Op het herfstmenu bij Château du Grandvoir

Le Château de Grandvoir is ideaal gelegen in het hart van het kleine dorpje Grandvoir, op enkele minuten van Neufchâteau. Zijn restaurant en chef-kok Tristan Martin luiden het herfstseizoen in met bijzonder spannend nieuws.

Vooreerst is er de setting. Veel mensen trekken naar hier om de drukte te ontlopen, even tot rust te komen en gebruik te maken van de faciliteiten van deze prachtig gemoderniseerde kasteelboerderij uit de 17e eeuw. De belangrijkste troeven van deze zeer mooie groene bestemming zijn een enorme tuin met natuurlijke waterpoelen, gezellige en warme salons, een gastronomisch restaurant georkestreerd door chef-kok Tristan Martin (ex Maison Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne), 8 zeer comfortabele kamers met zelfs een familiesuite, een parkeerterrein met elektrische oplaadpunten voor hybride auto’s, een prachtige brouwerij die het bier Vaurien produceert. Maar dat is niet alles!

In Grandvoir is de jacht begonnen

Na het eerste jachtseizoen in mei, “au pirsch” of “à l’approche” genoemd, begon op 1 oktober het jachtseizoen in de nabijgelegen bossen. De jachthoorns weerklonken ook op de binnenplaats van het kasteel. Wild staat al een paar weken op het menu van Tristan Martin. Als wildspecialist gebruikt de chef-kok zijn verbeelding om nieuwe gerechten te bereiden, die elk jaar telkens meer in de smaak vallen bij amateurs en al diegenen die de wildkeuken op een gepersonaliseerde en verfijnde manier willen ontdekken. Ware het niet voor de drastisch gerespecteerde controleomstandigheden, dan zouden we dit culinaire seizoen bijna “Van het bos op het bord” kunnen noemen. Zo moet wild dat in de onmiddellijke omgeving van het Kasteel wordt gejaagd, een gezondheidscontrole ondergaan en vervolgens in een slachthuis worden geringd door een dierenarts of een erkende jager, voordat het in de keuken van Tristan Martin aankomt. Toch kiest hij uitsluitend voor lokaal wild, wat een strikte traceerbaarheid en een onovertroffen kwaliteit garandeert. Vandaag is Tristan Martin goed omringd. Het team is bijna compleet, zowel in de keuken als in de zaal. Hier hebben jonge stagiairs en/of studenten zich bewezen en zijn aangenomen, zoals Julien in de keuken. Goed nieuws, Virginie Albert is ook aangenomen naast Tristan. Afgelopen voorjaar was ze hier stagiaire tijdens haar laatste jaar aan de Ecole Hôtelière de Namur, vervolgens werd ze afgelopen zomer aangenomen als student, en nu is ze de tweede in bevel van chef Tristan Martin. Dat gezegd zijnde: ze was voor een paar weken weggeglipt om deel te nemen aan een beruchte televisiewedstrijd! Uitzending in de komende paar dagen! Genoeg om iedereen in spanning te houden om deze veelbelovende jonge kok beter te komen ontdekken… !

Aankomst van Max en 5 hindes in het park van Château de Grandvoir

De eigenaars van Château de Grandvoir hadden het idee al een tijdje in hun achterhoofd. Zij hoefden alleen maar hun droom om te zetten in realiteit door herten en hindes te houden op het beboste deel van het landgoed. En natuurlijk om de dieren van een plaatselijke fokker te krijgen. Dit is onlangs verwezenlijkt.

Een prachtig volwassen hert dat luistert naar de naam Max is pas een paar weken geleden aangekomen in dit gloednieuwe hertenpark van het Kasteel. Hij wordt vergezeld door 5 hindes en een jong hert. Deze dieren sieren nu het landgoed en zijn voorbestemd om bewonderd te worden door iedereen die op Kasteel Grandvoir verblijft.

De ideale tijd om ze te ontdekken? De voedertijd ‘s avonds, rond 18 uur. Maar zelfs op bepaalde momenten, als het buiten muisstil is, kunt u herten en hindes zien vanuit de kamers en salons van het Kasteel.

Als echt “pluspunt” van het seizoen is dit ook het moment om dit prachtige bosgebied binnen te sluipen om naar het burlen van het hert te luisteren. Het hert in het park is alvast in actie en er wordt gezegd dat wanneer de boswachter de nieuwkomers gaat voeren, we onvermijdelijk Max zijn stem en zijn natuurlijke charme zullen horen! Ongetwijfeld zullen er binnenkort 5 kleine kalfjes aangekondigd worden voor volgende zomer! Tenminste, laten we het hopen.

Château de Grandvoir La Cornée, 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau) – www.chateaugrandvoir.be – T 061 210620 ou 486 998385 – info@chateaugrandvoir.be