Op de feesttafel: authentieke Italiaanse charcuterie

Kies deze eindejaarsfeesten voor Italiaanse charcuterie met een DOP of IGP! Deze authentieke charcuteriespecialiteiten zijn ideaal voor een familiediner of een aperitief onder vrienden, maar doen het ook uitstekend in feestelijke gerechten voor het eindejaar. Ontdek 3 heerlijke recepten, met de focus op Cotechino Modena IGP, Mortadella Bologna IGP en Salame Cacciatore DOP.

Cotechino Modena IGP gevuld met pompoen en salie, mousseline van pastinaak

Ingrediënten – 4 personen : 1 Cotechino Modena IGP – 1 potimarron (bio) – 1 ui – 1 bosje verse salie – 50 g hele geroosterde hazelnoten – 1 ei – Peper, zout en olijfolie – 2 pastinaken (bio) – 300 ml melk – 300 ml water – 20 g boter – 20 g witte chocolade

Hoe klaarmaken ?

  1. Snijd de pompoen en de ui in blokjes. Doe ze in een ovenschotel met een takje salie en giet er een straaltje olijfolie over. Plaats 30 minuten in een oven van 180 °C. 2. Haal de salie eruit. Mix de pompoen met de ui, 4 blaadjes verse salie en 1 ei. Kruid met peper en zout. Voeg 2/3 van de hazelnoten toe, fijngehakt, en meng alles. Doe deze vulling in een spuitzak. 3. Verwarm de Cotechino Modena IGP (voorgekookt) in kokend water, in zijn plastic zak, volgens de richtlijnen op de verpakking. Verwijder het vocht en het vet. Snijd er één uiteinde af en haal, met behulp van een appelboor, uit het midden van de Cotechino Modena IGP, in de lengte, er een cilinder vlees uit. 4. Vul deze opening met de pompoenvulling en laat 1 uur rusten in de koelkast. 5. Snijd de pastinaken in blokjes. Kook ze in een steelpan met 300 ml melk en 300 ml water, 3 blaadjes salie en peper. Haal na 15 tot 20 minuten de salie en de pastinaak eruit en houd het kookvocht bij. Mix de blokjes pastinaak en voeg er beetje bij beetje het kookvocht bij tot wanneer je een fijne puree hebt. Voeg de boter en de witte chocolade toe en mix alles glad. 6. Verwarm de gevulde Cotechino Modena IGP in de oven. Serveer met de puree van pastinaak, doe er wat gebakken vijgen en sjalotjes bij, gebakken cantharellen en de rest van de hazelnoten, grof gehakt.

« Een eenvoudig maar overheerlijk feestrecept dat de Cotechino Modena IGP, met het zachte van de seizoensgroenten, mooi in de verf zet. Een superlekker gerecht met een hoog ‘comfort food’ gehalte! » – Grégory Bogaert

Mini Cannelés met Salame Cacciatore DOP, zwarte olijven & parmezaan

Ingrediënten – 24 mini cannelés : 1 Salame Cacciatore DOP – 250 ml volle melk – 2 eieren (bio) – 60 g bloem – 35 g boter – 50 g parmezaan – 12 zwarte olijven – 1 draai zwarte peper van de molen

Hoe klaarmaken ?

  1. Snijd de Salame Cacciatore DOP in kleine blokjes. 2. Rasp de parmezaan. 3. Snijd de olijven in kleine stukjes. Tip : mix de stukjes olijven en Salame Cacciatore DOP in een keukenrobot. 4. Verwarm de oven voor op 200 °C 5. In een steelpan, verwarm de melk met de boter. 6. In een grote kom, klop de eieren los, doe er de bloem bij, de melk met de gesmolten boter en meng alles goed door elkaar. 7. Voeg er de parmezaan, zwarte olijven en Salame Cacciatore DOP aan toe. 8. Werk af met 1 draai zwarte peper van de molen. 9. Giet dit beslag in vormpjes. 10. Plaats 20 tot 25 minuten in de oven, maar houd de cakejes goed in de gaten.

« Deze herwerkte versie van de klassieke cannelé, zorgt met de Salame Cacciatore DOP voor een aangenaam mals accent en een hartige smaak. Een verrassend aperitiefhapje voor de feestdagen, dat je gasten ongetwijfeld lekker gaan vinden! » – Leslie en cuisine.

Finger food met ricotta met zwarte truffeltapenade & Mortadella Bologna IGP

Ingrediënten – 20 toastjes : 3 plakjes Mortadella Bologna IGP – 5 sneden wit brood – 250 g ricotta – 1 el zwarte truffeltapenade – 1 kleine verse truffel (eventueel) – 3 walnoten – Fleur de sel – Zwarte peper van de molen

Hoe klaarmaken ?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C 2. Hak de walnoten fijn. 3. In een grote kom, vermeng de ricotta met de zwarte truffeltapenade, de walnoten, wat fleur de sel en zwarte peper van de molen. 4. Leg de sneden brood tussen 2 ovenplaten en laat roosteren. 5. Snijd het brood in staafjes. 6. Smeer de ricotta-truffelmix op de toastjes. 7. Rol de plakjes Mortadella Bologna IGP op, snijd in de lengte in reepjes en verdeel over de ricotta-truffelmix. 8. Rasp er eventueel wat verse truffel overheen.

« Een erg lekker aperitiefhapje voor de eindejaarsfeesten, makkelijk en snel! Je gasten gaan versteld staan! » – Leslie en cuisine

Illustratie Sopexa-The image factory