Taberna Esta-se Bem – Porto

Ronddolen in het historische centrum van Porto blijft aangenaam hoewel je ongetwijfeld het liefst verdwaald tussen de oude wijnentrepots en de kleine straatjes naast de rivier. Hier ontdek je een keure aan restaurant en tavernes die de Portugese gastronomie alle kansen bieden. Geen toeristisch geroezemoes met fast food allures en schijnauthenticiteit maar rustige eetgelegenheden in stijlvolle authentieke woningen  waar je voornamelijk de doorsnee Portugees tegen het lijf loopt die verlekkerd is op ‘zijn’ keuken die hij erg graag met een toevallige bezoeker wil delen. Opvallend in deze restaurant en eetbars is de enorme gastvrijheid van de lokale bevolking die je hartelijk verwelkomt. Op zoek naar en bepaald adresje zijn zelfs concurrerende handelszaken bereid je een waardevolle tip te bieden, in extreme gevallen lopen ze zelfs en eindje met je mee…

Esta-se Bem ligt in een van de kleine rustige steegjes, het is een eenvoudig restaurantje met een 25-tal zitplaatsen en eenvoudig decor en dito interieur. De keurig gedekte tafels met zout, peper en olijfolie en decoratief bloempje, zijn eerder modern en kleurrijk met ruwe muren die getooid werden met vele honderden muntstukken uit de hele wereld. Enerzijds een bewijs dat vele bezoekers in deze steegjes ronddwalen en anderzijds een bijdrage van het eigen personeel dat blijkbaar nog steeds dolgraag de voormalige kolonies bezoekt en de muntjes als bewijs van hun verbondenheid met de ex-kolonies op de muren kleeft.

Chef José Carlos Gonçalves is hier sinds 6 jaar aan de slag. Hij opteert voor een beperkte kaart met kwalitatieve gerechten en dagverse ingrediënten. De lokale gastronomie staat hoog in het vaandel al wordt ze ook hier verrijkt met enkele creaties en inspiraties uit de overzeese gebieden. Facet dat steeds opnieuw opduikt in Porto en Lisboa, verrijking die hoe dan ook pit en smaken perfect combineren met de eigen gerechten. Opmerkelijk alvast dat brood en boter, bij ons bezoek vervangen door een leuke en pittige schapensmeerkaas, worden geserveerd van zodra men aan tafel plaatsneemt.

Verbergen dat je een buitenlander bent wanneer je geen Portugees praat is natuurlijk onbegonnen werk. Aanleiding voor chef José Carlos om ons ter hulp te komen. Polsend naar onze intenties en smaakattitudes groeiden onze aanvankelijk geplande eenvoudige lunch uit tot een onvoorspelbaar smaakfestival.

Als voorgerecht kregen we leuke kroketten gevuld met bacalhau, 4 stuks!, bijzonder smeuïg en erg erg apart door de vulling met kabeljauw maar mooi krokant en vergezeld van een leuke lookmayonaise en getooid met enkele snippers verse kruiden; erg smaakvol en zeer hartig.esta-se-bem-1258

Volgde een creatie van 3 mini-worstjes in een ovenschotel versierd met een spiegelei. Op zich blijkbaar niets bijzonders tot de chef de achtergrond van dit gerecht onthulde. Ten tijde van de Jodenvervolging aten de Joden geen worsten gezien deze met varkensvlees zijn gevuld. In Portugal was het de gewoonte om de worsten te drogen te hangen in de schouw, de Joden maakten evenwel worsten gevuld met gevogelte die ze eveneens in de schouw lieten drogen om de aanranders te misleiden. Jammer genoeg bleek er niet altijd voldoende gevogelte beschikbaar zodat een aantal worsten met gemixt vlees werden gevuld. Decennia terug ontstond hierdoor een gerecht met 3 soorten mini-worstjes, een gevuld met gevogelte, eentje gevuld met mix van gevogelte en varkensvlees en eentje 100% varkensvlees die samen met champignons, broodkruimels en spekreepjes in de ovenschotel worden bereid. Of dit verhaal 100% met de realiteit overeenstemt weten we niet, we konden enkel vaststellen dat we een lekker en voedzaam gerecht voorgeschoteld kregen met zeer fijne aroma’s en leuk smaakgarnituur.

Als afronder voor het dessert een huiscreatie van scampi’s met rijst en curry. Een recept dat overgewaaid is uit Goa, een Portugees protectoraat aan de Indische oceaan, locatie waar de chef en tijdlang actief was. De curry saus wordt aangemaakt op basis van gestoofde appelen, ei en curry en zorgt voor een pittige zoetzure smaak met leuke gele kleur die extra pigment meekrijgt door toevoeging van delicaat gemalen vanillestokjes.

Esta-se Bem – Comer & Beber – rua Fonte Taurina 70 – 4050-209 Porto

info@estasebem.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

eenvoudig maar super gezellig eethuis

attente bediening

hulpvaardig personeel

beperkte kaart met authentieke Portugese gerechten

extra toetsen uit voormalige kolonies