Le Bon, levendig voorbeeld van de opbloei van de buurtwinkel

DANKZIJ DE SPLINTERNIEUWE ‘EPICERIE LE BON’ ZET SINT-GENESIUS-RODE     DE BUURTWINKEL TERUG OP DE KAART

Buurtwinkels zijn trendy: tegenwoordig schieten ze overal ter wereld als paddenstoelen uit de grond. Winkeltjes als deze worden gerund door kleine zelfstandigen die veel voeling met lokale producten hebben. Zij maken een korte keten en regionale productie mogelijk. Naast hun vriendelijke service, versterken buurtwinkels ook de ontwikkeling van het sociale aspect onder klanten.

Sint-Genesius-Rode leeft opnieuw op! Na enkele stille jaren kent deze gemeente ten zuiden van Brussel een ongekende groei op lokaal, sociaal en commercieel vlak. Het initiatief van enkele dorpelingen wordt op veel gejuich onthaald door de Rodenaars, de 18.000 inwoners van de gemeente Sint-Genesius-Rode.

Le Bon: de beste kwaliteit

In de Gehuchtstraat 177 baten Gilles (37) en Coralie (ook wel Coco genoemd), twee Rodenaars, samen met hun partner Antoine (28) een buurtwinkel uit. Met de naam ‘Le Bon’ nodigen ze je elke dag met een goed humeur uit. De opening van deze biologisch geïnspireerde buurtwinkel is meer dan een slimme businesszet: ze belichaamt de levensfilosofie van de initiatiefnemers. De korte keten, het feit dat alle producten met respect voor zijn makers en het milieu zorgvuldig werden uitgekozen, de oprechte vriendelijkheid, het zijn allemaal zaken die de levensvisie van Gilles en Coco weerspiegelen. Terwijl die twee zich vooral bezighouden met het managen van de winkel en het persoonlijk contact met de klanten, vind je Antoine terug in het veld. Daar wijdt hij zich volledig toe aan de teelt van fruit, groenten en kruiden op een hectare akker die zich in Overijse bevindt.

Duurzaam én Belgisch

De buurtwinkel zelf wordt als biologisch bestempeld, en de eigenaars en werknemers zetten zelf ook steeds het lokale, artisanale aspect en de korte keten voorop. Om alles zo lokaal mogelijk te laten verlopen, stappen Gilles en Coco naar verschillende onafhankelijke leveranciers in ons land.lebon2

•          De bakkerij Maison Barat in Ukkel, uitgebaat door een Bretonse bakker die in België woont en elke dag vers brood levert. In de bakkerij werd onlangs een prijs uitgedeeld als runner-up van het beste stokbrood van België.

•          Het fruit en de groenten worden gekweekt bij een bio-coöperatieve in Sombreffe.

•          De taarten, alsook de quiches worden geleverd door Maison Noirhomme, een onafhankelijke leverancier die zich in Henegouwen bevindt.

•          Wat hygiëne betreft, kan je er de “Savons de la couronne” terugvinden. Deze artisanale en biologische zepen kregen het Nature & Progrès-certificaat. Ze worden gemaakt in Brussel volgens de methode van koude verzeping.

•          Alle cosmetica is onderdeel van het Bobone-gamma, met 100% natuurlijke producten die in een huis in de Vlaamse Ardennen gemaakt worden.

•          De bloemiste Acanthe (Ukkel) zorgt voor een wekelijkse levering van bloemen.

•          De wijnen en oliën zijn afkomstig van Click Organic, een importeur van bioproducten die zich in Nevele nabij Gent bevindt.

•          De winkel biedt ook aromatische kruiden aan die met de hand geplukt werden, pasta’s gemaakt op basis van oeroude recepten, een selectie lokale bieren,…

“Elke dag breiden we ons assortiment met nieuwe producten uit”, vertelt Coco. Zo zal binnenkort ook zelfgemaakte en biologische granola in de schappen liggen, die ook nog eens glutenvrij én 100% Belgisch is.

Naast het biologische aspect en de korte keten, ligt ook een goede service aan de basis van de nieuwe buurtwinkel. Klanten die houden van een babbeltje of nog beter, graag elkaar leren kennen tijdens een bezoek aan de winkel, kunnen genieten van een kop koffie in de koffiehoek die nu al zeer populair bleek. “We hebben nu al onze vaste klanten, die allemaal blij zijn om een gemoedelijke plek te vinden om over het lokale leven te praten. Naast het aanbieden van kwaliteit en voldoende keuze, is het ook onze wens om de interactie tussen Rodenaars te bevorderen. Maar, of ze nu hier of ergens anders een babbeltje slaan, wij maken er een erezaak van om elke klant met een glimlach te bedienen, trots om hen onze partners en leveranciers te laten kennen.”

ÉPICERIE LE BON – Gehuchtstraat 177, 1640 Sint-Genesius-Rode

Maandag: gesloten – Dinsdag tot zaterdag: 8u-13u en 14u-18u30 – Zondag: 8u-12u