Oostenrijkse kwaliteitswijnen

Kenmerken van de Oostenrijkse kwaliteitswijnen zijn een geheel eigen smaak, hoge kwaliteit gecombineerd met zuiverheid, karakter en zeer goede afdronk. Wit of rood, droog, zoet of met bubbels, in elk gamma vindt men beslist een Oostenrijkse wijn. Het landschap en de cultuur van de wijnregio’s Niederösterreich, Steiermark, Burgenland en Wenen wordt gekenmerkt door wijnhuisjes, wijnkloosters, wijngasthoven en zelfs wijnacademies. De uitstekende kwaliteit zorgt ervoor dat de Oostenrijkse wijnen steeds hoog in de top belanden bij internationale wedstrijden. Momenteel zijn er in Oostenrijk meer dan 30 druivensoorten voor de productie van kwaliteits- en Prädikatswijn (wijn met een predikaat) goedgekeurd, waaronder bekende soorten als “Sauvignon blanc”, “Muskateller”, “Blauer Portugieser” en “Zweigelt”. Oostenrijk geniet vooral bekendheid als een land bij uitstek voor de witte wijn, nagenoeg 2/3 van de wijngaarden ondersteunen de productie van witte wijn.

Foodpairing:

De nieuwe generatie wijnboeren heeft niet alleen gezorgd voor leuke kwaliteitswijnen maar heeft de Oostenrijkse wijnen ook uitgebouwd tot perfecte begeleiders bij gerechten uit de meeste verschillende kookstijlen en keukens. Vele toprestaurants in wereldmetropolen van New York tot Tokio, schenken wijnen uit Oostenrijk, vooral omdat de beste sommeliers met deze frisse en complexe creaties hun gasten steeds weer kunnen verrassen en ook bij lastige gevallen, zoals “asperges & wijn”, goede suggesties kunnen bieden. Bovendien is de geboden kwaliteit in verhouding tot de gunstige prijzen een extra reden om Oostenrijkse topwijnen te serveren.

Met hun nieuwe creaties beantwoorden de wijnboeren aan de historische culinaire tradities die nauw verbonden waren met de Oostenrijke keizerlijke tradities. Het land was indertijd niet alleen het politieke maar ook het culinaire centrum van Midden-Europa en verbond in haar `Weense keuken` de invloeden uit alle erflanden van de voormalige Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Een leuke en leerrijke illustratie van de mooiste klassieke combinaties vind je in de brochure “ Österreich: Küche & Wein”. In samenwerking met het `Verein Käsesommelier Österreich` werden de beste combinaties van Oostenrijkse wijnen met binnenlandse en internationale kaassoorten voor het handboek “Käse und Wein” geproefd.

Proeverijen van kwalitatieve oostenrijke wijnen krijgen meer omvang wanneer ze gekoppeld worden aan hoogwaardige producten uit andere wijnlanden. Ideaal om de kwaliteit te vergelijken en aan te tonen dat ze inderdaad meer dan volwaardige partners zijn bij tal van gerechten.

Recent organiseerde Austrian wine een masterclass in Antwerpen die de kwaliteit en pairing van de Oostenrijke wijnen moest onderlijnen. In een aantal flights werden schuimwijnen, witte en rode wijnen en ook zoete wijnen aan verrassende test onderworpen.

Als overlapping naar rode wijnen zorgt Oostenrijk ook voor een assortiment rosé wijnen die vooral bekend staan voor hun mooie kleur en fruitigheid. In alle regio’s vinden we, soms in eerder beperkte mate, een productie van rosé wijnen, het zijn jonge en charmante wijnen met leuke fruitige toetsen en jovialiteit. Toppers zijn o.m. Primus Pannonikus uit Burgenland, Zweigelt en St Lauren uit Niederösterreich en Schilcher uit Weststeiermark.