sowieso een ingrediënt dat zeker niet mag ontbreken op het menu. Wees hiermee niet zuinig, want het wordt vaak smakelijk verorberd door je gasten. Zorg voor verse roomboter met zout en zet alvast een prachtig botervlootje op tafel.

Voor de voorbereidingen van je menu kun je langsgaan in een delicatessenzaak, maar vandaag vind je snel en gemakkelijk Frans geïnspireerde ingrediënten in de supermarkt. Wat dacht je van een warme, gesmolten camembert in het midden van de tafel waarin de gasten hun stokbrood kunnen doppen? Alvast geen stress met voorbereiden en zalig genieten aan tafel.

Kaas en wijn

Heb je een avondvullend programma in gedachten, dan kun je een royale kaasschotel maken. Kies zelf je kazen uit. Misschien ken je de voorkeur van je gasten voor bepaalde kaassoorten? Maar durf ook zeker eens experimenteren met een nieuwe kaas die je nog niet kent.

Leg de kazen op een grote schotel en zorg dat je hem koel kunt bewaren. Prik op elk soort kaas een vlagje met de naam zodat ook jij straks nog weet wat de naam is. Fruit mag zeker niet ontbreken dus koop lekkere druiven die de Franse sfeer opwekken. Je kiest het beste voor pitloze exemplaren. Of je voegt vijgenbrood toe, een lekkernij die je in kleine stukjes kunt versnijden. Maar evengoed strooi je gedroogde vijgen langsheen de kazen. Ook stukjes peer bij schimmelkaas bijvoorbeeld zijn niet te versmaden. Vruchten zoals kiwi of passievruchten passen ook goed bij een kaasschotel. Om de  kaasschotel af te werken, kun je kiezen voor een notenmengeling die je tussen de kazen schikt. Resultaat: straks geen stress aan tafel en nog enkel de opdracht om een lekkere Franse wijn uit te schenken voor een optimale beleving. Smakelijk!